Bedriftene kvier seg for å ansette: − Aldri vært dyrere å ansette enn i dag
Selv om etterspørselen arbeidskraft er mindre enn i fjor, er den fortsatt høy. Norske virksomheter mangler til sammen nesten 53 000 arbeidstakere, ifølge NAVs nye bedriftsundersøkelse.
Det er et lavere antall enn rekordåret 2022, da virksomhetene meldte at de hadde behov for omkring 70 000 personer.
– Selv om den estimerte mangelen på kvalifisert arbeidskraft er betydelig lavere i år, er den fortsatt på et veldig høyt nivå. Med unntak av 2022 og 2019, må vi tilbake til 2008 for å finne et enda høyere nivå, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte.
Vi har en situasjon hvor en del arbeidsgivere sliter på flere fronter
Økt pessimisme
Et tydelig signal i undersøkelsen er at virksomhetene er mindre optimistiske når det gjelder mulighet for vekst i antall ansatte i år enn i fjor. Andelen virksomheter som venter sysselsettingsvekst det kommende året, er 13 prosent − det er en nedgang fra 22 prosent i fjor.
25 prosent av virksomhetene regner med å øke bemanningen det kommende året, mens 11 prosent venter en reduksjon. 64 prosent tror ikke det blir en endring i bemanningssituasjonen.
− Vi har en situasjon hvor en del arbeidsgivere sliter på flere fronter, med økt pessimisme og stort behov for arbeidskraft, oppsummerer NAV-sjef Holte på et frokostmøte tirsdag, der undersøkelsen ble presentert.
Aldri vært dyrere å ansette
Under frokostmøtet der bedriftsundersøkelsen ble presentert, var partene i arbeidslivet invitert til samtale og debatt. Alle er skjønt enige om at samarbeid er veien til økt inkludering, men samtalen mellom arbeidsgiversiden og LO viser også at de to partene har en noe ulik virkelighetsoppfatning. Mens LO mener man må unngå sosial dumping og tilby en anstendig lønn, samt hele og faste stillinger, er NHO og Virke opptatt av rammebetingelser.
− Det har aldri vært dyrere å ansette enn i dag, sier direktør for samfunnspåvirkning i Virke, Stian Sigurdsen. Han mener at regjeringen har en del av skylda. De nye innstrammingene på innleie og midlertidige ansettelser, gjør situasjonen vanskelig for mange bedrifter, mener Sigurdsen. Når man i tillegg har høye strømpriser, inflasjon og lav kronekurs, blir situasjonen veldig usikker.
Avdelingsleder i LOs Samfunnspolitiske avdeling, Liv Sannes, mener på sin side at de 100.000 unge som i dag står utenfor jobb og utdanning er den største utfordringen.
− Det kan skape både uro og polarisering og utfordre den norske arbeidslivsmodellen, sier hun.
Men alle er skjønt enige om at «samarbeid er viktig».
Det har aldri vært dyrere å ansette enn i dag
Størst mangel innen helse og bygg
Andelen virksomheter med alvorlige rekrutteringsproblemer er ifølge NAVs bedriftsundersøkelse størst innen helse- og sosialtjenester, etterfulgt av bygg og anleggsbransjen.
Innen helse, pleie og omsorg mangler det 13.000 ansatte, bygg og anlegg har en manko på 6750 og industrien mangler 6600. Det er de samme tre yrkesgruppene som toppet listen i fjor, men antallet er lavere i år.
– I tillegg til helseyrkene er det stor mangel på ulike fagarbeidere, som for eksempel kokker, tømrere, elektrikere og rørleggere, sier Holte.
NAVs bedriftsundersøkelse gjennomføres årlig og gir et øyeblikksbilde av virksomhetenes etterspørsel etter arbeidskraft og eventuelle vansker med å skaffe etterspurt kompetanse. Nesten 11.000 virksomheter har deltatt i årets undersøkelse.
Samlet sett svarer 26 prosent av virksomhetene at de har hatt problemer med å få tak i arbeidskraft de siste tre månedene. 16 prosent oppgir at de ikke fikk ansatt noen, mens 10 prosent oppgir at de ansatte noen med lavere eller annen formell kompetanse enn de søkte etter.
Målt i tall er mangelen på arbeidskraft størst i Oslo, men måler man mangelen på arbeidskraft i prosent, er den størst i Troms og Finnmark, etterfulgt av Nordland.
– Sammenlignet med i fjor er den estimerte mangelen på arbeidskraft lavere i de fleste fylkene, med unntak av Troms og Finnmark, der den er noe høyere, sier Holte.
Dørene må åpnes for flere
Ifølge NAVS nye omverdensanalyse vil behovet for kvalifisert arbeidskraft fortsette å øke i årene framover. Hans Christian Holte mener det er helt nødvendig å åpne dørene for flere av de som står utenfor, og å hindre at folk støtes ut av arbeidslivet.
– Med tanke på det store behovet for fagarbeidere, må det i større grad legges til rette for at arbeidstakere får den opplæringen de trenger på arbeidsplassen. Både utdanningssektoren, NAV og arbeidsgiverne selv må jobbe sammen for å finne gode løsninger, sier Holte, som trekker fram flere gode eksempler på at samarbeid mellom NAV og bedriftene selv, gir resultater.
− Vi ser at der vi samarbeider med bedriftene, klarer vi å få flere av dem som står et stykke unna arbeidslivet inn i jobb. Og ofte viser det seg at disse blir gode ressurser for bedriftene, sier Holte.