Lærdommer etter Ukraina-krisen
− Den første lærdommen er at vi må investere mer i forsvar. Det har vært NATOs budskap lenge. Og det har dere hørt meg snakke om mange ganger før. Men nå mener jeg det ikke kan være noen tvil om nødvendigheten av å investere i vår sikkerhet, sa Stoltenberg.
At Nato-sjefen vil ha mer Forsvar er kanskje ikke akkurat en «bombe», men bakteppet for ønsket er jo sterkt endret det siste året. Dessuten er hans argumentasjon sammenlignbar med hva kriseforsker Synnøve Nesse framhever i et intervju med Dagens Perspektiv om hvordan koronakrisen ble håndtert i ulike land. Vi må tenke mer på samfunnssikkerhet når vi tar beslutninger framover.
Gass fra Russland
− Den andre lærdommen er at det er farlig å gjøre seg avhengig av autoritære regimer, konkluderte Stoltenberg, og utdypet:
− Det er ikke lenge siden mange mente at det å kjøpe gass fra Russland utelukkende var et kommersielt spørsmål. Virkeligheten er at det er et politisk spørsmål. Det handler om vår sikkerhet. Butikk er også politikk, sa han, og trakk også Kina inn i denne situasjonsanalysen:
− Og da må vi ikke gjøre den sammen feilen overfor andre autoritære regimer. Ikke minst Kina. Vi kan ikke gjøre oss så avhengige av enkeltråvarer og produkter fra dem at vi blir sårbare. Vi må hindre at vi eksporterer teknologi til dem som de etterpå bruker til å true oss. Og vi må sikre kontroll over vår infrastruktur, alt fra havner og flyplasser til 5G-nettverk, sa Stoltenberg, og fortsatte:
− Det er ingen som mener at vi ikke skal handle med Kina. Men det som er viktig er at vi gjør det på måter som ikke undergraver vår sikkerhet. Det er et felles ansvar. Myndighetene fastsetter rammer og regler, og bedriftene har et ansvar for å være aktsomme.
− Det kan ikke være sånn at alle lønnsomme prosjekter gjennomføres bare fordi de er lønnsomme. Og det kan ikke være slik at kortsiktige økonomiske interesser settes foran grunnleggende nasjonale interesser.
− Det er ofte sagt at krig er for alvorlig til å overlates til generalene. Og det er jeg helt enig i. Men på samme måte er næringsvirksomhet for alvorlig til å overlates til næringslivsledere.
− Fordi det er slik at de økonomiske beslutningene, når vi handler med autoritære regimer, har betydning for vår sikkerhet, og de høye gassprisene i Europa i dag er det beste beviset på det.
Autoritære finner sammen
− Den tredje lærdommener at autoritære regimer finner sammen. Få dager før invasjonen så møttes president Putin og president Xi i Beijing. De underskrev en felles erklæring om grenseløst partnerskap. Russland og Kina opererer mer sammen. Kina har for første gang støttet Russlands krav om ingen nye NATO-medlemmer. Og Kina har ikke fordømt invasjonen, fortalte Stoltenberg.
− Vi ser at Russland styrker sine bånd med land som Iran – våpenimport – og Nord-Korea. Alt dette er forskjellige land og forskjellige regimer. Men de har én ting felles: Og det er at de ikke deler våre verdier. De ønsker annen verdensorden. Og de er på frammarsj, advarte Jens Stoltenberg den norske næringslivseliten på NHO-konferansen.
«Det er ofte sagt at krig er for alvorlig til å overlates til generalene. Og det er jeg helt enig i. Men på samme måte er næringsvirksomhet for alvorlig til å overlates til næringslivsledere»