Risikerer å tape titusener under foreldrepermisjon
Totalt sett er det 1 av 4 økonomer som ikke vet om mellomlegget kompenseres. Sannsynligvis gjelder denne «uvitenheten» også for andre yrkesgrupper.
Hvis du skal bli mor eller far dekker samfunnet gjennom Nav lønnen din under foreldrepermisjonen. Men Nav har en grense – kjent som det berømmelige begrepet «6G». I rene tall utgjør det en årslønn på 638.394 kroner. Tjener du mer enn det, er det opp til arbeidsgiver å kompensere for mellomlegget. Mange arbeidsgivere gjør dette, men langt fra alle. Dette er ikke noe som er lovpålagt.
En undersøkelse Econa − organisasjonen for masterutdannede økonomer og siviløkonomer − har gjennomført blant sine medlemmer viser at svært mange økonomer rett og slett ikke vet om arbeidsgiver kompenserer dette mellomlegget.
«Fra Econas lønnsundersøkelse går det frem at en av fire ikke vet hva de får i lønn om de blir syke eller får barn. Ser vi på de under 30 år er kunnskapen enda mer mangelfull, her svarer halvparten at de ikke vet om de har full lønn under foreldrepermisjon. Det står med andre ord skralt til med våre kunnskaper om hva som venter oss økonomisk», skrev administrerende direktør i Econa, Nina Riibe i en kronikk i Dagens Perspektiv nylig.
Kan tape mye penger
De fleste av Econas medlemmer jobber hos en arbeidsgiver som kompenserer for full lønn, hele 85 prosent, opplyser Riibe.
− Men det betyr også at det fortsatt er 15 prosent av økonomene som jobber et sted hvor arbeidsgiver ikke betaler mellomlegget. Tjener du over 638.000 i året vil du dermed oppleve et stort bortfall av inntekt når du skal ut i foreldrepermisjon, framhever hun.
Econa-økonomene har regnet på det: Du tjener 850.000 kr i året og din månedslønn er ca. 70.833 kr før skatt. Under foreldrepermisjon vil Nav betale 6G av lønnen din, altså 638.394 kr. Det tilsvarer en differanse på 211.606 kr årlig, eller 17.634 kr i måneden. Betaler du 35 prosent i skatt, taper du 11.391 kr hver eneste måned hvis ikke arbeidsgiver kompenserer full lønn.
− Har du ikke avtale om full lønn, vil du dermed oppleve et stort bortfall av inntekt når du skal ut i foreldrepermisjon, sier Nina Riibe.
− Husk også at lønnskompensasjon gjelder ikke kun ved foreldrepermisjon, men også i andre tilfeller hvor du har rett på permisjon. Det kan være ved sykdom eller andre typer inntektsbortfall. Derfor er det viktig at du vet om du blir kompensert for full lønn over 6G uansett hvor i karrieren du befinner deg, fortsetter hun.
Reglene er, ifølge Econa, at det må fremgå skriftlig dersom arbeidsgiver skal betale mellomlegget. Det vanligste er at dette står i arbeidskontrakten, men det kan også være nedfelt i personalhåndboka. Enkelte virksomheter har dette også nedfelt i sine tariffavtaler. Jobber du i offentlig sektor, er full lønn under permisjon en rettighet arbeidstakerorganisasjonene har forhandlet frem.
Mange tror nok at Nav dekker inn hele lønnen. Men her tar de altså feil
Gjelder helt sikkert flere enn økonomer
− Hvordan kan man sikre seg full kompensasjon under foreldrepermisjon da?
− Hvis du er i en jobbsøkerprosess, så er det viktig at du sjekker om arbeidsgiver kompenserer full lønn. Dette er normalt noe du kan forhandle på ved signering av arbeidskontrakt, sier Riibe, og fortsetter: − Dersom du skal ut i foreldrepermisjon snart, men plutselig oppdager at arbeidsgiver ikke dekker mellomlegget, kan du ikke regne med at du vil få full lønn bare du ber om det. Da bør du be om hjelp fra dine tillitsvalgte, men du kan ikke kreve å få kompensasjon.
− Deres undersøkelse handler jo om økonomer. Men det er vel ingen grunn til å tro at de er «spesialt uvitende», så dette må da gjelde en lang rekke unge arbeidstakere med høy utdanning og relativt god lønn?
− Ja, det vil jeg tro. Dette vil gjelde mange. Sannsynligvis er det slik at dette ikke er det første man tenker på når man får ny jobb, i alle fall ikke som fersk i arbeidslivet. Mange tror nok at Nav dekker inn hele lønnen. Men her tar de altså feil, sier Riibe.
Med de store økonomiske konsekvensene som kan oppstår ved at arbeidsgiver ikke kompenserer over 6G, bør alle undersøke sine arbeidsvilkår, mener Nina Riibe i Econa.
− Uvissthet over egen situasjon kan koste deg titusener av kroner den dagen du går ut i permisjon, uansett om du er mann eller kvinne, sier hun.