Tror vi vil være to dager på hjemmekontor fremover
Mer bruk av hjemmekontor vil ha konsekvenser for kollektivtransporten både på kort og lang sikt, noe kollektivselskapet Ruter allerede har merket. (Ruter er et felles administrasjonsselskap for kollektivtrafikken i Oslo og deler av Viken.) Også Transportøkonomisk institutt følger nøye med på hva som har skjedd med våre reisevaner som følge av pandemien, og hvordan de vil bli fremover.
Forskning utført av Transportøkonomisk institutt viser at en langt større andel av arbeidstagerne som har mulighet til hjemmekontor også reiser mer med kollektivtrafikk sammenlignet med andre som ikke kan ha hjemmekontor. Cirka 50 prosent av de som har anledning til å ha hjemmekontor bruker kollektivtrafikk. I denne sammenhengen blir hjemmekontor definert som der det er mulig å ha hele eller deler av dagen hjemme.
– Vi ser at høyere utdanning har en sammenheng med hvordan den ansatte velger å reise til jobb, og det påvirker også hvorvidt de har hjemmekontor, sier forskningsleder Susanne Nordbakke ved Transportøkonomisk institutt. Hun var en av innlederne på seminaret «Hvordan vil kollektivtilbudet se ut etter pandemien» i regi av Polyteknisk forening tirsdag.
Nordbakke gjennomførte nylig en undersøkelse om korona, hjemmekontor og reisevaner. Undersøkelsen viser at 56 prosent på landsbasis og 69 prosent i Oslo og omegn, har mulighet til å gjennomføre hele eller deler av arbeidet hjemmefra.
Samtidig oppgir de fleste at de er mer effektive på hjemmekontoret enn i arbeidsgivers lokaler. Mange mener hjemmekontor én gang i uka eller oftere øker livskvaliteten, men få vil ha hjemmekontor hver dag når smittefaren i samfunnet er redusert.
Nye vaner
Undersøkelsen viser også at 45 prosent av de som har mulighet til hjemmekontor oppgir at de kommer til å ha hjemmekontor minst én dag i uka når vi kommer tilbake til en normalsituasjon, uten stor smittefare. Under pandemien har det også vært et skifte i hvordan folk reiste til arbeid – fra kollektivtransport til mer individuell transport, som bil, gange og sykling. Denne trenden forventes å fortsette også etter pandemien.
Nordbakke forteller at ut ifra undersøkelsen, vil folk ønske å være på hjemmekontor et par dager i uken. Mye tyder på at etter pandemien vil mange ha en hybrid hverdag med en kombinasjon av hjemmekontor og vanlig fysisk kontor.
– Den viktigste årsaken til at folk reiser mindre med kollektivtrafikk nå er smittefrykt, men mange forteller nå at de har lagt seg til nye vaner og foretrekker å bruke bil, gåing og sykkel for å komme seg til jobb, forteller Susanne Nordbakke.
Mer hjemmekontor
Ruter kjører hver måned reiseundersøkelser der rundt 800 personer bosatt i Oslo-området svarer på spørsmål om sine reisevaner. Den viser at pandemien har utfordret våre hverdagsvaner og kan føre til nye vaner etter pandemien. Dette kan blant annet knytte seg til hvordan vi bruker teknologi, gjør innkjøp og forflytter oss.
Mye på grunn av økt bruk av hjemmekontor anslår Ruter at bruken av kollektivtrafikk vil stabilisere seg på et nivå som ligger på 80-90% sammenlignet med nivået fra 2019, før pandemien.
– I perioden etter gjenåpning høsten 2021 lå bruken av hjemmekontor høyere enn forventet i en ny normal, sier Chi Kwan Kwong, fagleder transportanalyse og statistikk i Ruter. Hun innledet også på seminaret.
– Resultatene fra Ruters reiseundersøkelse MIS tyder på at arbeidstagerne kommer til å forbli 1.5 dager i uken på hjemmekontor også fremover. Det kan bli den nye normalen fremover, sier hun.
Som en konsekvens av dette vil Ruter måtte forholde seg til at en større andel av reiser vil bare skje av og til, og at det dermed vil bli behov for større fleksibilitet i billettyper og priser.
Det synet deles av forsker Fredrik Alexander Gregersen ved Transportøkonomisk institutt som peker på at for en person som reiser til jobben sporadisk vil kostnaden på en enkeltbillett bli relativ høy. Han forteller at det som avgjør valg av transportmiddel er komfort, reisetid og prisen. Fordi de reisende nå har blitt mer fleksible, delvis på grunn av mange flere på hjemmekontor tar Gregersen til orde for en differensiert prisstruktur på billetter:
– Det er nå mange argumenter for å differensiere priser i rushtiden, sier han.
Ruter ønsker på sin side å teste flere ulike billettyper for å svare våre endrede reisevaner.
– Vi ser oss å teste billettprodukter som ivaretar det kundene etterspør slik at kundene kan få større fleksibilitet til å velge den billettypen de vil, avslutter Chi Kwan Kwong i Ruter.