Fire av ti selskaper er bekymret for de ansattes velbefinnende og jobbtilfredshet, viser undersøkelse. Koronapandemien har utsatt ansatte for mye stress og bekymring, påpeker HR-selskapet SD Worx, som står bak undersøkelsen.

Foto

Ljubaphoto/iStock

HR-undersøkelse

Utilfredse ansatte er bedriftenes største bekymring

Publisert: 1. februar 2022 kl 09.32
Oppdatert: 1. februar 2022 kl 09.32

Å tiltrekke seg de rette talentene og sørge for at de ansatte er fornøyd med arbeidssituasjonen og utviklingsmulighetene på jobben. Det er blant de største utfordringene for europeiske bedrifter i dag, ifølge en ny undersøkelse.

I undersøkelsen «The Future of Work and People» har 3.000 selskaper i 14 europeiske land, deriblant Norge, svart på hva de anser som de største HR-utfordringene i tiden framover. Undersøkelsen er utført av IPSOS på vegne av HR-selskapet SD Worx (tidligere Aditro).

Bekymret for jobbtilfredshet

Hele 40 prosent av selskapene oppgir at de er bekymret for de ansattes velbefinnende og jobbtilfredshet. I alle de 14 landene i undersøkelsen oppfattes dette som en av de fem største HR-utfordringene.

Bekymringene for hvordan de ansatte har det er knyttet til koronapandemien, men er ikke forårsaket av den, sier administrerende direktør Vivienne Karlsen i SD Worx Norge.

– Det har først og fremst sammenheng med økt bruk av hybridkontor, med mer vekt på fjernledelse. Situasjonen er forverret, snarere enn skapt av pandemien, sier hun til Dagens Perspektiv.

– Før var hjemmekontor noe som ble tilbudt som et gode til de ansatte, med pandemien ble det tvang. Folk har reagert veldig forskjellig på det. Jeg har selv opplevd det som utfordrende å jobbe fra hjemmekontor, sier Karlsen.

Saken fortsetter under annonsen

– Hvordan håndterer selskapene den utfordringen?

– Pandemien har framtvunget nye måter å jobbe på, og mitt inntrykk er at de fleste håndterer det bra. Man har lært utrolig mye under pandemien og har kastet seg over digitale løsninger. Bedrifter har arrangert digitalt julebord og etablert andre digitale møteplasser. De fleste er flinke til å følge opp og se medarbeiderne, mener Karlsen.

– Framover blir utfordringen å tilpasse seg til en hybrid kontorhverdag, tilføyer hun.

Den beste motgiften mot stress er å fokusere på, og skape, medarbeiderengasjement.

Stressede medarbeidere

Hele 60 prosent av arbeidstakerne som har deltatt i undersøkelsen, sier at de regelmessig føler at arbeidet er mentalt belastende og stressende.

– Vi har ikke tall som kan si om det er en økning fra tidligere, men jeg tror den høye andelen som opplever stress har sammenheng med pandemien. For en gjennomsnittlig medarbeider med påtvunget hjemmekontor blir det en glidende overgang mellom arbeid og fritid. PC-en står alltid på. Man skal kanskje gjøre noe privat på PC-en, og så sjekker man jobbmailer samtidig, sier Karlsen.

Saken fortsetter under annonsen

– Som leder må man være bevisst på ikke å kommunisere ut over normal arbeidstid. Man sender kanskje en mail for å få den ut av verden, men av mottakeren kan det oppfattes som en oppfordring til å gjøre noe, påpeker hun.

Karlsen tror imidlertid ikke ledere som sender mailer utenfor arbeidstiden er den store utfordringen i dag. Den ligger snarere i de nye måtene å jobbe på.

– Moderne medarbeidere jobber fleksibelt. De kan jobbe hvor som helst og når som helst, og da kan det være vanskelig å sette grenser.

Foto

– Det er kamp om å få tak i de rette arbeidstakerne, man må slåss om talentene, sier administrerende direktør Vivienne Karlsen i SD Worx Norge. (Foto SD Worx)

Bekymret for psykisk helse

I en presentasjon av den europeiske undersøkelsen trekker SD Worx fram flere forhold som har vært utfordrende under koronapandemien.

Pandemien har utsatt ansatte for mye stress; usikkerhet rundt stilling og økonomi, digitalisering og nye arbeidsmodeller. Jobbsikkerhet er ikke lenger gitt, og balansen mellom jobb og privatliv er ikke som før. Dette har vært kombinert med forventninger fra arbeidsgiver om at man må være mer tilpasningsdyktig enn noen gang, påpeker selskapet.

Saken fortsetter under annonsen

Mange arbeidsgivere ser ut til å frykte en ny bølge av utfordringer knyttet til mental helse. Samtidig ser de et større behov enn noensinne for at de ansatte er på hugget og tåler stress og bekymringer, ifølge SD Worx.

Yngre mennesker ønsker seg mer enn en lønnsslipp.

– Hva kan selskapene gjøre for å ivareta de ansatte?

– Medarbeideropplevelsen, med dagens hybridkontor, er ikke lenger begrenset til arbeidsmiljøet. Digitale, sosiale og kulturelle opplevelser er like viktig. Arbeidsgivere kan derfor nå langt med små tiltak som koster lite for å tilfredsstille sine ansatte. Det kan være å vise takknemlighet for deres arbeid, oppmuntre til initiativ, og å snakke om vekstmuligheter. Den beste motgiften mot stress er å fokusere på, og skape, medarbeiderengasjement, sier Vivienne Karlsen.

Kampen om talentene

Mange selskaper er særlig opptatt av rekruttering. De ser kampen om å tiltrekke seg de beste talentene som en sentral utfordring, viser undersøkelsen.

Saken fortsetter under annonsen

Kampen om talentene er noe virksomhetene i Norge og de andre nordiske landene er særlig opptatt av, forteller Karlsen.

– Vi merker det i Norge. Det er kamp om å få tak i de rette arbeidstakerne, man må slåss om talentene. Det vrimler av jobber på Finn.no. Arbeidssøkere kan velge og vrake.

– Hva kan arbeidsgivere gjøre for å vinne i kampen om talentene?

– Yngre mennesker ønsker seg mer enn en lønnsslipp. De spør «Hvorfor skal jeg jobbe for deg?» De er opptatt av sosial samvittighet og betydningen av det de jobber med. Arbeidsgivere må være tydelige på hvilke verdier de står for og kommunisere det ut, sier Karlsen.

Å ta vare på de ansatte

Samtidig som selskapene er opptatt av rekruttering, er de også opptatt av å ta vare på og beholde medarbeiderne de har.

Undersøkelsen viser at 27 prosent av de ansatte aktivt eller passivt er på utkikk etter utfordringer på en annen arbeidsplass.

Saken fortsetter under annonsen

– Å miste ansatte er kostbart ved at man mister kompetanse og må bruke ressurser på rekruttering og onboarding av nye medarbeidere, påpeker Karlsen.

Mer oppmerksomhet om menneskene

Årets undersøkelse viser et skifte der de som jobber med HR, retter oppmerksomheten mot medarbeiderne; der «human» er tilbake som et sentralt anliggende i «human resources», konstaterer SD Worx i en presentasjon av funnene i undersøkelsen.

– I 2021 var det det viktigste hard HR, som lønn og administrative systemer. Nå er det fokus på mennesket; individet i organisasjonen har blitt viktigere. Det har blitt forsterket under pandemien, sier administrerende direktør Vivienne Karlsen i SD Worx Norge.

De ti største HR-utfordringene

Dette er de ti største HR-utfordringene i 2022, ifølge den europeiske HR-undersøkelsen:

1. Å bedre ansattes jobbtilfredshet:
Det er ingen one-size-fits-all-løsning, men det er viktig å legge vekt på ansattes autonomi.

2. Å engasjere medarbeiderne gjennom gode opplevelser:
Ikke spør: «Hva trenger vi at nyansatte gjør den første dagen på jobben?» Spør heller: «Hvordan ønsker vi at den nyansatte skal oppleve den første arbeidsdagen?»

3. Å tiltrekke seg og rekruttere de riktige talentene:
Se innover og se på hvilke verdier og hvilken kultur selskapet representerer og kommuniser dette ut til aktuelle kandidater.

4. Å sørge for en bærekraftig arbeidssituasjon:
Skap et miljø der det er samsvar mellom bedriftens og den enkelte medarbeiders interesser og der medarbeiderne kan og vil ta ansvar for sin egen karriere.

5. Å sørge for talentutvikling og intern mobilitet:
Ikke spør deg selv: «Hva om jeg gir dem for mye opplæring og de forsvinner?» Spør heller: «Hva hvis jeg ikke gir dem opplæring og de blir i bedriften?»

6. Å lykkes med hybridarbeid:
Framtiden er hybrid – det handler om å skape en balanse mellom fjernarbeid (hjemmekontor) og tilstedeværelse på arbeidsplassen.

7. Å holde på talentene i bedriften:
At mange slutter kan være kostbart og skade bedriftens renommé. Se på medarbeiderne som din viktigste kapital, ikke som din største utgiftspost.

8. Å ha kontroll over ansatte-kostnader:
Sørg for å ha tilstrekkelig økonomisk kompetanse og ta i bruk nye digitale løsninger.

9. Å sikre optimal planlegging av behovet for medarbeidere:
Det er viktig å ha riktig størrelse på staben til riktig tid.

10. Å fastsette en strategisk lønnspolicy:
Sørg for at de ansatte vet hva de får, hvorfor du anser det som rettferdig, og hvordan det henger sammen med din strategi.