Anne-Cecilie Kaltenborn

Anne-Cecilie Kaltenborn, administrerende direktør i NHO Service og Handel.

Foto

NHO

Innleieforbudet: 10.000 mennesker mister jobben, mener NHO

Publisert: 16. februar 2023 kl 06.02
Oppdatert: 28. mars 2023 kl 19.50

Før nyttår vedtok Stortinget nye, strenge regler for innleie av arbeidskraft i Norge. Med noen unntak er det ikke lenger adgang for bedrifter å leie inn arbeidskraft fra bemanningsbyråer og vikarbyråer ved midlertidige behov. I bygg- og anleggsbransjen i og rundt Oslo strammes det enda mer inn: Her blir det helt forbudt med bemanningsbyråer.

Tidligere har flere bemanningsbyråer, særlig i byggebransjen gått ut og sagt at de må si opp folk som følge av de nye reglene.

Ferske tall viser at svært mange i bemanningsbransjen – hele 60 prosent av NHO Service og Handels medlemsbedrifter − ikke ser annen mulighet enn å si opp ansatte.

En inngangsport som stenger

60 prosent av de spurte i en medlemsundersøkelse som NHO Service og Handels har gjennomført oppgir at de må si opp ansatte som følge av innleieforbudet.

I snitt oppgir bedriftene at de må si opp 61 ansatte. Ifølge NHO Service og Handel betyr dette at hele 10.000 mennesker går en usikker tid i møte.

− Dette er alvorlig. Mange av dem som mister jobben nå, får ikke automatisk en ny jobb. De går fra å ha en fast arbeidsplass med kollegaer og trygge rammer, til å stå på bar bakke. Dette skjer i en urolig tid som er krevende for folk fra før, uttaler Anne-Cecilie Kaltenborn, administrerende direktør i NHO Service og Handel.

Saken fortsetter under annonsen

Kaltenborn deltar på Arbeids- og velferdskonferansen til Dagens Perspektiv torsdag 16. februar, og også her er bemanningsbransjens situasjon og rolle i samfunnet et av temaene.

− Mange mennesker som ellers ikke hadde fått en sjanse i arbeidslivet, har hatt bemanningsbransjen som inngangsport. På grunn av regjeringens grep, blir det rett og slett én aktør mindre som bidrar til arbeidsinkludering, avslutter Kaltenborn.