Sykepleier og seksuell trakassering
Foto

Hver femte sykepleier er blitt utsatt for seksuell trakassering, viser en fersk kartlegging. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

FHI med ny oversikt:

Hver femte sykepleier utsatt for seksuell trakassering

Publisert: 12. september 2022 kl 08.11
Oppdatert: 12. september 2022 kl 17.17

I februar i år ble Folkehelseinstituttet (FHI) bedt av Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) om å lage en oversikt over forekomsten av seksuell trakassering i Norge.

Direktoratet ønsket også informasjon om hvem som trakasserer, hvem som rammes og hva konsekvensene av seksuell trakassering er. Fokuset skulle rettes mot fire arenaer:

  • arbeidslivet
  • opplæringssektoren
  • kulturlivet og fritid
  • online/digitalt.

Instituttet foretok en såkalt kunnskapsoppsummering, basert på blant annet 15 undersøkelser og en rekke systematiske litteratursøk.  Den ble nylig levert til direktoratet.

Her er hovedfunnene:

  • Omfanget av seksuell trakassering varierer mellom ulike yrkesgrupper: fra rundt 1 prosent blant ingeniører til rundt 20 prosent blant sykepleiere.
  • Kvinner er mer utsatt for seksuell trakassering enn menn, på alle arenaene.
  • Yngre er mer utsatt enn eldre.
  • Det er flest menn som utøver seksuell trakassering.
  • Blant menn som blir seksuelt trakassert er det flest kvinner som trakasserer.
  • Det å bli utsatt for seksuell trakassering kan føre til lavere tilfredshet med livet, ubehag, mistrivsel på arbeidsplassen og oppsigelse.

FHI påpeker at seksuell trakassering er utbredt og at den forekommer på alle de fire kartlagte arenaene (arbeidsliv, opplæringssektoren, kultur- og fritid, online/digitalt).

Saken fortsetter under annonsen

Samfunnsproblem

I oppsummeringen heter det blant annet: «Seksuell trakassering er et samfunnsproblem som berører mange, og bør derfor tas på alvor. Både offentlige myndigheter og ulike andre sektorer bør arbeide systematisk for å forebygge og/eller redusere omfanget.»

Levekårsundersøkelsen fra 2021 viste store variasjoner i omfang av seksuell trakassering mellom ulike yrkesgrupper. Blant yrkesgruppene som rapporterte om særlig høy forekomst av seksuell trakassering var de som arbeidet med pasienter, brukere, kunder og gjester.

 

«Seksuell trakassering er et samfunnsproblem som berører mange, og bør derfor tas på alvor.»

 

«Disse yrkesgruppene synes særlig å kunne dra fordeler av økt fokus på forebyggende eller reduserende tiltak mot seksuell trakassering», påpeker Folkehelseinstituttet.

Saken fortsetter under annonsen

Stortingsmelding i vente

Bakgrunnen for oversikten er at Stortinget vedtok i 2021 at det skulle utarbeides en stortingsmelding om seksuell trakassering. Den skal kartlegge omfanget av seksuell trakassering, samt foreslå forebyggende tiltak når det gjelder seksuell trakassering i arbeidsliv, opplæringssektoren, på kultur- og fritidsarenaer og online og digitalt.

Den omfatter også seksuell trakassering blant barn og unge. Denne kunnskapsoppsummeringen skal gi kunnskap om omfanget av seksuell trakassering i Norge og bidra i arbeidet med stortingsmeldingen.

Alvorlige konsekvenser

Konsekvensene av å bli utsatt for seksuell trakassering kan være alvorlig - både for den som blir utsatt for det og samfunnet ellers, understreker FHI.

Seksuell trakassering kan øke risikoen for seksuelle problemer, depresjon, angst, traumelidelser, spiseforstyrrelser, mage-/tarmproblemer, uspesifikke smertetilstander og selvmord. I arbeidslivet ser man også økt sykefravær, nedsatt trivsel og avgang fra yrket, skriver instituttet i oversikten.

Mange varsler ikke

Saken fortsetter under annonsen

Undersøkelser fra arbeidslivet viser også andre, tankevekkende funn. mange som opplever seksuell trakassering unnlater nemlig å varsle om dette. Dette skyldtes blant annet at de trakasserte ikke syntes at saken var alvorlig nok, ikke ønsket oppmerksomhet om saken eller ikke trodde saken ville bli tatt tak i.

«For å redusere seksuell trakassering kan det derfor være gunstig å arbeide for at flere varsler, og at det utvikles gode varslingsrutiner og systemer for oppfølging - for å øke andelen som velger å varsle», råder Folkehelseinstituttet.

Starter i ung alder

Det virker dessuten som om omfanget av seksuell trakassering er særlig høyt blant ungdom og unge voksne. Det bør derfor rettes særlig innsats mot denne gruppen, for eksempel via arenaer som de befinner seg mye på, slik som utdanningsinstitusjoner og digitale plattformer, mener FHI.

 

«Det er verdt å merke seg at den seksuelle trakasseringen ser ut til å starte i ung alder.»

Saken fortsetter under annonsen

 

Den seksuelle trakasseringen ser ut til å starte i ung alder. De yngste aldersgruppene, som omfattes av denne hurtigoversikten, er ungdomsskoleelever. Forekomsten av seksuell trakassering er høy også blant disse.

«Det kan derfor være fordelaktig å starte med forebyggende arbeid allerede før ungdomsskolealder», anbefaler Folkehelseinstituttet.

Store kunnskapshull

Oversikten inneholder først og fremst data på nasjonalt nivå. Tidligere, større undersøkelser gir i liten grad informasjon om konsekvensene av seksuell trakassering for den enkelte som er blitt utsatt for den, eller for særskilte grupper. Det mangler dessuten opplysninger om hvordan relasjonen mellom den trakasserende og offeret kan virke inn på konsekvensene for den som blir trakassert.

«Slik informasjon kan være svært nyttig ettersom den sier noe om alvorligheten av trakasseringen samt det umiddelbare behovet for å igangsette tiltak for å redusere konsekvensene», heter det videre i oversikten.

Det finnes generelt lite informasjon om dem som står for den seksuelle trakasseringen, påpeker FHI. Det gjelder samtlige av de fire kartlagte arenaene.

Saken fortsetter under annonsen

Idrett en «hvit flekk»

I «arenaene» kultur og fritid oppdaget FHI at det per i dag ikke finnes overordnede undersøkelser om omfanget av seksuell trakassering innen idrett. Instituttet fant imidlertid en påbegynt studie om seksuell trakassering i og utenfor idrett for elever i videregående skole i Oslo og Viken. Det er Norges Idrettshøgskole som står bak den.

«Vi håper at denne studien kan være en forløper til en større studie på nasjonalt nivå - på tvers av ulike aldersgrupper og geografiske områder», skriver Folkehelseinstituttet.

 

  • Rapporten «Omfanget av seksuell trakassering i Norge» finner du her.