Illustrasjonsfoto.

Foto

Anchiy/iStock

Hvordan definerer man hva som er «midlertidig» arbeid?

Publisert: 2. mars 2022 kl 09.30
Oppdatert: 2. mars 2022 kl 09.30

Spørsmål: Hei. Jeg er en arbeidsgiver i et lite firma med 9 årsverk. I en kortere periode har vi nå behov for å hyre inn ytterligere arbeidskraft for å gjøre vårt firma heldigitalt.

Arbeidet i de nye stillingene vil bestå av flere deler, hvor hovedoppgaven vil være å organisere vårt fysiske arkiv og få alt over på en digital plattform. Av hensyn til våre begrensede ressurser, vil vi også ha behov for at stillingen dekker vårt løpende behov for å ta imot henvendelser fra kunder pr. telefon, og sette telefonen over til riktig avdeling/person.

Vi får riktignok svært få henvendelser fra kunder pr. telefon, og det vil antakeligvis kun dreie seg om 2-3 telefonsamtaler per uke.

Så vidt jeg har forstått, er det mulig at vi ikke kan benytte arbeidsmiljølovens regler om midlertidig ansettelser. Er det riktig?

Svar: Utgangspunktet etter arbeidsmiljøloven § 14-9 annet ledd bokstav a er at midlertidig ansettelse kan inngås dersom "arbeidet er av midlertidig karakter". Hvorvidt det foreligger arbeid av midlertidig karakter beror på en helhetsvurdering av forholdene rundt ansettelsen og etterfølgende forhold. Det vil være en konkret vurdering i hver enkelt sak.

I både forarbeider og rettspraksis uttales det at det vesentligste momentet i en vurdering av om arbeidet faktisk er å anse som "midlertidig karakter", er om arbeidstakeren skal utføre et arbeid som normalt og løpende utføres i den ordinære driften i virksomheten.

Skal arbeidstaker utføre slikt arbeid, vil det normalt ikke være adgang til midlertidig ansettelse. I tillegg til overnevnte moment skal det også legges vekt på om det foreligger forhold som gjør det nødvendig med en tidsbegrenset arbeidsavtale.

Saken fortsetter under annonsen

Videre vil det være av betydning om oppdraget er bestemt og avgrenset for en bestemt tidsperiode, hva som har vært partenes forutsetninger og ikke minst hvordan virksomheten ser på de faktiske sysselsettingsmulighetene ved avtaleperiodens utløp.

Slik du beskriver det, vil hovedoppgaven tilknyttet den midlertidige stillingen bestå av å utføre arbeid som vanligvis ikke blir utført i bedriften. En liten prosentandel overlapper imidlertid med ordinære arbeidsoppgaver.

Slik behovet deres er presentert, kan det synes som at denne delen kan begrunnes med at denne organiseringen av arbeidet er nødvendig sett hen til virksomhetens tilgjengelige ressurser. Slik problemstillingen er formulert, kan det synes som at det også er andre arbeidsoppgaver knyttet til stillingen.

Dersom det er tilfellet er det vanskelig å si noe konkret om arbeidsoppgavene vil oppfylle vilkåret om "midlertidig karakter". Likevel kan det nevnes at det ved stillingsutlysningen, i ansettelsesprosessen og i kontrakten er viktig at dere gir klart uttrykk for at stillingen er midlertidig og har en sluttdato. Er det vanskelig å anslå sluttdato, bør dere presentere en tentativ dato.

I tillegg må kontrakten vise til grunnlaget for midlertidighet, og dette bør også begrunnes i kontrakten, dersom dere etter en konkret helhetsvurdering mener det er grunnlag for slik midlertidighet.

Spør juristene
søn 20.02.2022 23:47

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!