Statssekretær Maria Walberg.

Foto

Arbeids- og inkluderingsdepartementet.

Vanskelig å få tak i fagfolk

– Næringslivet har selv ansvar for å være konkurransedyktig

Publisert: 31. januar 2022 kl 11.54
Oppdatert: 1. februar 2022 kl 14.41

Gjennom pandemien har det vært færre arbeidsinnvandrere i Norge. Dette er en del av årsaken til mangelen på arbeidskraft i det norske arbeidsmarkedet.

Selv om innreiserestriksjonene nå er avviklet, ser det ikke ut som arbeidsinnvandringen har tatt seg opp igjen.

Dette tror statssekretæren kan skyldes treghet og forsiktighet på grunn av pandemien, eller det kan ha en sammenheng med varige endringer.

– Det ser ut til at mange europeiske land har mangel på arbeidskraft nå. Et organisert og seriøst arbeidsliv med lønninger til å leve av, kan bidra til at flere ønsker å jobbe i Norge. Regjeringen prioriterer dette arbeidet, men her har næringslivet selv også et ansvar for å være konkurransedyktige, sier hun Maria Walberg.

Kompetansen samsvarer ikke

Mange står utenfor arbeidslivet i Norge. Tall fra Nav fra forrige uke viser at det er registrert 127.100 helt arbeidsledige, delvis arbeidsledige og arbeidssøkere på tiltak hos Nav. Det utgjør 4,4 prosent av arbeidsstyrken.

Likevel melder FINN Jobb om rekordhøye tall på stillingsutlysninger og jobbannonser. De så en 60 prosent økning i stillinger fra de tre første kvartalene i fjor, sammenlignet med 2020.

Saken fortsetter under annonsen

– Vi vet at det dessverre er mange som står uten jobb. Samtidig melder bedrifter om mangel på arbeidskraft. Dette kan tyde på at det ikke er samsvar mellom kompetansen til de som står utenfor arbeidslivet og den kompetansen næringslivet etterspør, sier Walberg.

Hun mener derfor at arbeidsmarkedspolitikken har en viktig rolle for å bidra til å øke kompetansen blant de som står utenfor arbeidslivet og hun understreker at dette er noe denne regjeringen prioriterer høyt.

– På kort sikt er det viktig å sørge for inntektssikring for dem som er hardt rammet av nedstenginger i arbeidslivet. Vi har også styrket bevilgningene til arbeidsrettede tiltak i 2022-budsjettet sammenliknet med forslaget fra Solberg-regjeringen, sier hun.

Nesten alle bransjer sliter med å finne folk

Dagens Perspektiv-spesial: I en egen artikkelserie kan du lese mer om det skrikende behovet for arbeidskraft som nå brer om seg i Norge og hvilke konsekvenser dette kan få for norsk nærings- og arbeidsliv:

Mer opplæring

Regjeringen har også varslet at de ønsker å styrke Navs arbeidsmarkedstiltak, blant annet ved økt bruk av opplæring.

– Dette skal bidra til at flere som står utenfor arbeidslivet får den kompetansen de trenger og bistand til å komme ut i jobb. Det er også nå, i større grad enn før, mulig å ta utdanning mens man mottar dagpenger ved arbeidsløshet.

Saken fortsetter under annonsen

Hun mener også at det er viktig å sørge for at Norge har et utdanningssystem som leverer utdanningstilbud som arbeidslivet etterspør.

– Flest mulig må fullføre videregående opplæring og det må være gode systemer for at folk skal kunne utvikle kompetansen sin gjennom hele livet.

Regjeringen har blant annet varslet at de vil gjennomføre et kraftfullt løft for yrkesfag og trappe opp antallet nye studieplasser, med opptrappingsplaner for områder med særlig stort kompetansebehov.