Undersøkelsen skal bidra til å si noe om hvordan dagens lønns- og insentivsystem virker, sett fra den ansattes perspektiv.

Foto

Stian Lysberg Solum / NTB

Kartlegger lønn i forsvarssektoren for å sikre framtidig rekruttering

Publisert: 3. januar 2022 kl 10.30
Oppdatert: 3. januar 2022 kl 11.13

Forsvarets forskningsinstitutt gjennomfører i disse dager en spørreundersøkelse om lønn og insentiver i forsvarssektoren.

Undersøkelsen er et samarbeidsprosjekt mellom Forsvarsdepartementet, etatene i sektoren, og de største arbeidstakerorganisasjonene.

– Undersøkelsen er et ledd i arbeidet med å videreutvikle lønns- og insentivsystemene i forsvarssektoren, som skal sikre at sektoren i fremtiden evner å rekruttere, motivere, beholde og avvikle personell, sier fungerende departementsråd i Forsvarsdepartementet Frede Hermansen i en melding.

Spørreundersøkelsen omhandler i hovedsak økonomiske insentiver – det vil si de formelle ordningene for økonomisk kompensasjon og ytelser.

Det innebærer ytelser slik som lønn og pensjon, faste og variable lønnstillegg, bonusordninger, utdanningsordninger, samt økonomisk kompensasjon for merutgifter, ulempe og risiko.

Favner bredt

Undersøkelsen kartlegger derfor de ansattes opplevelse av hvordan lønn og insentiver brukes og hva som er viktig for den enkelte.

Saken fortsetter under annonsen

Spørsmålene fokuserer på å kartlegge den enkeltes bakgrunn og nåsituasjon, og en rekke forhold ved ulike sider av insentivordningene, og preferanser om lønnssystem, pendling og bolig med mer.

Undersøkelsen favner bredt, og sendes ut til de fleste lønnsmottakere i sektoren som er faste eller midlertidige ansatte.

– Dette gjøres for å sikre en størst mulig bredde i bakgrunn, erfaringer og perspektiv hos de som svarer på undersøkelsen, sier Hermansen.

Svarene skal brukes som inngangsverdi til å videreutvikle lønns- og insentivsystemer i sektoren.

Ledere skal intervjues

Undersøkelsen skal bidra til å si noe om hvordan dagens lønns- og insentivsystem virker, sett fra den ansattes perspektiv.

I tillegg gjennomføres en egen undersøkelse basert på intervjuer av ledelse og arbeidstakerorganisasjoner.

Saken fortsetter under annonsen

– Funnene fra disse undersøkelsene blir viktige for å forstå hvordan lønn og insentiver brukes og oppleves i dag, og hvorvidt det virker etter hensikten, fortsetter Hermansen.

– Arbeidet som departementet har igangsatt er et viktig arbeid som vi er positive til å delta i, og som vi mener det er riktig og nødvendig å ha fokus på, for å sikre at forsvarssektoren evner å rekruttere, utvikle, beholde og avvikle personellet, sier lederne i arbeidstakerorganisasjonene som er representert i prosjektet.