Flere høyt utdannede starter aksjeselskap
I 2021 realiserte 78.700 personer «drømmen» om eget foretak. Av disse startet over 41.500 personlig eide foretak, mens rundt 37.100 gikk for aksjeselskap. Det var 12 prosent flere personer og foretak som var gründere i 2021 enn i 2019, året før koronapandemien, melder SSB.
Økningen i antall aksjeselskaper fra 2019 til 2021 var på 6 prosent, den i antall personlig eide foretak på 5,7 prosent. Etableringslysten har altså økt, både under og i kjølvannet av virusutbruddet.
Totalt startet 29.324 menn et aksjeselskap i 2021, og 15.595 kvinner. At summen overstiger tallet på de totale etableringene, 37.100, skyldes at det noen steder er flere eiere i samme selskap.
33 prosent flere høyt utdannede
Tallene fra statistikken «Etablere i næringslivet» viser at de fleste aksjeselskap og personlig eide foretak opprettes av gründere med videregående eller ett til fire års høyere utdanning som høyeste utdanningsnivå. I 2021 var det imidlertid 33 prosent flere gründere med minst fem års høyere utdannelse som startet aksjeselskap enn i 2019, understreker SSB.
I samme periode, fra 2019 til 2021, ble det etablert langt flere personlig eide foretak av gründere med grunnskole som høyeste utdanning.
«Men siden tallet for gründere uten skolegang eller med ukjent utdanningsnivå falt tilsvarende mye, kan denne utviklingen skyldes både at flere gründere har fått skolegang og at vi har fått bedre oversikt over gründernes utdanning», forklarer tallknuserne.
Stabil kvinneandel
Etablerer-statistikken viser dessuten at kvinneandelen har ligget stabilt helt siden 2015. Den ligger på 38 til 39 prosent for personlig eide foretak og 20 til 21 prosent for aksjeselskap. Kjønnsfordelingen er derimot like tydelig som den alltid har vært. Typisk «kvinnelige» næringer er personlig tjenesteyting og helse- og sosialtjenester, mens menn først og fremst går for «tradisjonelle» bygge- og anleggsnæring, transport og lagring, viser SSBs ferske tall.
Verdt å merke seg er at kvinneandelen blant gründere har økt mest de siste ti årene innen kultur og underholdning, helse- og sosialtjenester og faglig, vitenskapelig og teknisk tjenesteyting.
Mange nye taxifirmaer
En annen interessant detalj er konsekvensen av regelendringen i taxi-næringen i november 2020. Den faller nemlig sammen med en sterk økning i antall etableringer innen persontransport, særlig blant ikke-vestlige innvandrere, poengterer Statistisk sentralbyrå.
Det er særlig den «yngre garden» som våger veien ut i selvstendighet. Nesten tre av fire gründere var under 45 år i 2021. Det er også denne aldersgruppen som øker mest, ifølge SSBs tall.