Andelen kvinnelige ledere øker
Bortimot en tredjedel av landets ledere, 31,5 prosent, er kvinner. Det viser ferske tall fra AFFs lederundersøkelse 2011. I AFFs lederundersøkelse fra 2002 lå kvinneandelen til sammenligning på 20,9 prosent. Hvilket betyr at kvinneandelen blant norske ledere har økt med 10,6 prosentpoeng det siste tiåret.
– Det er slett ikke overraskende at kvinneandelen blant norske ledere øker. Dette henger blant annet sammen med at nå er flere kvinner enn menn som tar høyere utdanning. Vi ser også at vi får stadig flere kvinnelige rollemodeller blant lederne våre, sier Mai Vik, leder i AFF.
– Tar ikke steget helt opp
– Det som er overraskende, er imidlertid at kvinnene ikke tar steget helt opp. Kvinnene har fortsatt ikke inntatt de høyeste posisjonene i lederhierarkiet, sier Vik.
– Foreløpige resultater viser at det er en økning i kvinneandel både når det gjelder den øverste posisjonen i norske virksomheter og lavere lederposisjoner, men det er fortsatt få for få kvinner på toppnivå. Andelen kvinnelige ledere i 2011 er synkende med stigende nivå i hierarkiet. Det vil si at det er en forholdsvis større kvinneandel blant mellomledere enn i de høyeste posisjonene. Dette er kjent fra andre kilder, og bekreftes nå også gjennom AFFs nye lederundersøkelse.
2011-undersøkelsen viser at rundt 75 prosent av de kvinnelige lederne er mellomledere.
Ledelse verd innsatsen
Når alle forhold tas i betraktning – synes du det er så mange goder forbundet med å være leder at det er verdt innsatsen? AFF stilte dette spørsmålet i Lederundersøkelsen i 2002, og gjentok det i 2011. Svarene fordeler seg på samme måte nå som de gjorde for ti år siden:
- Ja – ca. 76 prosent av lederne.
- Nei – ca. 9 prosent av lederne.
- Vet ikke – ca. 15 prosent av lederne.
Verdt det?
AFF er en stiftelse tilknyttet Norges Handelshøyskole. De jobber med ledelse og lederutvikling, er mest kjent for Solstrandprogrammene for ledere, og har to ganger tidligere, i 1999 og 2002, gjort landsomfattende, representative lederundersøkelser. En smakebit fra AFFs nye Lederundersøkelse fra 2011 ble presentert på et jubileumsarrangement i AFF-regi i Oslo denne uken. Til høsten kommer boken med analysene av hele undersøkelsen.
– Hva kan være årsaken til at kvinnene ikke klatrer helt opp på toppledernivå?
– Jeg tror det er sammensatt, og at mange kvinner stiller spørsmål ved om en topplederjobb er verdt strevet. Vi ser også at kvinnelige ledere vi er i kontakt med gjerne har flere ben å stå på og flere roller å fylle enn menn. De ser ut til å ha lettere for å gå tilbake til faget sitt eller inn i andre roller, herunder styreverv, enn menn. Hvis mannlige ledere først har valgt ledersporet, ser de ut til å holde seg til dét. For menn ser det i større grad ut til å være én vei oppover, sier Vik.
Vil være sikre
Selv registrerer hun at kvinneandelen på topplederprogrammene til AFF er 46 prosent, men at andelen kvinner som deltar i AFF-programmer for yngre ledere er langt lavere.
– Det kan tyde at kvinnene i større grad enn menn venter på å bli spurt om å ta en lederrolle. Dette kan slå ut også på toppledernivå. Kvinnene søker topplederstillinger bare hvis de er helt sikre på at de er kvalifisert.
– Har de kvinnelige lederne nok ledererfaring og kompetanse til å bli toppledere?
– Det er ingenting som skulle tilsi at de ikke har det. Jeg tror ikke det går på det. Jeg tror det handler mer om at kvinner lurer på om topplederjobben er verd det de må forsake.
Både lederjobb og familie
– Hva må til for at vi skal få flere kvinnelige toppledere?
– Jeg tenker at vi trenger gode rollemodeller som kan fortelle at det å være toppleder er ansvarsfullt og krevende, men morsomt. I en slik posisjon kan du få til mye og gjøre mye for mange. Jeg tenker også at det handler om å støtte de kvinnelige mellomlederne, slik at de kan få mer lyst til å ta steget helt opp.
AFFs Lederundersøkelse for 2011 viser at andelen kvinnelige ledere som har samboer eller ektefelle har økt. I 1999 og 2002 oppga henholdsvis 76,5 prosent og 79,5 prosent av de kvinnelige lederne at de hadde samboer/ektefelle. I 2011 var andelen steget til 82,1 prosent.
Klarer kombinasjonen
– Det positive med dette er at det ser ut til at det er færre kvinnelige ledere som har valgt mellom enten familie eller lederjobb. Flere kombinerer nå begge deler, sier Mai Vik, som viser til at det eksempelvis i USA er langt mer vanlig at kvinner velger enten lederkarriere eller familie. Vik mener det er positivt at så mange ledere har både familie og lederjobb. Familien bidrar til balanse i livet og fungerer også som et pusterom i lederjobben.
AFFs nye funn viser for øvrig at færre ledere enn før opplever konflikter mellom lederlivet og privatlivet.
– Det virker som om lederne er blitt flinkere til å finne en balanse mellom jobb og privatliv.