De innleide kontrollørene vil i så fall være under 25 år gamle og opptre som kunder, for å sjekke om legitimasjon må framvises ved kjøp av alkohol. 

Foto

Antonio_Diaz/iStock

Kan jeg leie inn kontrollører for å sjekke at de ansatte spør om legitimasjon?

Publisert: 19. januar 2022 kl 09.08
Oppdatert: 19. januar 2022 kl 09.08

Spørsmål: Jeg er daglig leder i en matbutikk som har problemer med at mindreårige stadig forsøker å kjøpe alkoholholdig drikke. Som arbeidsgiver bekymrer jeg meg naturligvis for at vi skal selge til de mindreårige, og gjør alt jeg kan for å sørge for at arbeidstakerne alltid sjekker legitimasjon ved kjøp.

Til tross dette har jeg likevel oppdaget en rekke ganger at arbeidstakerne ikke følger opp dette lojalt.

For å undersøke nærmere hvordan dette fungerer i praksis har jeg derfor vurdert å leie inn noen kontrollører for å sjekke om de ansatte faktisk spør unge kunder om legitimasjon.

De innleide kontrollørene vil i så fall være under 25 år gamle og opptre som kunder, for å sjekke om legitimasjon må framvises ved kjøp av alkohol. Er dette et tiltak jeg kan gjennomføre?

Svar: Dersom du leier inn kontrollører for å gjennomføre en slik undersøkelse vil dette være et såkalt kontrolltiltak. Arbeidsgiver har ikke uten videre adgang til å iverksette kontrolltiltak, og lovligheten av slike tiltak reguleres av arbeidsmiljøloven kapittel 9.

De generelle vilkårene for kontrolltiltak kommer til uttrykk i arbeidsmiljøloven § 9-1. Bestemmelsen fastslår at tiltaket må ha "saklig grunn" og ikke innebære en "uforholdsmessig" belastning for arbeidstakeren.

Med "saklig grunn" menes at kontrollkjøpene må være saklig ut ifra virksomhetens drift og formål, samtidig som de også er saklig overfor den ansatte. At arbeidsgiver ønsker å undersøke om de ansatte sjekker legitimasjon ved alkoholkjøp, vil som regel utgjøre saklig grunn, som det tilfellet som du beskriver, da unnlatelse fører til risiko for ulovlig salg.

Saken fortsetter under annonsen

Det er stor risiko forbundet med ulovlige salg, i verste fall kan butikken miste rettighetene til å selge alkoholholdige varer. Videre vil også den mindreårige kunden utsettes for risiko ved at vedkommende får tilgang på aldersbegrensede varer.

At tiltaket må være "forholdsmessig", innebærer at arbeidsgivers interesse i å undersøke om den ansatte sjekker legitimasjon skal veies opp mot arbeidstakers interesse i å ikke bli kontrollert. Arbeidsgiver har ikke en generell adgang til å iverksette slike kontroller som du beskriver.

Det kan likevel fremstå som at manglende etterlevelse er et reelt problem ved din virksomhet, selv etter at du har adressert problemstillingen. I en slik situasjon vil arbeidsgiver ha større grunn til å ville undersøke, spesielt når konsekvensene av brudd er veldig alvorlige.

Dersom kontrolltiltaket både har en saklig begrunnelse og er forholdsmessig, vil du som arbeidsgiver kunne starte prosessen med å gjennomføre tiltakene. Selv om grunnvilkårene i § 9-1 er oppfylt kreves det imidlertid at kontrolltiltaket gjennomføres i samsvar med den fremgangsmåten som loven beskriver.

Kravene til fremgangsmåte utledes av § 9-2, og det er ikke mulig for oss å gi en full gjennomgang av disse her. I grove trekk innebærer kravene at arbeidsgiver skal drøfte behov, utforming og gjennomføring med arbeidstakernes tillitsvalgte, og at berørte arbeidstakere får forsvarlig informasjon om tiltak som iverksettes.

Spør juristene
søn 20.02.2022 23:47

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!