Gamle tyskere gull verdt for norsk reiseliv
Det var mange spådommer, men få konklusjoner på verdens største reiselivsmesse som ble arrangert i Berlin forrige uke (se tekstboks). En av de beste kom fra den brunbarkede, gråhårede tyske reiseforskeren Rolf Freitag – det nærmeste reiselivsbransjen kommer en guru. I ryggen har han verdens mest omfattende undersøkelse av reiselyst.
Freitags firma, IPK (International Tourism Consulting Group), har i 40 år spurt verdens turister hva de vil. Gjennom 500.000 intervjuer i 60 land på tre kontinenter dekker «World Travel Monitor» 85 prosent av verdens etterspørsel etter reiser. Nå er Freitag forsiktig optimist.
– Vendepunktet kom høsten 2009. Da begynte reiseaktiviteten å stige igjen etter det økonomiske sammenbruddet under finanskrisen. I 2010 var det var 250 millioner flere utenlandske flyankomster – en økning på 4 prosent. Men veksten kommer ikke i Europa og Nord-Amerika, men i Asia, Afrika og Latin-Amerika, sier Freitag (se også Mandag Morgen nr. 4, 2011).
Til Norge er det fortsatt nabolandene Tyskland, Danmark, Sverige og Nederland som står for den største strømmen av besøkende. I klassiske europeiske reiseland som Frankrike, Tyskland og Storbritannia merker de bedre den nye strømmen av kinesere, indere, latinamerikanere og afrikanere.
Tyskerne er fortsatt de ivrigste til å feriere i andres land med 72 millioner utenlandsbesøk i året, men kineserne kommer nå like bak. Tyskland er også det landet som opplever størst vekst i utenlandske besøk, særlig forretningsreisende.
De gamle vil til Norge
Fremtidens turist er et annet hett tema i reiselivet. Hvem er de? Hva vil de? Hvor vil de? I Europa må vi gjennom en periode der der de gamle dominerer før vi får neste generasjons turisme, spår Stiftelsen for fremtidsspørsmål (Stiftung für Zukunftsfragen) – en tankesmie i Hamburg som har spesialisert seg på demografiske endringers virkning på økonomien.
– I Europas turisme er de eldre fremtiden de neste årene. Turismen her vil bli dominert av gamle babyboomere som skal leve ut sine drømmer som pensjonister. De er mange, og de har god råd. Ungdommen i Europa orienterer seg mer mot eksotiske reiser til andre kontinenter – opplevelsesferier med kjærester eller venner, spår vitenskapelig leder Ulrich Reinhardt.
Han tror Norge er et land som vil kunne nyte godt av babyboom-bølgen. Norge oppfattes som sikkert og vakkert, og det høye prisnivået er ikke så problematisk for velstående pensjonister – den første generasjonen som har tjent sine pensjonspoeng i et helt liv i fred (se tabell).
Stiftelsen har gjennomført undersøkelser i Europas ti største reisemarkeder som viser at «vakre landskap,» «prisnivå» og «ro og sikkerhet» er de viktigste kriteriene for reiselyst hos europeere. Nederlendere og tyskere er fortsatt de som trekkes mest mot Skandinavia.
– De fleste europeere ferierer i eget land. Skal de reise, er det fortsatt sol, strand og varme som lokker mest. Men et land som Norge har potensial innen nisjer – ikke minst for den raskest voksende bransjen i Europa nå – cruise. Det er vår tids pakketur for velstående eldre, sier Reinhardt.
Skandinavia, definert som Norge og Sverige, er det femte mest populære reisemålet tyskere drømmer om – etter Tyskland selv, Italia, Spania og USA. Men Skandinavia er foran Hellas, Karibia og Frankrike i undersøkelsen fra Stiftelsen for fremtidsspørsmål.
Hele 14,2 prosent av de spurte angir Skandinavia som drømmemålet. Men bare rundt 0,5 prosent av den tyske befolkningen ferierer faktisk i Norge i dag.
– Interessen for Norge er økende. Vår undersøkelse brutt ned på land viser at andelen tyskere som velger å feriere i Norge i 2011 kan bli på 0,8 prosent, sier Reinhardt. Om trenden stemmer, kan det gi mer en 600.000 turister til Norge, en økning på 50 prosent.
Tyske turister er relativt lenge i Norge – 13,6 dager i gjennomsnitt. Det kan tyde på at reisen de gjør er en «en gang i livet-tur», gjerne med skip langs kysten eller i egen bil. De legger også mer penger igjen enn nordmenn flest tror, over 10.000 kroner per reise, ifølge undersøkelsen som omfatter 4000 personer.
I Oslo gnir de seg i hendene og håper på VM-effekt i form av turisteksplosjon til Norge etter ski-VM. Den tyske Norges-kjenneren Lutz Stickeln, som i et drøyt tiår var redaktør for reiselivsmagasinet Nordis, tror VM på ski har hatt en PR-effekt, men minner om at norsk feiring ikke alltid tolkes på samme måte ute som hjemme.
– Norge er vel det siste landet i Europa der 150.000 tilskuere kan svinge nasjonalflaggene uten å bli beskyldt for å være nasjonalistiske. For det var virkelig en sporstfest! Men jeg tror ikke det utløser noen umiddelbar reiselyst. Vinteren er fortsatt kald og mørk sammenlignet med Alpene, sier Stickeln.
Sorte svaner
IPK-sjef Freitag tror veksten i verdens turistøkonomi kan bli på 3-4 prosent i 2011, med Asia som det raskest voksende marked med 9 prosent. Europa vil stabilisere seg, men spådommene trues som alltid av uforutsette begivenheter – såkalte «sorte svaner». Opprørene i den arabiske verden de siste månedene er en slik hendelse.
– Utbruddet i den islandske vulkanen Eyjafjallajökull og følgene for flytrafikken var fjorårets sorte svane – en uforutsett begivenhet som ingen hadde regnet med. I år ser det ut til å bli revolusjonene i Nord-Afrika, sier Freitag.
Han tror usikkerheten rundt revolusjonene på kort sikt vil få turistene til å søke tilflukt i andre reisemål, og det kan gi prispress på alternative destinasjoner, for eksempel Spania.
– Når de nordafrikanske destinasjonene så er klare for å komme inn i markedet igjen, må de trolig gripe til prisdumping for å ta tilbake markedsandeler, sier han.
Men det er også «svaner» som ingen kan forklare, men som understreker at turisme er en uforutsigelig bransje.
– Vi har for eksempel ingen god forklaring på at antall haiangrep på turister økte med 20 prosent i 2010, sier Freitag.