Kvinner påvirker ikke lønnsomheten
- BAKGRUNN: Ønsker mer kvotering velkommen
Institutt for samfunnsforskning arrangerte denne uken et seminar der de oppsummerte et forskningsprosjekt på kvinnekvotering i ASA-selskapene som har løpet siden 2008.
Likestilling og bruk av hele befolkningskompetanse var tunge argumenter blant tilhengerne av kvinnekvotering til ASA-styrene. Et annet argument for kvotering i ASA-styrene var at det ville føre til økt lønnsomhet for selskapene, og dette har forskningsleder Pål Schøne studert nærmere.
Og Schøne kunne på seminaret fortelle at de ikke finner noen målbar effekt på lønnsomhet når de studerer kvinnekvotering opp mot selskapenes økonomi.
Thorkildsen positiv
Likestillingsminister Inga Marte Thorkildsen ser positivt på funnet.
– Vi vet litt for lite om disse sammenhengene foreløpig, men funn som dette bidrar til at antagelsene om at kvotering ville føre til svekkelse i kompetanse og lønnsomhet blir gjort til skamme, sier likestillingsministeren til Ukeavisen Ledelse, og presiserer at for SV og den rødgrønne regjeringen er likestilling viktig i seg selv, uavhengig av lønnsomhet.
- LES MER: Kvinnelig styreelite
Ikke overrasket
Forskerne har sammenlignet lønnsomhetsutviklingen i allmennaksjeselskaper (ASA-er), som har kvotert kvinner inn i styret, med lønnsomhetsutviklingen i aksjeselskaper som ikke har hatt kvotering. De finner ingen forskjeller i utviklingen, og forskningsleder Schøne er ikke overrasket over resultatet.
– Andre studier viser at kvinnene som er kommet inn i styrene har god formell utdanning. Det er kvinner med høyere utdanning, som økonomer og ingeniører, som er blitt valgt inn. Vi ser også at det i snitt ikke har vært særlig store utskiftninger i styrene. I gjennomsnitt har det gått 1,5 mann ut av styrene, mens 1,5 kvinne har kommet inn. Det er vanskelig å tenke seg at dette skal få ekstremt store konsekvenser, spesielt på kort sikt. Et annet spørsmål man kan stille seg er hvor viktig styret faktisk er i forhold til daglig drift. Det vet vi ikke så mye om.
Ulike konklusjoner
Det finnes andre studier, herunder en studie gjort av Kenneth Ahern og Amy Dittmar som er publisert i Quarterly Journal of Economics, som viser at kvinnekvotering har hatt negativ effekt for norske ASA-selskapene.
Schøne tror at en medvirkende årsak til at de har fått et annet resultat enn Ahern og Dittmar, er at de har brukt ulike utvalg og resultatmål. Forskerne fra Insitutt fra samfunnsforskning har sett på alle ASA-selskapene og har brukt regnskapstall og rentabilitet som lønnsomhetsmål. Dittmar og Ahern har sett på børsnoterte ASA-er og brukt et markedsmål for lønnsomhet.