Senker ikke arbeidsgiverperioden ved sykefravær
Arbeids- og inkluderingsdepartementet vil ikke senke arbeidsgiverperioden ved sykefravær under pandemien til tre dager.
– Det er viktig for oss å lytte til de tilbakemeldingene som arbeidsgiverorganisasjonene og næringen gir. Det er likevel slik, gitt situasjonen per nå, at vi ikke vurderer det slik at arbeidsgivers andel for koronarelatert fravær bør endres. Vi vil fortsette å følge situasjonen nøye, sier Truls Wickholm, statssekretær i Arbeids- og inkluderingsdepartementet.
I starten av pandemien i 2020 ble arbeidsgiverperioden ved sykefravær satt ned til tre dager, men selv om Omikrom igjen har ført til et stort antall syke på norske arbeidsplasser, betaler staten nå for sykefraværet etter fem dager.
Både Virke og NHO Service og Handel tok onsdag til ordet for at de ville ha kutt i arbeidsgiverperioden fra fem til tre dager og viste til en kritisk situasjon for bedriftene. Skyhøyt korona-fravær fører til kritisk situasjon for bedriftene
Regjeringen følger med
Wickholm minner om at nettopp fordi mange arbeidsplasser nå har et høyt sykefravær betaler staten for sykefraværet etter fem dager, ved koronarelatert sykefravær. Vanligvis gjøres dette etter 16 dager.
– Disse endringene ble gjort i fjor høst etter innspill fra partene. Dette gjør felleskapet for å redusere den økonomiske belastningen for små og store virksomheter, sier han.
I følge Wickholm er det at mange kan bli syke samtidig noe regjeringen følger med på.
– En viktig del av strategien har handlet om en anerkjennelse av at mange vil bli syke og at det derfor har vært på plass tiltak for å forhindre at alle skal bli syke samtidig, sier han.
Arbeidsgivere har ansvaret
Statssekretæren påpeker at det er den enkelte arbeidsplassen som har ansvaret for å gjøre tilpasninger der det er nødvendig.
– Her er det også lagt et stort ansvar på den individuelle arbeidsplass for at de skal gjøre tilpasninger slik at man ungår at for mange blir syke på en gang og at driften dermed lammes. Dette har vi også tillit til at det er mange kloke ledere i norsk arbeidsliv som kan gjøre gode vurderinger på, sier han.
Arbeids- og inkluderingsdepartementet har bedt Nav om å ha være forberedt på, at sykemeldingstallene fortsetter å stige fremover. Det innebærer blant annet å nedprioritere kritiske oppgaver.
– Dersom sykefraværet øker i samfunnet forventes det økt press på Nav. I kontinuitetsplanene til Arbeids- og velferdsdirektoratet er det lagt til grunn tiltak for å omdisponere eget personell, samt suspendere saksbehandling av nedprioriterte eller ikke-kritiske oppgaver. Det innebærer en prioritering av oppgaver på NAV-kontor, kontaktsentre og hjelpemiddelsentraler. Ved behov for omdisponeringer vil ressurser til ytelsesområdet prioriteres, sier Truls Wickholm.