Bekjemper matsvinn med teknologi
32-åringen tar imot i programvareselskapets nye lokaler i Oslo City-bygget i Stenersgata. Herfra styrer administrerende direktør Charlotte Aschim sine rundt 20 ansatte i Norge, England og India. Hun er ikke redd for å ansette folk med «hull i cv-en», og samarbeider tett med Nav.
– Matsvinn er et enormt problem. Visjonen vår er en fremtid uten matsvinn, hvor alle mennesker har sunn mat å spise, sier hun.
Aschim står opp ved femtiden om morgenen og holder det gående til langt på kveld.
Virksomheten er fundert på FNs bærekraftsmål 12.3: «Innen 2030 halvere matsvinn per innbygger på verdensbasis, både i detaljhandelen og blant forbrukere, og redusere svinn i produksjons- og forsyningskjeden, inkludert svinn etter innhøsting».
Målet er «å skape god teknologi som utgjør en forskjell, sammen med flotte mennesker, og ha det gøy underveis».
Forskning er også sentralt, gjerne i samarbeid med aktører som Nofima og Høgskolen i Østfold. Et rullerende program med «internships» bidrar også til å utvikle selskapet.
Personlig varemerke
Det er umulig å unngå å legge merke til det blå håret. På kvinnedagen 8. mars deltok Aschim sammen med fire andre gründere i en samtale med statsminister Erna Solberg og næringsminister Iselin Nybø.
– Flott hårprakt, fin farge på håret, hilste statsministeren, ganske sikkert med en referanse til Høyre-blått?
– Veldig stas å være gjest der. Det er viktig å skille seg ut, for meg har det vært en fordel å ha blått hår – det husker iallfall folk, sier Aschim selv.
Hun deltar også i kronprins Haakons nettverk Sikt, som står bak den årlige konferansen Sikt, et møtested for unge ledere og talenter mellom 20 og 40 år. Her kan deltakerne lære av hverandre, teste ut ideer og diskutere felles utfordringer og muligheter i framtidens Norge.
Norge som testmarked
Teknologien bak TotalCtrl sporer holdbarhetsdato og holder kontroll på varelageret. Teknologien erstatter manuelle rutiner, arbeid som altfor mange steder fortsatt gjøres med penn og papir.
Teknologien er rangert som en av verdens mest innovative av Retail Insider, og selskapet er priset av European Food Waste Innovation Network for å være en av Europas mest inspirerende bedrifter i kampen mot matsvinnet.
Markedene er hjem (husholdning/forbruker), restaurant og storkjøkken (horeca), barnehage og sykehjem. Hva er på lager, hvor er matvarene, hva er holdbarheten – hva må vi handle inn?
Teknologien skal holde oversikten, og resultatene er gode i alle markedene.
– Data tilsier en matsvinnreduksjon på 85 prosent etter kun ett år i bruk, sier Aschim.
Målet til selskapet er å være en standard løsning for alle aktører i verdikjeden, men som resultat av lang salgstid inn mot dagligvare og en pandemi som slo ut horeca-markedet ble løsningen tilpasset offentlig sektor, med søkelys på barnehager og sykehjem i Halden kommune.
– Mottakelsen i Halden har vært råbra, på en måned ble matsvinnet kuttet med 20 prosent. Nå skal løsningen rulles ut i hele kommunen, forklarer Aschim.
En kartlegging selskapet har gjort i barnehager, viser at det i snitt går med 800 timer til håndtering av mat, altså rundt et halvt årsverk – før ny teknologi innføres.
Norge er et lite land, men et godt testmarked. Så langt er TotalCtrl inne i Sverige, Finland, Sør-Afrika og England.
– Å få fotfeste i Europa først er planen, men vi er også i gang med testing i USA.
Sikter mot rekordvekst
Aschim grunnla selskapet sammen med Ingrid Østby, som har sin bakgrunn fra matindustrien, senhøsten 2017. I 2019 ble omsetningen 1,7 millioner kroner, 2,3 millioner i 2020. Under pandemien har antallet bedriftskunder falt til drøye 160, men de er større og viktigere enn før. Årets ambisjon er 20 millioner kroner i omsetning.
– Hvor er selskapet om fem år?
– Vi har høy skalering på det vi gjør. 1,6 milliarder kroner er målet for 2026. Da skal vi ha sikret oss fotfeste i sentrale markeder som Tyskland, Frankrike, Spania og USA.
Å skaffe penger til å skalere opp virksomheten, er en kontinuerlig jobb. Investeringsfondet Loyal VC med base i Canada er et av selskapene som har bidratt med kapital.