Pensjon fra første krone - og arbeidsdag
Foto

Den lovpålagte fristen for å tegne nye avtaler for obligatorisk tjenestepensjon (OTP) begynner å nærme seg for arbeidsgiverne. Foto: BeArt, iStock

Nye regler for obligatorisk tjenestepensjon

Pensjon fra første krone: Snart ingen «bønn» lenger

Publisert: 25. mai 2022 kl 08.20
Oppdatert: 25. mai 2022 kl 10.09

­

30. juni er fristen som arbeidsgiverne må forholde seg til. Innen da skal de ha tilpasset sine pensjonsordninger de nye reglene for OTP, som står for obligatorisk tjenestepensjon.

OTP er en pensjonsordning for ansatte. Arbeidsgiveren er forpliktet til å innbetale et beløp, tilsvarende minst to prosent av de ansattes lønn, til deres pensjonssparing.

De fleste arbeidsgivere i det private næringslivet må opprette en slik pensjonsordning for sine ansatte, poengterer Finansdepartementet.

Bøter som kan svi

Dersom du er pliktig til å tegne en obligatorisk tjenestepensjon, men lar være, så kan det svi mer, økonomisk. Ved tilsyn kan du nemlig bli pålagt å opprette en slik avtale.

Neste «trinn» blir da tvangsmulkt på 250 kroner per dag og ansatt - inntil firmaet kan dokumentere at pensjonsordningen er opprettet og/eller tilpasset de nye reglene, skriver Skatteetaten på sine nettsider.

Saken fortsetter under annonsen

Så 30. juni kan være en grei dato å huske for å unngå unødvendige ekstrakostnader, mener skatteinnkreverne.

Slik er de nye reglene

Siden 1. januar gjelder disse reglene:

  • Alle arbeidsgivere, som er forpliktet til å ha en pensjonsordning, skal spare minst 2 prosent av de ansattes inntekt fra første krone.
  • Minstekravet til 20 prosent stilling for rett på medlemskap i pensjonsordningen fjernes.
  • Aldersgrensen for medlemskap i pensjonsordningen er nå 13 år (tidligere 20 år). 
  • Ansatte har rett på medlemskap i pensjonsordningen når inntekten overstiger 1.000 kroner, eller 10.000 kroner om virksomheten er en skattefri organisasjon.
  • Unntaksreglene for sesongarbeidere fjernes.

Det gamle regelverket vil fortsatt gjelde fram til 30. juni, som en overgangsordning. Men så er det slutt, påpeker Skatteetaten.

Krav til deg som arbeidsgiver

Kravene til arbeidsgiverne er klare. Bedriften må opprette pensjonsordning for sine ansatte når foretaket oppfyller minst ett av følgende vilkår:

Saken fortsetter under annonsen
  • Firmaet har minst to ansatte. Begge har en arbeidstid og lønn som utgjør 75 prosent eller mer av en full stilling.
  • Foretaket har minst én arbeidstaker som ikke har eierinteresser i bedriften, og en arbeidstid og lønn som utgjør 75 prosent eller mer av full stilling.
  • Virksomheten har ansatte som hver har en arbeidstid og lønn som utgjør 20 prosent eller mer av full stilling, og som til sammen utfører arbeid som tilsvarer minst to årsverk.

Følgende selskaper er forpliktet til å opprette obligatorisk tjenestepensjon:

  • Aksjeselskap (AS) 
  • Allmennaksjeselskap (ASA) 
  • Ansvarlig selskap (ANS)
  • Enkeltpersonforetak (ENK)
  • Andre selskapsformer som har arbeidstakere.

Statlige og kommunale virksomheter har ikke plikt til å opprette pensjonsordning etter loven om offentlig tjenestepensjon.

Frilansere eller selvstendig næringsdrivende uten ansatte, som eieren av et enkeltpersonforetak eller deltakeren i et ansvarlig selskap, velger selv om de vil opprette en pensjonsordning, understreker Skatteetaten.

Hvis bedriften må opprette pensjonsordning, gjelder den for ansatte som:

  • har fylt 20 år
  • er medlem av Folketrygden
  • har minst en 20 prosent stilling
Saken fortsetter under annonsen

Ansatte, som har rett til OTP i pensjonsordningen sin, må meldes inn med virkning fra første arbeidsdag, påpeker Skatteetaten. Eller fra det tidspunktet medarbeideren oppfyller kravene. For eksempel når en ansatt fyller 20 år.

Kan avtale mer

Bedriftene har plikt til å spare til pensjon når den ansatte har tjent over 1 G. G står for grunnbeløp i folketrygden som benyttes som grunnlag for å beregne trygde- og pensjonsytelser.

De nevnte kravene er såkalte minimumskrav til medlemskap i pensjonsordningen, understreker Skatteetaten. Det er fullt mulig å avtale høyere innbetalinger lokalt.