Helge Jagamann er leder for Sykehjemsetaten og har ansvar for 2000 ansattte. Foto: Tone Spieler

Sykehjemsetaten i Oslo har nå 12 prosent sykefravær

Publisert: 9. februar 2022 kl 14.34
Oppdatert: 9. februar 2022 kl 14.42

–  Vi opplever økt vekst i sykefraværet nå, sier Helge Jagmann, direktør i Sykehjemsetaten i Oslo.

Han har det øverste ansvaret for rundt 40 sykehjem i Oslo, der cirka halvparten driftes av kommunen, og den andre halvparten driftes av ideelle aktører. I de rundt 20 sykehjemmene som er driftet av kommunen er det cirka 2000 dagsverk. De siste tallene viser at på de kommunale sykehjemmene er det nå 234 syke ansatte (11,7 prosent), og 135 av disse er borte på grunn av covid-relatert fravær.

–  Med et så høyt sykefravær er det åpenbart at tilbudet vi gir til beboere vil måtte bli midlertidig redusert, sier han.  Jagmann understreker at en slik situasjon prioriteres tjenester som er viktig for liv og helse, mens mye av den individuelle oppfølgingen av beboerne må vente. Skyhøyt korona-fravær fører til kritisk situasjon for bedriftene.

Hadde planer på plass

Jagmann forteller at Sykehjemsetaten allerede i 2014 begynte med et arbeid for å få ned sykefraværet i etaten, og dermed allerede hadde en del planer på plass for å kunne håndtere det høye sykefraværet de nå står i. Det har hjulpet sykehjemmene nå, opplyser han.

For å dekke opp for det høye antallet som er syke for tiden tar de enkelte sykehjemmene så langt det er mulig i bruk ekstravakter, engasjementer blir utvidet, sykepleierstudenter blir hentet inn, og det er økt bruk av lærlinger. Det er også mulighet for å bruke de ansatte på tvers av de ulike bydelene og resten av kommunehelsetjenesten ved behov.

–  På tross av det har vi fortsatt færre ansatte påjobb nå, sier Jagmann. –  Vi ser også at vikarmarkedet er ganske tørt for tiden, legger han til.

Saken fortsetter under annonsen