Fest og parade i Wittenberg: «Brudeparet Luther» blir tiljublet. Folk roper «Jubel» så det runger.
 

Foto

Marianne Lystrup

Fest for folkeopprøreren Luther

Publisert: 12. juni 2017 kl 10.30
Oppdatert: 12. juni 2017 kl 15.53

At munken og nonnen hoppet av fra sine kyskhetsløfter og ga hverandre sitt ja den 13. juni i 1525, runger fortsatt gjennom historien. I hjembyen deres Wittenberg feires denne begivenheten med en tre dagers festival hvert år. Årets festival gikk av stabelen i helgen. 

Syder av liv

Nærmere hundre tusen mennesker gjør byen til en sammenhengende fest. Det virker som om alle har kledd seg ut og nyter å leke at de lever i middelalderen. Impulsdeltakelse er også mulig, for drakter og utstyr selges i boder over hele byen.

Det syder av liv over brolegningen i den tradisjonsrike byen. Hovedgata strekker seg fra Slottskirken hvor Luther skal ha hamret opp sine 95 teser til kamp mot avlatshandel og annen katolsk avsporing, til huset han bodde i‚ der det i dag er et dugelig museum.

Men det er ikke tesene som samler folk til fest – det er munken og nonnens ja til hverandre.

Frodig

Saken fortsetter under annonsen

Alt som hører er frodig marked til, er å finne disse dagene hvert år i Wittenberg. Gammeldags sveivekarusell for de minste og rikelig med diverse flytende føde for de voksne. Musikk av alle slag, fra det enkleste og mest autentiske strengeinstrument til insisterende sekkepiper og ganske rocka svartmetall. Og hadde du gått ubevæpnet hjemmefra, kan du få kjøpt både sverd og pil og bue i kunstferdige utforminger i en av de mange bodene.

Brudeparet

Og der kommer sannelig brudeparet ruslende gjennom hovedgata. Katarina von Bora i vakker, folkedraktlignende kjole og en enkel brudebukett og Martin Luther med sin karakteristiske lue, som signaliserer hans lærde stand.

Snart skal de være midtpunkt i en bugnende parade med gjøglere, svartekunstnere, barn og voksne som deler ut bakverk og godteri, eller svinger ertelystent på klesvask så folk på sidene får seg en dusj.

Foto

Feiringen har mange innslag. Her er en ravn på markedet. (Foto: Marianne Lystrup) 

Stemningen er leken og lystig. 'Jubel!' runger ropet, både fra de som deltar i paraden og de som står og ser på. Men hva tenker brudeparet selv om grunnen til at nettopp denne ekteskapsinngåelsen er så populær at den går utenpå både teser og prekener?

Et bindeledd til folket

– Den folkelige feiringen av denne ekteskapsinngåelsen fungerer som et bindeledd mellom kirken og folket. Her er ikke Martin Luther bare den lærde kirkelederen - han er en vanlig borger, nabo, venn og svirebror. Mens mye av den teologiske diskusjonen som Martin Luther satte i gang var noe som i første omgang engasjerte de lærde, er jo ikke dette bare en kirkelig fest, den er for alle, sier Bernhard Naumann, som til daglig jobber som kirkemester i bykirken. Han mener at den friheten Martin og Katharina markerte ved å gifte seg, er en frihet som også gjelder alle mennesker. Ikke rart at det er en gledens dag.

Saken fortsetter under annonsen

– Og Katia Köhler som agerer bruden i dag, hva tenker hun om Katharina? Det sies at hun var en både lærd og myndig dame – var hun en tidlig feminist?

– Nja, det er vel kanskje å ta litt hardt i, men hun var uten tvil modig. Og hun var sterk i sin tro på Gud og satset alt på å følge den veien hun fant, sier Katia Köhler, som til daglig er å finne som guide i byen.

Fra skattekontoret

Paret er tydelig populært der de går gjennom gatene midt i paraden og hilser blidt til høyre og venstre. Men festivalen «Luthers bryllup» er en feiring der alle er hovedpersoner i sin egen opplevelse av den.

– Vi har snakket i flere år om å dra hit, og nå er vi endelig her, sier Sybille og Klaus Hohefeld fra Berlin. Han jobber i varehandel og hun på skattekontoret, og nå er de klare for tre dagers fest i nyinnkjøpte kostymer.

Foto

Utkledd som kong Gustav Vasa. (Foto: Marianne Lystrup) 

– Hva liker dere med Martin Luther?

– Han ga oss en ny trosretning og gjorde Det nye testamente tilgjengelig for alle. Det er vel en feiring verdt, sier Klaus Hohefeld.

Saken fortsetter under annonsen

Svensker

Litt lenger borti gata kommer en stor gruppe svensker.

– Vi er kong Gustav Vasa og hans hoff, forteller Fredrik Berg entusiastisk. Han er leder for folkedansgruppa Kedjan fra Stocholm. De har forberedt seg i over et år og sydd all sin pomp og prakt selv, etter mål og tegninger fra Vasatiden. Øvd på renessansedanser har de gjort også. Nå er det tid for å vise sine kunster med høvisk framferd og strengt kontrollerte trinn.    

– Vi er takknemlige til Martin Luther for det han gjorde i kirken. En av hans elever kom til Sverige og ble sekretær for kong Gustav Vasa og hjalp ham med å få sparket ut katolisismen i landet vårt, sier Fredrik Berg fornøyd og stryker seg over det kongelige brokadebrystet. 

Paraden rommer de underligste innslag. Her en mann i badestamp.

Foto

Marianne Lystrup

Reformasjonsjubileum 2017

* 500 år siden Martin Luther skrev sine berømte 95 teser og kanskje slo dem opp på kirkedøra i Wittenberg

* Feires stort i Tyskland, særlig i delstaten Sachsen

* Noen byer og steder med severdigheter knyttet til Luther:  

Wittenberg, Eisleben, Torgau, Mansfeld, Mühlberg, Jüterbog, Doberlug,

Finsterwalde, Leipzig. Mange steder er hus, kirker og museer rustet opp foranjubileet.

 

Saken fortsetter under annonsen