Skyhøyt korona-fravær fører til kritisk situasjon for bedriftene
– Det er bedriftene i bransjer der det ikke er mulig å ha folk på hjemmekontor som er spesielt truffet, sier administrerende direktør Anne-Cecilie Kaltenborn i NHO Service og Handel. Hun understreker at sykefraværet blir vanskeligst for de små bedriftene, siden mange innen tjenestesektoren må hente inn vikar som også må lønnes. Kaltenborn ramser opp kantine, renhold og vekterbransjen som eksempler.
Siden disse bransjene har mye kontakt med publikum bidrar det til at omikromsmitten kan ventes å være høy for disse bransjene, forteller hun, og påpeker at det ser til å være Oslo og Viken som er hardest rammet av omikrom-fravær.
Virke opplever mye av det samme blant sine medlemmer.
– Det er særlig innen helse- og omsorg at bemanningsutfordringen er stor, i tillegg har handel, barnehager og kultur store utfordringer. Her er det svært vanskelig å få tak i vikarer, sier administrerende direktør Ivar Horneland Kirstensen i Virke.
Han kaller dagens situasjon med det høye sykefraværet for «svært kritisk».
– Mange medlemmer er fortvilet, og sliter med å fylle vaktlister. Enkelte virksomheter melder om at dette er det mest krevende de har stått i under hele pandemien, sier Horneland.
Vil ha kutt i arbeidsgiverperioden
Nå vil både NHO og Virke at arbeidsgiverperioden ved sykefravær skal kuttes fra fem til tre dager, slik det var i starten av pandemien i 2020.
Anne-Cecilie Kaltenborn I NHO Service og Handel påpeker at med omikrom viser tallene at godt over halvparten av de syke kun er borte rundt fem dager, og dette medfører at arbeidsgiver må ta alle kostnadene forbundet med korona-sykefraværet.
– Jeg håper at regjeringen ser at de varslede smittebølgene som når kommer gjør at de bør kutte arbeidsgivernes betalingstid ned til tre dager så lenge pandemien varer.
Ivar Horneland Kristensen i Virke sier det slik:
– Sykefraværet er på et rekordhøyt nivå og vi forventer en økning fremover. Navs tall viser også at det fremdeles er stigende. Derfor er det er kritikkverdig at regjeringen lar arbeidsgiverne bære kostnaden av den største smittebølgen under hele pandemien. Arbeidsgiverperioden ved sykefravær i februar og mars må kuttes til tre dager.
Finner løsninger
Horneland Kristensen anbefaler arbeidsgivere som sliter med å fylle vaktlistene om å ta kontakt med sitt lokale Nav-kontor og høre om de har kandidater som kan bidra.
Kaltenborn minner om at mange av deres bedrifter allerede har lagt om driften og har tilpasset seg ved å komme med nye produkter og justerte vaktlister.
– Jeg tror ikke noen kan fortelle disse bedriftene hvordan de skal drifte, men det er viktig at vi og myndighetene tar den situasjonen bedriftene nå står i som følge av pandemien på alvor, sier hun.