Daglig leder for Fuglefjellet i Ålesund, Toivo Nilsen, peker på viktigheten ved det å vise følelser overfor sine medarbeidere.
Foto
Bård Andersson

Empati kan være slitsomt

Publisert: 18. mai 2012 kl 13.00
Oppdatert: 16. januar 2017 kl 09.28

– Vi er mange forskjellige mennesketyper i bedriften. Noen presterer uansett, mens du med andre må vise at du selv er påvirket av situasjonen for at de skal prestere optimalt, sier Nilsen.

Han er daglig leder for bedriften Fuglefjellet i Ålesund. Bedriften har 13 ansatte, og leverer filmproduksjoner til næringslivet. De ansatte er en blanding av filmskapere, designere og programmerere, fordelt på tre avdelinger.

Lett for å vise følelser

Nilsen viser følelser, men noen ganger ville han foretrukket å sette på bremsen.

– Jeg er en leder som har lett for å vise følelser, og som derfor kan være lett å lese. Noen ganger skulle jeg ønske at jeg hadde hatt et pokerfjes, for jeg kan være utpreget positivt innstilt, selv i situasjoner som kanskje krever mer alvor. Det har med min livsfilosofi å gjøre, sier han.

Nilsen mener at evnen til å vise at man mener alvor også er viktig for en leder.

Saken fortsetter under annonsen

– Det er ikke alle medarbeidere som takler min positive «dette fikser vi-mentalitet». Ved å avproblematisere ting kan medarbeidere tolke det som om situasjonen eller arbeidsoppgaven ikke er viktig. Dette er noe jeg jobber med å forbedre, understreker han.

Undertrykking fungerer ikke

Toivo Nilsen er ikke overrasket over funnene i Lars Glasøs undersøkelse, som viser at 30 til 60 prosent av den mellommenneskelige kommunikasjonen på jobben er preget av undertrykkelse og forstillelse. 

– Alle vil lykkes, og ønsker å bevise noe. Det viser seg at mange tror de oppnår dette ved å skjule noe. I medarbeidersamtaler forlanger jeg 100 prosent ærlighet, men om jeg får det er en annen historie. Det er uansett lederens oppgave å etterstrebe dette, sier han.

Nilsen legger til at en medarbeider som ikke er ærlig med sjefen sin har mindre sannsynlighet for å få den arbeidsdagen han eller hun har lyst på.

– Det er vanskeligere å legge til rette for medarbeidernes arbeidshverdag dersom de ikke er ærlige, sier han.

Saken fortsetter under annonsen

Ærlige følelser

Selv om man kan manipulere følelser, og bevisst bruke dem for å oppnå resultater, mener Nilsen at ærlige følelser gir de beste resultatene.

– Jeg er mer produktiv når jeg er glad og fornøyd, og blir derfor en bedre leder. Er du ærlig med følelsene dine tror jeg også at du treffer bedre beslutninger, sier han.

Nilsen forteller at han ikke tror at de ansatte har sett ham sint mer en et par ganger, etter å ha jobbet sammen med ham i mange år.

– Det kan være greit å rense luften, og det er også greit for en leder å være sint. Samtidig er det lettere å miste grepet, og det vil nok påvirke kommunikasjonen din. I Norge har vi ikke en kultur for utblåsninger, selv om det kan være en ærlig sak som også kan medføre at arbeidsforhold eller arbeidsoppgaver løses. Imidlertid er det viktig å ha evnen til å se an hvilke medarbeidere som tåler slike diskusjoner. Det viktigste er at konklusjonen på en slik utblåsning blir konstruktiv, mener han.

– Undertrykker aldri

Selv om undersøkelser viser at mange ledere og medarbeidere undertrykker følelsene sine på jobb, tror ikke Toivo Nilsen at dette er produktivt.

Saken fortsetter under annonsen

– Det fører ikke med seg noe positivt. Hvis jeg er misfornøyd med arbeidet til en medarbeider, og er irritert over dette, bør dette vises. Jeg kan ikke late som om jeg er fornøyd. Hvordan skal medarbeideren få muligheten til å korrigere sin prestasjon da, spør han retorisk.

Nilsen legger til at god kommunikasjon nettopp handler om å være tydelig på hva du mener.

– Det er lederoppgave nummer én, avslutter han.