Trond Løyning, førsteamanuensis ved Høgskolen i Vestfold, forsker på styrenettverk.
Foto
Anita Myklemyr

Kvinnelig styreelite

Publisert: 27. april 2012 kl 00.00
Oppdatert: 16. januar 2017 kl 08.35

Kvinner i ASA-styrene har forsterket sin posisjon i den norske styreeliten, viser en studie gjort av førsteamanuensis Trond Løyning ved Høgskolen i Vestfold. 

Styreeliten defineres i studien som personer som har tre styreverv eller flere, og i 2011 utgjorde kvinnene hele 61 prosent av denne eksklusive gruppen. I 2008 var tallet 50 prosent.  

Maktkonsentrasjon

I den gruppen som har flest ASA-styreverv – fem verv eller mer – har kvinnene styrket sin posisjon så mye at de dominerer fullstendig. I 2008 hadde gruppen som hadde fem ASA-styreverv eller flere en kvinneandel på 64 prosent. I 2011 var kvinneandelen i den samme gruppen økt til 89 prosent. 

– Kvinner har ikke bare fått tilgang til styreeliten, de er blitt helt sentrale i dette nettverket, sier Trond Løyning, som legger til at graden av sentralitet i nettverket henger sammen med antallet verv. 

– Kvinneandelen blant personer med mange ASA-styreverv er høy, og jo, flere verv de har, jo flere relasjoner får de til andre.

Saken fortsetter under annonsen

Mulige forklaringer

– Hvorfor har relativt få kvinner fått så mange ASA-styreverv?

– Det flere mulige forklaringer. En forklaring kan være at det er et mer begrenset antall antatt kvalifiserte kvinner enn antatt kvalifiserte menn.  En annen mulig forklaring er at dette er styremedlemmer som er så kompetente at de er svært etterpurt. Slike forklaringer i kombinasjon med 40 prosent-kravet gir et press i retning av konsentrasjon rundt noen få kvinner. 

Mannlige styreledere

Siler man ut de personene i styreeliten som er ASA-styreledere, er mannsandelen 67 prosent versus en kvinneandel på 33 prosent. Inkluderer man imidlertid alle styrelederverv, ikke bare de som besittes av styreeliten, synker kvinneandelen betydelig. Ser man på alle styrelederverv i alle ASA-styrer, er det bare vel 10 prosent av alle lederverv som innehas av kvinner. 

– I styreeliten ser det i mindre grad en ellers ut til å eksisterer en kjønnsbarriere ved styrelederverv, sier Trond Løyning. 

Saken fortsetter under annonsen