Foto

Istockphoto / A.J Watt

Trendanalytikere tror kortere arbeidstid blir en konkurransefaktor

Publisert: 21. januar 2022 kl 12.17
Oppdatert: 28. januar 2022 kl 09.20

LEST OM LEDELSE. Et prøveprosjekt med firedagers arbeidsuke, uten at lønningene reduseres, dras i disse dager i gang i Storbritannia. Det samme skjer flere andre land. 

I prosjektet skal firedagersuke testes i et halvt år, fra juni til desember 2022. 

Dette skjer samtidig som trendanalytikere fra Gartner i et innlegg hos amerikanske Harvard Business Review har spådd at arbeidsgivere som ikke har råd til å skru opp lønningene i konkurransen om talentene heller vil konkurrere på arbeidstid.

Utfordrer dagens modell

Britiske bedrifter og organisasjoner er blitt invitert til å søke om å delta pilotprosjektet.

Det er forskere fra Cambridge University, Boston College og Oxford University som står bak prosjektet, sammen med organisasjonene 4 Day Week Global, tenketanken Autonomy, the 4 Day Week UK Campaign.

Saken fortsetter under annonsen

Det skriver nettmagasinet Mashable.

Joe O’Connor fra 4 Day Week Global uttaler til magasinet at stadig flere selskaper beveger seg i retning av mer «produktivitetsfokuserte strategier» med et mål om å redusere de ansattes arbeidstid uten å kutte i lønningene.

Han mener at firedagersmodellen utfordrer dagens arbeidsmodell og bidrar til at bedrifter beveger seg bort fra en tankegang der de måler hvor lenge folk er «på jobb» for å heller bli mer opptatt av de resultatene som faktisk blir produsert.

Islandsk forsøk

På Island ble det fra 2015 til 2019 gjennomført et stort forsøk med firedagersuke i regi av lokale myndigheter i Reykjavik og den islandske regjeringen som omfattet over 2.500 ansatte i offentlig sektor.

Ifølge Fri Fagbevegelse/ CNN holdt produktiviteten og tjenesteytelsen holdt seg på samme nivå eller bedret seg på brorparten av arbeidsplassene som var med i forsøket, og arbeidstagerne oppga at de følte seg mindre stresset og utbrent og at helsa og balansen mellom arbeid og fritid ble bedret.

I etterkant har mange av dem gått over til ordningen permanent, ifølge en rapport fra den britiske tankesmia Autonomy og den islandske organisasjonen Alda.

Høsten 2021 ble det lansert at det skulle settes i gang forsøke med firedagers arbeidsuke også i Skottland, ifølge Mashable.

Saken fortsetter under annonsen

4 Day Week Global skriver på sine britiske hjemmesider at lignende forsøk skjer i Irland, USA, Canada, Australia og på New Zealand. 

– En konkurransefaktor

Brian Kropp og Emily Rose McRae fra analyseselskapet Gartner har i et innlegg på nettsidene til Harvard Business Review skrevet om trender de tror vil forme arbeidsplassene i 2022 og framover.

De mener at noen selskaper vil korte ned på arbeidsuken istedenfor å øke lønningene for å kunne stå sterkere i den konkurransen som nå pågår om talentene.

De påpeker at mens noen selskaper konkurrerer om talentene ved å øke lønningene, så har ikke andre selskaper økonomiske ressurser til å gjøre det samme.

«Istedenfor å prøve å vinne talentkrigen gjennom å øke lønnen, ser vi at noen arbeidsgivere i stedet reduserer antallet arbeidstimer og holder lønningene på samme nivå», skriver de.

Analytikerne tror at redusert arbeidstid gir arbeidsgivere med mindre finansielle muskler en bedre sjanse i konkurranse med selskaper som øker lønningene, men ikke tilbyr redusert arbeidstid.

De mener det er sannsynlig at enkelte organisasjoner innfører 32-timers arbeidsuke med samme lønn, som en ny måte å konkurrere om kunnskapsarbeidere på.  

Saken fortsetter under annonsen