IT-studieplasser
Foto

Næringslivet har et økende behov for fagfolk innen informasjonsteknologi og cybersikkerhet, men det utdannes ikke nok. Foto: iambuff, iStock Photo

Næringslivet etterspør nyutdannede:

Fortsatt stort underskudd på IT-studieplasser

Publisert: 25. juli 2022 kl 08.53
Oppdatert: 25. juli 2022 kl 13.57

­Bedriftenes behov for både teknologer og IT-folk har tatt seg kraftig opp de siste årene. I tillegg har koronapandemien økt digitaliseringstakten i samfunnet.

Det samme kan ikke sies om antall studieplasser. Oversikten til Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse  viser at 6.786 unge voksne vil studere informasjonsteknologi i årene framover.

Problemet er at det bare tilbys 2.837 studieplasser, altså godt under halvparten. Det betyr at svært mange ikke vil få oppfylt sitt førstevalg, fordi det ikke finnes nok plasser.

For få plasser - i årevis

Slik har det vært i en årrekke nå. Utdanningsområdet har helt siden 2013 hatt en jevn økning i antall søkere som hadde faget som sitt førstevalg. Den foreløpige toppen ble nådd i fjor da 7.238 personer ønsket å studere innen informasjonsteknologi. På «tilbudssiden» lå det bare 2.634 studieplasser, altså under 40 prosent.

I 2013 hadde 2.798 informasjonsteknologi som sitt førstevalg. I det året fantes det 1.531 studieplasser.

I år er det for første gang siden opptaket i 2006 at antall førstevalgssøkere synker, ifølge oversikten til Samordna Opptak fra april. 6.786 søkere betyr en nedgang på 2,8 prosent. Om det skyldes at potensielle studenter sakte, men sikkert vender IT ryggen fordi det ikke finnes nok studieplasser, vites ikke.  

Saken fortsetter under annonsen

Kommer ikke etter

Som fakta-notatet til Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse viser, fortsetter antall studieplasser innenfor utdanningsområdet riktignok å øke. Aldri tidligere har det vært så mange studieplasser, påpekes det i oversikten. 2.837 studieplasser er 203 flere enn året før, og ved årets opptak er det 2,4 søkere per IT-studieplass (mot 2,7 året før).

Men tallene dekker ikke over at tilbudet er langt fra godt nok. Begrunnelsen er at næringslivets behov for både IT-folk og teknologer har skutt kraftig i været de ti siste årene. Bedriftenes etterspørsel etter nyutdannede innen disse utdanningsretningene er stort, men det utdannes åpenbart ikke nok fagfolk - og ikke raskt nok. Det fordi det offentlige ikke oppretter nok studieplasser.

Trenger mer kompetanse

I forrige uke skrev Dagens Perspektiv om små og mellomstore bedrifter (SMB) som hyppigst blir offer for digitale hackerangrep og som velger å betale seg ut av den låste situasjonen. I artikkelen pekte markeds- og kommunikasjonssjef Karianne Myrvold i Trend Micro det samme.

Den eneste veien mot en sikrere digital hverdag er mer kunnskap, mente hun.

Saken fortsetter under annonsen

Kunnskap om hvordan virksomheter og organisasjoner, store og små, private og offentlige, kan sikres mot kriminelle angrep.

«Dessuten bør det etableres langt flere studieplasser innen IT fordi landet trenger langt mer kompetanse enn den som finnes i dag», understreket Myrvold.

Manko innen IT-sikkerhet

Allerede i 2018 beregnet Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning (NIFU) at det vil være en etterspørsel etter personer med IKT-sikkerhetskompetanse på vel 15.000 personer i 2030. Tilgangen på IKT-sikkerhetskompetanse vil være på knapt 11.000.

Dermed vil det i 2030 være et «underskudd» på 4.100 personer med IKT-sikkerhetskompetanse. Et stort, ikke-dekket behov, med andre ord.

Misforholdet mellom det næringslivet etterspør av utdanning, antall studieplasser og fagfolk er altså slående.

Én positiv effekt har det likevel, for dem som greier å sikre seg en studieplass innen IT. De går en sikker jobb, med gode vilkår, i møte.

Saken fortsetter under annonsen