TOPPSJEFEN - Anders Folkestad: Mr. Unio
Det er vår og tid for tariffoppgjør. En av ringrevene i denne øvelsen, er Anders Folkestad. Han skal forhandle på vegne av 320.000 medlemmer i Unio, hovedorganisasjonen for universitets- og høyskoleutdannede. De flest av medlemmene hans jobber i offentlig sektor. Folkestad selv har vært leder i Unio siden 2001, det vil si helt siden Unio ble stiftet, og blir av enkelte omtalt som «Mr. Unio».
– Han er en sterk og klar leder og har utviklet en type diplomatiske evner som jeg faktisk ikke trodde han kunne ha, og som jeg ikke visste han hadde da var vi var konkurrenter.
Det sier en som har fulgt Anders Folkestad på nært hold og kjenner ham fra lang tid tilbake.
– En ordentlig person
Ukeavisen Ledelse har fått et bredt sammensatt kildepanel til å vurdere Anders Folkestads egenskaper som toppsjef etter de 10 faste kriteriene for som går igjen i Ukeavisens artikkelserie «Toppsjefen». Kildene er blitt bedt om å vurdere Folkestad på en skala fra 1 til 10 på samtlige kriterier, og når man regner sammen alle poengene, ender Folkestad opp med en gjennomsnittsscore på totalt 76 poeng (poengscore, se faktarutenpå neste side).
Folkestads totalscore er høyere enn gjennomsnittet for alle de 58 toppsjefanalysene Ukeavisen Ledelse har foretatt i årenes løp, som ligger på 71 poeng. Best skussmål får Unio-lederen på de kriteriene som gjelder etisk integritet/verdiorientering, sosial teft og evne til å motivere folk i egen organisasjon. På disse områdene gir kildepanelet ham 8,5 poeng.
– Han er veldig sympatisk og ordentlig, sier en forbundsleder.
En annen kilde, som kjenner ham fra den andre siden av forhandlingsbordet, uttaler seg slik:
– Jeg har lært å kjenne Anders som skvær og ordentlig person. Han har hengt med lenge, så han må jo ha høy legitimitet.
Vært med hele veien
Anders Folkestad kommer fra Volda og er opprinnelig utdannet lektor. Han startet som lærer ved Odda videregående skole, Norges første videregående skole med idrettstilbud. Det var også her han begynte sin lange karriere som fagforeningsmann da han ble skolens tillitsvalgt i Norsk Lektorlag, som etterhvert ble til Norsk Undervisningsforbund (NUFO).
I 1993 sluttet NUFO seg sammen med Norsk Faglærerlag, Norges Handelslærerlag og Norsk Spesialærerlag og dannet Lærerforbundet. Anders Folkested ble lederen for det nye lærerforbundet. Dette vervet hadde han frem til dannelsen av den nye hovedorganisasjon som skulle bli til Unio.
Unio ble stiftet 10. desember 2001. Den gang het Unio Utdanningsgruppenes Hovedorganisasjon (UHO) og Anders Folkestad har vært sjef siden dag én. I begynnelsen var det kun Norsk Lærerlag, Lærerforbundet, Norsk Sykepleierforbund og Politiets Fellesforbund som gikk sammen om å danne UHO. På stiftelseskongressen ble også Norsk Fysioterapeutforbund og Norsk Ergoterapeutforbund tatt opp som medlemmer.
I dag er hovedorganisasjonen Unio landets nest største hovedorganisasjon. Unios hovedmål er å bedre medlemmenes lønns- og arbeidsvilkår, sikre sysselsetting og økonomisk og sosial trygghet, og de består per i dag av 12 ulike forbund, deriblant Utdanningsforbundet, Norsk Sykepleierforbund og Politiets Fellesforbund.
Anders Folkestad får mye av æren for at Unio har vokst til å bli en stor og mektig aktør i norsk samfunnsliv.
Tidslinje Anders Folkestad
- 1946: Født 16. mars på Folkestad i Volda
- 1977: Lektor. Cand.philol fra Universitetet i Bergen
- 1977-1983: Lektor ved Odda Gymnas
- 1978: Tillitsvalgt i Norges Lektorlag
- 1983: Lektor ved Stranda videregående skole
- 1992-1993: Leder i Norsk Undervisningsforbund
- 1993-2001: Leder i Lærerforbundet
- 1995-2000: Styremedlem i Akademikernes fellesorganisasjon
- 2001-2005: Leder av Utdanningsgruppenes Hovedorganisasjon (forløper til Unio)
- 2005-:Leder av Unio
Forener ulike interesser
– Jeg er imponert over at han har greid å bygge Unio til å bli en hovedorganisasjon med nokså ulike interessefelt og der hovedorganisasjonen har vokst og fortsatt å vokse. Dette har han gjort uten at det har blitt interne konflikter, påpeker en som har samarbeidet tett med Folkestad.
Det å være leder for en hovedorganisasjon innebærer at lederen er valgt, og slik sett er det annerledes enn å være leder i næringslivet. Ledelse av en slik organisasjon innebærer å være synlig utad og tale de ulike medlemmenes sak til enhver tid. Samtidig skal man være leder for de ansatte i organisasjonen. Det ser ut til at Folkestad har mestret balansegangen. Unio har vokst under hans lederskap, og han er gang på gang blitt gjenvalgt som leder.
Selv om Unio som forbund ikke har noe politisk ståsted krever fagforeningsarbeid mye politisk arbeid. I løpet av de 13 årene Folkestad har vært leder for Unio har han måttet forholde seg til ulike politiske sammensettinger i regjeringen, og i store deler av perioden har LO hatt stor makt og innflytelse på den rødgrønne regjeringen i lønns- og arbeidslivspolitikken.
Folkestad får av flere kilder ros for hvordan han har håndtert denne situasjonen på vegne av sine medlemmer.
Stort nettverk
– Forbundet Unio bør prise seg lykkelig over at de har hatt Anders Folkestad som leder siden starten og det tror jeg forbundet vet. Han er et kjent ansikt med et enormt nettverk. Han snakket godt med Gerd Liv Valla da hun var LO-leder, men har nok ikke snakket like godt med de neste to LO-lederne, sier en forbundsleder.
En annen forbundsleder antyder at det kan være en fordel for Unio at det har blitt regjeringsskifte til en blå-blå regjering. Dette inntrykket er langt på vei blitt bekreftet av Folkestad selv.
– Regjeringen satser offensivt på viktige offentlige områder som kunnskap, helse, politi og trygghet. Førsteinntrykket er at dette er et godt steg i riktig retning, sa Folkestad til NTB da regjeringen like etter tiltredelsen i fjor høst la frem sine endringer i statsbudsjettet for 2014.
Toppsjefen-score: Anders Folkestad
-
Oppnår gode resultater over tid: 7,5
-
I stand til å gjennomføre omstillinger: 6,5
-
Nytenkende, kreativ, pådriver for innovasjon: 6,0
-
Kommuniserer tydelig, gjør seg strategisk forstått internt: 7,5
-
Er besluttsom, kan bruke makt om nødvendig: 8,0
-
Løser konflikter på en konstruktiv måte: 8,0
-
Skaper motivasjon, innsatsvilje og lagånd. Får det beste ut av medarbeiderne sine: 8,5
-
Bidrar til å gi organisasjonen et positivt omdømme i offentligheten: 7,0
-
Har høy integritet, etisk bevissthet, er verdiorientert: 8,5
-
Har sosial teft, et realistisk selvbilde, inviterer til nærhet, forstår seg på mennesker og kommer godt ut av det med de fleste : 8,5
-
Antall poeng totalt (av 100 mulige): 76,0
Fikk ikke slutte
Det er ikke uten grunn at enkelte omtaler Anders Folkestad som «Mr. Unio». Han ansees å være så viktig for organisasjonen at da han varslet sin avgang som leder i fjor, ble han til slutt overtalt til å ta to år til. Mange av de kildene Ukeavisen Ledelse har vært i kontakt med er opptatt av dette.
– Han er kunnskapsrik og enormt verdifull for oss, spesielt nå som vi står foran en tid med store utfordringer innenfor området pensjon, som er et felt vi har jobbet med i mange år. Det er et felt som enda ikke er avsluttet, sier en kilde som har fulgt valgprosessen.
Andre påpeker at Unio mangler gode nok lederkandidater til å kunne ta over etter Folkestad, og at det har vært lagt ned for liten innsats i å finne egnede personer til å overta etter ham. Dette kan på sikt bli et problem og en kilde peker på at det er et lederansvar å sørge for å bygge opp lederkandidater. Da det ble klart at Folkestad ønsket avløsning, gikk det opp for Unio at hovedutfordringen var at det ikke var en etterfølger klar. Dette er en problemstilling det bør tas tak i fremover.
Ansvarlig på overtid?
En kilde fra et fagforbund ser det på en litt annen måte:
– Det er typisk Anders, for da alternativet ble å la Unio i stikken fremstod ikke det som noe alternativ for ham. Han tok valget om å fortsette da han så at det ikke var noen andre til å overta. Jeg syns det er et flott trekk hos han at han tar ansvar i krisesituasjoner.
En person som har jobbet med Folkestad lenge går så langt som til å si at vedkommende aldri trodde at Folkestad faktisk kom til å gå av som leder, selv etter at dette ble annonsert.
– Jeg trodde egentlig aldri på det at han skulle slutte. Det var ikke noen reell annen kandidat sånn som det utviklet seg. Det var jo ingen andre der så jeg så aldri på det som realistisk.
En hodejeger er imidlertid kritisk til at ikke Folkestad trakk seg når han hadde sjansen.
– Han er et typisk eksempel på en som går på overtid i stillingen. Jeg har ikke hørt han si noe nytt de siste fem årene. Jeg tror Unio kunne vært veldig tjent med å få seg en ny sjef.
Lite innovativ
I Ukeavisen Ledelses toppsjefanalyse blir Folkestad tildelt minst poeng på omstillings- og innovasjonsevne. Her oppnår han i snitt henholdsvis 6,5 og 6 poeng. Dette er ikke så overraskende, all den tid han har ledet organisasjonen helt fra starten av. Det virker heller ikke som om innovasjon og nytenkning har vært noe krav fra medlemmene eller de som jobber tett med han i det daglige.
En av dem som trekker frem nettopp innovasjon som et av Folkestads svakere punkt er en kilde i PR-bransjen.
– Han representerer en veldig viktig gruppe, men har ikke helt evnet å fornye seg. Han sier det samme som han alltid har sagt og har ikke kommet med noen nye perspektiver.
En som tidligere samarbeidet med Unio-lederen sier det kan se ut som Folkestad har manglet litt motivasjon den siste tiden.
– Jeg synes han har litt mindre trøkk og engasjement enn han hadde før og det kommer nok av at han har sittet lenge i rollen, kanskje for lenge. Personlig syns jeg at han gjorde en tabbe da han lot seg overtale til å fortsette, spesielt siden han hadde signalisert avgangen sin så tydelig.
Samme person er imidlertid full av lovord når det gjelder Folkestads lederegenskaper og gjør det klart at Folkestad har gjort en strålende jobb i å være samlende. Kilden peker også på at Unio under Folkestad har blitt en organisasjon med stor makt:
– LO er den viktigste maktfaktoren etter min vurdering, men jeg mener at Unio helt klart er nummer to og har en betydelig større posisjon enn Akademikerne og YS. I offentlig sektor er Unio kanskje den aller viktigste hovedorganisasjonen.
Lite synlig
At Unio skal være den viktigste hovedorganisasjonen i offentlig sektor er imidlertid ikke alle enig i. Én kilde hevder at Folkestad er leder i en hovedorganisasjon som ikke har makt.
– Anders Folkestad synes aldri i forhandlinger, og er en toppleder uten makt, sier vedkommende, som påpeker at det er lederne for de respektive forbundene som er synlig i media, herunder lederne i Politiforbundet og Sykepleierforbundet.
Dette kan være en ønsket utvikling fra Unio sin side. En annen forklaring kan være at Folkestad ikke når opp i konkurransen om mediedekning.
– Han er mye mindre i media enn tidligere, og blir ikke så mye brukt lenger. Tidligere var han en yndet debattant, men det er blitt konkurranse blant fagforeningstopper om å komme i media, sier en som jobber med PR.
En dreven motdebattant som har møtt Folkestad til debatt flere ganger, beskriver ham imidlertid som svært dyktig.
– Han er den eneste debattanten jeg har møtt som jeg synes det har vært vanskelig å slå. Han er utrolig flink og munnrapp.
Folkestad er tilbakeholden med opptredener i media utenom lønnsforhandlingene. Han er ikke blant dem som til stadighet stiller opp med personlige intervjuer og byr på seg selv. I et lengre intervju i fagbladet «Ergoterapeuten» sier han imidlertid litt, og i dette intervjuet beskriver han seg selv som «utholdende, sta og diplomatisk nok til å finne løsninger.» Dette er karakteristikker som flere av de Ukeavisen Ledelse har vært i kontakt med bekrefter. I det nevnte intervjuet sier Folkestad videre at han ikke er en «kjempesosial» fyr. Noen av kildene til denne artikkelen kjenner seg igjen i dette, og sier at det kan virke som han er litt introvert og sjenert – uten at dette nødvendigvis trekkes frem som negativt.
Nedadgående mediekurve
En røst fra PR-bransjen er lite positiv til den jobben Folkestad gjør i mediene.
– Når han er ute i media med budskapet sitt, synes jeg han er forutsigbar og litt sutrete. På sikt kan dette være problematisk. Unio er avhengig av å ha sympati og da er det skummelt at han har en nedadgående mediekurve. Det han driver med er jo på mange måter sesongarbeid, men han burde være flinkere til å bruke periodene uten konflikt til å bygge omdømme i opinionen.
Det som taler til Folkestads fordel i denne sammenhengen, er at han er kjent for folk fra før.
– Jeg tror det er en fordel for alle å ha et kjent ansikt, og han har jo nesten blitt en merkevare. Ulempen er hvis han ikke klarer å fornye seg.
En kilde fra akademia er inne på noe av det samme:
– Man kan lure på om ikke en ny person ville kunne ha nye ideer og bedre gjennomslagskraft. Det er en risiko for at folk blir lei av ham, men hvor viktig dette er i et slikt tilfelle, vet jeg ikke helt. Inntrykket jeg har, er at han er veldig kompetent og kjenner de gruppene han representerer. Han forsøker å fremstille deres jobber best mulig. Siden han har sittet som leder så lenge betyr det at han kan sakene sine svært godt, og kjenner også argumentene til motparten godt.
Anders Folkestad virker imidlertid å være opptatt av å få frem budskapet sitt og sikre at det blir forstått. I slutten av februar innkalte han til frokostmøte og presseseminar i forkant av årets tariffoppgjør der han redegjorde for Unios syn, forklarte vanskelige pensjonsbegreper og gjorde seg tilgjengelig for pressen i en litt mer uformell setting. Målet var at pressen skulle kunne sette seg inn i de sentrale problemstillingene rundt lønnsoppgjøret i god tid før forhandlingene startet.
Motiverer laget sitt
Folkestad er idrettsinteressert og har studert for å bli faglærer idrettshøyskolen i Oslo. Han har vært engasjert i idretten som trener og leder, blant annet gjennom mangeårige tillitsverv i Norges Fotballforbund, og da særlig rettet mot aktivitet for barn og unge. Om han bevisst har tatt med seg lærdom fra idretten til Unio, vites ikke, men en kilde som har jobbet lenge med Folkestad tar i bruk idrettsmetaforer for å beskrive måten han leder på.
– Han er utrolig god til å bruke det laget han har. Det syns jeg er et veldig sympatisk trekk, og han er veldig opptatt av det, sier vedkommende, som mener at han er flink til å gi tillit og ansvar til medarbeiderne sine.
En annen, som riktignok ikke har kjent Folkestad særlig lenge, ser noe av det samme.
– Han skaper lagånd og motivasjon og er veldig god på å komme med tilbakemeldinger som løfter opp andre, sier vedkommende.
I de kommende månedene skal Anders Folkestad kjempe for bedre arbeids- og pensjonsbetingelser for sine mange medlemmer. Da kan det bli viktig å vite når man skal spille på lag og når man skal være taktisk. Mye tyder på at Anders Folkestad mestrer denne øvelsen, men hva Folkestad og Unio vil klare å oppnå vårens oppgjør, gjenstår å se. Det er sterke spillere også på den andre banehalvdelen.