At man kan bli sliten og lei av jobben innimellom, er noe de fleste av oss kan oppleve fra tid til annen. Men å bli «utbrent», er «sliten» på et hel annet nivå.
Foto

Tetiana Soares.

Se opp for tegn på utbrenthet

Publisert: 7. oktober 2021 kl 09.42
Oppdatert: 13. oktober 2021 kl 09.59

Folk strømmer tilbake på kontoret etter pandemien, men det gamle kontoret skal ominnredes og reorganiseres til hybridkontor. Dessuten har digitaliseringen skutt fart under pandemien, og den som ikke henger med i den svingen, blir løpt fra, så her er det bare å sko seg for enda tøffere konkurranse.

Så skal mange rekruttere nye, forhåpentligvis kloke hoder − men de finnes det for få av, skal vi tro undersøkelser fra blant andre NHO og Manpower. Å skaffe seg rett kompetanse er visst et sabla styr for virksomhetene.  

Så det å være sjef oppi alt dette, er ikke bare enkelt, for å si det forsiktig.

Tøffere kår for ledere

Det virksomheter i både offentlig og privat sektor ser for seg må ha høyest prioritet i tiden som nå kommer, er «utvikling av ledere for å møte endrede omgivelser». Det viser «HR-undersøkelsen 2021» fra HR Norge.

HR Norge oppsummerer selv resultatene av sin egen undersøkelse: «Årets HR-undersøkelse belyser viktige aspekter ved lederrollen i en verden i endring. 9 av 10 av de organisasjonene som deltok i undersøkelsen mener at de må utvikle lederskap i årene som kommer for å møte de endrede omgivelsene».

Annerledesåret 2020 har stilt nye krav til ledere. Noen hovedfunn fra HR-undersøkelsen 2021 som belyser dette er at:

Saken fortsetter under annonsen
  • 75 % av respondentene oppgir at deres organisasjon har gjennomført større endringer i arbeidsprosesser de siste 12 månedene enn det som har vært normalt hvert av de foregående 5 årene.

  • 77 % av respondentene oppgir i tillegg at de tror endringstakten vil øke de neste årene.

  • 92 % svarer at ledere i sin organisasjon opplever at det er blitt mer krevende å følge opp ansatte det siste året.

  • 9 av 10 mener deres organisasjon trenger å utvikle lederskap i årene som kommer.

Dette stiller ifølge HR Norge økte krav til ledere sammenlignet med tidligere, og spørsmålet er om ledere og virksomheter har tatt dette inn over seg og er «up for it».  

Større fare for utbrenthet

En ting er sikkert. Ledere og nøkkelpersonell på alle nivåer kommer til å måtte slite lakkskoene av seg mange steder.

For dersom du ikke er godt nok skodd til å takle høy fart og flere endringer, så øker faren for å «gå på en smell» og rett og slett bli utbrent.

Christina Nerstad er professor i organisasjonspsykologi ved Handelshøyskolen BI. Ifølge henne viser fersk internasjonal forskning at faren for å bli utbrent økte under koronapandemien.

En annen studie, fra USA, peker på at utbrenthet er et globalt problem, og at det særlig er den såkalte millenniumsgenerasjonen – de som er født fra starten av 1980-årene til midten av 1990-årene − som rapporterer om høyest grad av opplevd utbrenthet.

Saken fortsetter under annonsen

− Det var jo folk som ble utbrent også før korona, men det virker som om pandemien har vært en forsterkende faktor, sier Christina Nerstad til Dagens Perspektiv.

Negative innvirkninger over tid

Foto

Christina Nerstad er professor i organisasjonspsykologi ved Handelshøyskolen BI. (Foto: Sonja Balci / OsloMet)

At man kan bli sliten og lei av jobben innimellom, er noe de fleste av oss kan oppleve fra tid til annen. Men å bli «utbrent», er «sliten» på et hel annet nivå.

Det er laget flere definisjoner på hva utbrenthet egentlig er, ifølge Christina Nerstad. Selv mener hun følgende definisjon fra Verdens helseorganisasjon (WHO) gir en god forklaring: «Utbrenthet er et syndrom som oppstår som resultat av kronisk stress på arbeidsplassen som ikke er blitt håndtert på en vellykket måte».

Utbrenthet har vanligvis en eller flere av følgende aspekter ved seg:

Det gir en følelse av utmattelse eller manglende energi.

Saken fortsetter under annonsen

Du får en følelse av negativitet, en økt mental avstand og kynisme til jobben og arbeidsoppgavene dine.

Du begynner å tvile på dine egne evner til å mestre arbeidsoppgavene.

− Hva er det som fører til utbrenthet? At du har for mye å gjøre?

− Ja, det kan det være. Men da over tid. Det er gjerne flere ting som spiller inn, forklarer Nerstad, og ramser opp:

Uholdbar stor arbeidsmengde over tid. At du føler at du aldri «strekker til».

Manglende medbestemmelse over egne arbeidsoppgaver. Altså et fravær av autonomi eller selvbestemmelse om hvordan du kan utføre ditt arbeid.  

At du opplever å ikke få tilstrekkelig belønning og ikke anerkjennes for å gjøre en god jobb.

Saken fortsetter under annonsen

Mangel på et støttende fellesskap. At du føler deg alene med arbeidsoppgavene dine.

Manglende samsvar mellom egne verdier og de organisasjonen har.

I tillegg spiller arbeidsmiljøet som sådan inn. For eksempel kan høy grad av rivalisering og mangel på rettferdig behandling av ansatte også trigge opplevelsen av utbrenthet.

− At disse tingene skjer over tid er viktig her, understreker Christina Nerstad.  

Arbeidsplassen viktig

Noen mener utbrenthet har mest med det personlige å gjøre. At det er de individuelle egenskapene det «er noe feil med». Det stemmer ikke. Forskning viser at arbeidsmiljøet og forholdene på arbeidsplassen og i arbeidssituasjonen er avgjørende, understreker professor Nerstad.  

− Selvfølgelig spiller personlighet inn. Om hvor sårbar man er for stress, for eksempel. Men organisasjonen og arbeidsmiljøet ser ut til å ha mest å si. Uavhengig av personlighet vil man dermed kunne bli utbrent, sier hun.

Saken fortsetter under annonsen

Utbrenthet kan finne veier man kanskje ikke ser så lett, påpeker Nerstad. At man har et godt forhold til lederen sin, og er svært engasjert i jobben, er jo som regel et stort pre for den enkelte. Men det kan bli for mye av det gode. Å være den som alltid tar på seg mer arbeid og som alltid sier ja til sjefen, gjør at man gjerne kan bli spurt oftere enn andre også. Og det kan ende med utbrenthet, selv om man i utgangspunktet elsker jobben sin.

− Derfor er det viktig at ledere er oppmerksomme på dette, og ikke alltid hiver alt over på dem som er mest engasjert og alltid er positive.

Aspekter ved arbeidsplassen er alltid en viktig årsak til utbrenthet

Også ledere kan bli slitne og utbrente. Og de får ofte en ekstra utfordring, fordi lederens oppførsel gjerne smitter over på de ansatte.

− Hvis du som leder opplever å være utmattet, så kan du fort bli mer negativt innstilt til jobben og dine kolleger og medarbeidere. Dette kan smitte fort. Også ledere må ivaretas her.

− Men ledere må jo ofte jobbe mye. Er det egentlig mulig å jobbe mindre, og få gjort like mye?

− Vel, det finnes studier som sier man kan jobbe fire dager i uken, og gjøre unna alt man vanligvis bruker fem dager på. Men det er klart det kommer an på type jobb. Dessuten handler dette om helse. Hvis du er sliten og utmattet, kan det resultere i at du gjør en dårligere jobb. Så det er viktig å finne en balanse her, sier Christina Nerstad.

Igjen framhever hun at «det lederen gjør, er noe medarbeiderne fanger opp». Hvis sjefen sender epost i helgene, så kan det fra de ansatte oppfattes som at det er helt greit. Men dersom lederen slutter med det, så er det grunn til å tro at de ansatte opplever det som positivt, sier professoren i organisasjonspsykologi, og legger til:

− I Frankrike er det faktisk ikke lov å sende epost utenom arbeidstid for bedrifter med mer enn 50 ansatte.

«Kronisk utmattelse»

− Jeg er sjef, og føler meg litt sliten. Hva er tegnene jeg skal være obs på, og som betyr at dette ikke går over med «en god natts søvn»?

− Kronisk utmattelse, at du glemmer stadig mer og at konsentrasjonsevnen din blir redusert. Hvis du i tillegg opplever et manglende engasjement overfor jobben, dine kolleger og arbeidsoppgaver som tidligere var lystbetonte og motiverende, ja da bør du stoppe opp og tenke deg om. Det er tegn på at du kan være i ferd med å bli utbrent, sier Christina Nerstad.

− Andre tegn kan være at din evne eller lyst til å ivareta andre blir borte. Du distanserer deg for eksempel fra dine medarbeidere, kolleger, kunder eller pasienter. − Har du i tillegg mistet troen på egne evner og din faglige kompetanse knyttet til oppgaver du vanligvis takler godt, så er dette også klare tegn på at noe er galt.

− Hvordan unngår man å gå i utbrent-fella?

− Min egen forskning viser at arbeidsmiljøet er svært avgjørende. Dersom man klarer å skape et fellesskap for mestring, læring og samarbeid på jobben, en slags «vi-følelse», har det mye å si for hvordan den enkelte opplever arbeidshverdagen, sier Christina Nerstad.  

Også her har ledelse mye å si. At ledere evner å vise empati og medfølelse, bidrar til økt trygghet og et sterkere «vi», mener Nerstad.

− At dette er viktig, ser man i dag på rekruttering av ledere. Stadig flere store selskaper søker nå bevisst etter ledere som skårer høyt på empati. Blant annet har British Petroleum dette som et standard krav i sin lederrekruttering, forteller professoren.  

Hvis du føler du er i ferd med å bli utbrent, kan du forsøke å ta noen grep om eget arbeidsmønster. Du kan jobbe noe mindre, ta tydeligere fri når du har fri og bli bedre til å skille jobb og privatliv.

− Men du bør også tenke på forholdene ved arbeidsplassen din. Dersom de ikke endrer seg, er det fare for at du kan bli utbrent igjen. Aspekter ved arbeidsplassen er viktige elementer når det handler om utbrenthet, sier professor Christina Nerstad.