Unge går heller arbeidsledig enn å kompromisse med egne verdier
En ny undersøkelse, utført av HR- og rekrutteringsselskapet Randstad, viser at hver femte arbeidstaker i Norge heller vil være arbeidsledig enn å jobbe for et selskap de ikke deler verdier med.
– Mangfold og verdibasert ledelse er viktig for mange, og særlig de yngste lar verdiene styre, sier Christian Børresen, markedsdirektør i Randstad Norge.
Undersøkelsen viser ifølge Børresen hvor viktig verdier er for mange arbeidstakere, selv nå når prisene går opp og det blir mer krevende å betale regninger.
− For mange er det helt avgjørende at det de bruker tiden sin på ikke går på tvers av personlige verdier, sier han.
Yngre betydelig mer opptatt av verdier
Undersøkelsen avslører også tydelige generasjonsforskjeller. Blant 18- til 34-åringer mener hver fjerde (25 prosent) at de heller vil være arbeidsledig enn å jobbe for et selskap de ikke deler verdier med.
Godt voksne arbeidstagere er derimot mindre verdidrevne. I gruppen 45 til 64 år ville kun 13 prosent valgt arbeidsledighet foran verdier.
– Det er et tydelig generasjonsskille her. De yngste i arbeidslivet har andre forventninger til arbeidsgivere. I en konkurransedyktig jobbmarkedssituasjon, hvor kampen om unge talenter og spesialister er stor, blir virksomhetenes innsats på verdidrevne tiltak avgjørende for å tiltrekke seg og beholde disse kandidatene, mener Børresen.
– Noe å lære av de yngre
Over halvparten (52 prosent) av norske arbeidstakere mener det er viktig at arbeidsgivere aktivt støtter mangfold og inkludering.
Mangfold og inkludering på arbeidsplassen trekkes frem som viktigere enn gode ordninger for å ivareta psykisk helse og velvære, som kun en av fire (26 prosent) trekker frem som viktig.
– Det er ingen konkurranse, for begge deler er viktig, og gode ordninger innen psykisk helse og velvære bør være en del av inkluderingsarbeidet til alle virksomheter. Men det er gledelig å se at så mange trekker frem mangfold og inkludering. Jeg tror flere med fordel kan bruke for eksempel Pride til å understreke at folk kan være hele seg på jobben, sier Børresen.
Børresen mener at eldre har noe å lære av yngre arbeidstakere.
– Mangfold handler om å fremme like muligheter for alle, også for eldre arbeidstakere. Det ser ut som de yngre har forstått det bedre enn de eldre, og at vi, som har vært i arbeidslivet noen år, har noe å lære av våre yngre kolleger, avslutter han.
Mangfold viktigere enn tiltak for psykisk helse?
22 prosent av de spurte mener at verken mangfold og integrering, gode ordninger for å ivareta psykisk helse og velvære, eller personlige verdier er viktige for arbeidsforholdet.
Undersøkelsen, Randstad Employer Brand Research 2023, er utført blant 2762 respondenter i Norge.