Foto

Forekomsten av uønsket seksuell oppmerksomhet har økt kraftig siden 2000 – fra 2,7 til 4,5 prosent. Det er spesielt yngre kvinner som utsettes, ifølge STAMI. Illustrasjonsfoto: Tomazl / iStock Photos

Slik setter du en stopper for seksuell trakassering

Publisert: 12. september 2022 kl 09.59
Oppdatert: 12. september 2022 kl 13.11

Derfor har Arbeidstilsynet, sammen med Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO), utarbeidet en elektronisk veileder med seks viktige tiltak for å forebygge og håndtere seksuell trakassering på arbeidsplassen.

Tiltakene finner du på slutten av artikkelen.

Før metoo

Ideen fikk de allerede høsten 2016, altså året før metoo fikk verdensomspennende oppmerksomhet, forteller Shorish Azari, seniorrådgiver hos LDO. Han har jobbet hos ombudet siden 2014.

En rapport fra forskningsinstituttet Fafo hadde vist hvor utbredt seksuell trakassering var i hotell- og restaurantbransjen. I kjølvannet av det besøkte LDO og Arbeidstilsynet hoteller, restauranter og andre utelivssteder.

Både for å høre om ansattes erfaringer og for å snakke med ledere, for å forhøre seg om hvordan de hadde tenkt å ta fatt i problemet med seksuell trakassering.

Saken fortsetter under annonsen

Resultatet ble etter hvert veilederen som kan brukes i enhver bransje, sier Azari.

Må forankres i ledelsen

– Det er lederens ansvar å sørge for at ansatte ikke utsettes for trakassering. Og det er hens ansvar å forebygge og håndtere seksuell trakassering. Det er snakk om et kontinuerlig arbeid, og det må ligge i lederens bevissthet, slår juristen fast.

Shorish Azari understreker hvor viktig det er at arbeidet mot trakassering forankres hos ledelsen og at det legges opp til samarbeid med ansatte, tillitsvalgte og verneombud.

Trenger ikke våre vanskelig

Det trenger ikke være vanskelig å sette en strek over seksuell trakassering i arbeidslivet, mener han. Det skal være nulltoleranse for seksuell trakassering. Og hvis noen blir utsatt for det, så skal den vite hva som skal gjøres.

– Føler du usikkerhet for hva du skal gjøre, enten som leder eller ansatt, så betyr det at det ikke finnes gode nok rutiner på arbeidsplassen, er Azaris klare beskjed.

Saken fortsetter under annonsen

Hans erfaring er at arbeidsgivere ofte ikke er forberedt på det som skjer. De tar ikke sjelden først kontakt når en ansatt er blitt utsatt for trakassering.

Shorish Azari, seniorrådgiver hos Likestillings- og diskrimineringsombudet
Foto

Det er lederens ansvar å sørge for at ansatte ikke utsettes for trakassering, understreker seniorrådgiver og jurist Shorish Azari i LDO. Foto: Thomas Eckhoff

En tidligere undersøkelse til Arbeidstilsynet har vist at svært mange bedrifter ikke hadde gode nok rutiner – verken for å forebygge eller håndtere seksuell trakassering.

Det var også én av flere grunner for arbeidet med den elektroniske veilederen.

Hva er seksuell trakassering?

Seksuell trakassering kan være alt fra seksuelle kommentarer om kropp og utseende, til simulering av seksuelle bevegelser, klåing, tafsing, berøring til overgrep. Visning av bilder og videoer med seksualisert innhold vil også omfattes.

I Likestillings- og diskrimineringsloven er uønsket seksuell oppmerksomhet definert som seksuell trakassering dersom den har som formål eller virkning å være krenkende, skremmende, fiendtlig, nedverdigende, ydmykende eller plagsom.

Saken fortsetter under annonsen

Denne definisjonen danner grunnlaget for straffeforfølgelse i alvorlige tilfeller, skriver Statens Arbeidsmiljøinstitutt (STAMI). Alvorlig seksuell trakassering kan nemlig også være straffbart etter straffelovens §297 om seksuell handling uten samtykke.

Trakassering og seksuell trakassering er forbudt etter arbeidsmiljøloven §4-3.

Er blitt verre

4,5 prosent av de sysselsatte i Norge oppga i 2019 at de én gang i måneden eller oftere er blitt utsatt for uønsket seksuell oppmerksomhet, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

I åtte av ti tilfeller er det ikke-ansatte som er årsaken til hendelsen, mens det i to av ti tilfeller er en kollega eller en overordnet på jobben. 

 

«Føler du usikkerhet for hva du skal gjøre, enten som leder eller ansatt, så betyr det at det ikke finnes gode nok rutiner på arbeidsplassen.»

Saken fortsetter under annonsen

Shorish Azari, jurist i LDO

 

Forekomsten av uønsket seksuell oppmerksomhet har økt siden år 2000 – fra 2,7 til 4,5 prosent. Det er spesielt yngre kvinner som er utsatt for uønsket seksuell oppmerksomhet, opplyser STAMI.

I 2019 ble 17 prosent av sysselsatte kvinner i aldersgruppen 17 til 24 år utsatt for seksuell trakassering, mot 14 og 11 prosent i henholdsvis 2013 og 2016.

Blant ansatte i servitøryrker, sykepleiere og pleie- og omsorgsarbeidere, i politiet og vaktyrker er det mellom 19 og 22 prosent som oppgir at de er blitt utsatt for uønsket seksuell oppmerksomhet – altså hver femte.

Ansatte har rett til et arbeidsmiljø uten seksuell trakassering fra leder, kolleger, kunder og gjester. Arbeidsgiver har derfor plikt til å forebygge seksuell trakassering på arbeidsplassen og å håndtere det dersom det likevel skjer, understreker LDO på sine nettsider.

Saken fortsetter under annonsen

6 enkle tiltak som virker

Tiltak 1 - Kartlegg risiko

Kartlegg i samarbeid med de ansatte hvilke risikoer som er på deres arbeidsplass og gjennomfør forebyggende tiltak.

Tre enkle spørsmål i risikovurderingen:

  • Hva kan gå galt på vår arbeidsplass?
  • Hva kan vi gjøre for å forhindre dette?
  • Hva kan vi gjøre for å redusere konsekvensene dersom det skjer?

Tiltak 2 - Regler for oppførsel

Utarbeid i fellesskap regler for oppførsel på arbeidsplassen og informer alle de ansatte om disse. Legg reglene inn i personalreglementet, eller som vedlegg til arbeidskontrakt.

Tiltak 3 - Rutiner for håndtering

Lag gode rutiner for å melde fra om og håndtere seksuell trakassering og trakassering. Informer alle ansatte om disse. Manglende rutiner fører til at ansatte blir usikre på når de har en plikt til å varsle, og ledere blir usikre på hvilket ansvar de har.

Dette kan føre til ansvarliggjøring av offeret og at erfaringene blir bagatellisert. Konsekvensene kan bli sykefravær, konflikter og på sikt at ansatte sier opp.

Tiltak 4 - Brudd må føre til reaksjoner

Brudd på rutiner og retningslinjer skal føre til reaksjoner for den som trakasserer, uansett om det er kollegaer, gjester eller kunder.

Reaksjonene må stå i forhold til alvoret i det som har skjedd. Dersom det ikke er hold i påstanden/varselet etter at saken er utredet, skal saken erklæres som avsluttet.

Mulige reaksjoner overfor gjester og kunder:

  • Advarsel
  • Utkastelse
  • Svartelisting
  • Anmeldelse

Uavhengig av reaksjon må de ansatte sikres mot gjentakelser gjennom forebyggende tiltak.

Trakassering mellom ansatte:

Hvis trakassering har skjedd mellom ansatte, kan reaksjoner for de som trakasserer for eksempel være:

  • Advarsel
  • Fratakelse av ansvar, oppgaver og omplassering
  • Oppsigelse/avskjed

Dersom trakasseringen kan rammes av straffeloven, skal arbeidsgiver i samarbeid med den som er rammet, vurdere å politianmelde saken.

Tiltak 5 - Tydelig lederansvar

Lederens ansvar for å forebygge og håndtere seksuell trakassering skal være tydelig.

Alle ledere bør ha/få tilbud om bistand i håndtering av trakasseringssaker fra bedriftshelsetjeneste (BHT), øvrig ledelse eller HR-avdeling.

Tiltak 6 - Snakk om seksuell trakassering

Snakk om seksuell trakassering og trakassering på arbeidsplassen. Det er viktig at seksuell trakassering er noe alle kan snakke om på arbeidsplassen og at det er lav terskel for å ta opp temaet.

Ledere bør jevnlig ha dette temaet på dagsorden i aktuelle møter hvor alle ansatte deltar. På møtene bør man gå gjennom:

  • Bedriftens regler for akseptabel oppførsel og behov for avklaringer
  • Risikokartlegging for aktuelle arbeidsområder og tiltak for å forebygge trakassering
  • Ansattes erfaringer
  • Rutiner for varsling

Kilder: LDO/Arbeidstilsynet

    ­