– Godt lederskap er en av de viktigste grunnene til at medarbeiderne trives på arbeidsplassen, sier Hillevi Romert.

Foto

courtneyk/iStock

Yngre generasjoner stiller nye krav til lederskap og arbeidsgivere

Publisert: 7. april 2022 kl 11.35
Oppdatert: 11. april 2022 kl 08.28

Arbeidslivet og måten vi jobber på har endret seg mye de siste årene. Aldri før har videreutvikling av ledere vært viktigere.

Omstilling er blitt en naturlig del av arbeidslivet, og lederutvikling blir stadig viktigere i møte med raske og store endringer.

Samtidig er kompetente ledere en forutsetning for organisasjonsutvikling i et arbeidsmarked hvor det kjempes om de beste hodene.

Utviklingen har ført til at tilgang på opplæring, kurs og andre verktøy for lederutvikling og kompetanseheving aldri har vært viktigere.

– Det er flere årsaker til at lederutvikling er blitt viktigere de siste årene. En ting er at ingen forutså pandemien og hvordan den endret måten vi jobber på. Samtidig har situasjonen på arbeidsmarkedet og arbeidsoppgavene som utføres endret seg.

– I tillegg har mange hjemmekontor og ledere har ikke de samme mulighetene til å følge opp medarbeidere. Utviklingen har ført til at ledere må finne nye verktøy for å sørge for at medarbeiderne har det de trenger, sier Hillevi Romert, som er ansvarlig for utviklingen av Simployer Learning Library i en pressemelding.

Ikke komfortable i rollen som coach

Saken fortsetter under annonsen

Romert forteller at en god leder blant mye annet skal være konsernledelsens verktøy for organisasjonsutvikling, og at det krever en aktiv tilnærming til de ansatte.

– En utfordring mange ledere har i dag er at selv om de ikke treffer medarbeiderne har de allikevel ansvaret for at de trives og jobber effektivt.

– Det er også forskjeller på hvordan arbeidsgivere tilrettelegger for bruk av hjemmekontor, noe som gjør at mange blir usikre på hva de kan kreve av ansatte og om de har like gode vilkår som andre. Ledere må tilpasse seg nye krav for å beholde medarbeiderne, sier hun.

Hun ser også at yngre generasjoner stiller nye krav til lederskap og arbeidsgivere.

– Eldre medarbeidere er ofte lojale og fornøyde, men yngre ser på arbeidsplassen som et sted hvor man skal utvikle seg både personlig og faglig.

– Dette er en utfordring for ledere som ikke er komfortable i rollen som coach og gjør at organisasjonskulturen blir viktig for å beholde medarbeiderne. Godt lederskap er en av de viktigste grunnene til at medarbeiderne trives på arbeidsplassen, sier Romert.

Tilegne seg relevant kompetanse

Saken fortsetter under annonsen

Hun forteller om store variasjoner i hvordan virksomheter møter de nye kravene.

– Mange større virksomheter kjøper ferdige utdanningsprogrammer for medarbeiderne. Dette er programmer som går over en viss periode, har ulike tema, og er tilpasset ulike nivåer i organisasjonen. Det finnes en rekke tradisjonelle kurs, workshops og seminarer for ledere og coacher. Vi så allikevel et stort og udekket behov for nettbasert læring for ledere.

Romert har jobbet med utvikling av digitale utdanningsprogrammer i mange år og har sett hvordan markedet og teknologien har utviklet seg.

– Det er ikke mange år siden det var vanlig med store utdanningsbudsjetter og påkostede digitale utdanningsprogrammer rettet mot store målgrupper. Slike innkjøp ble begrunnet med at de er billigere enn å samle hele organisasjonen på tradisjonelle seminarer med reiser og hotell. Samtidig opplevde mange at innholdet ikke var relevant, forklarer Romert.

– Som følge av raske endringer er det mange innen HR som ikke har kapasitet til å følge opp hva den enkelte medarbeider trenger å lære, og siden alle har unike læringsbehov blir ikke brede kompetanseprogrammer relevante.

– I dag handler det om å tilegne seg kompetanse som er relevant for den enkelte, og hva som er relevant er det bare personen selv som vet, forklarer Romert.