Altfor få arbeidsgivere forebygger muskel- og skjelettplager
Altfor få arbeidsgivere jobber systematisk med å forebygge muskel- og skjelettplager. 1.265 tilsyn har vist brudd på forskriftene hos hele 7 av 10 virksomheter, sier direktør Trude Vollheim i Arbeidstilsynet.
Muskel- og skjelettplager er hovedårsaken til at mange blir sykemeldt og uføre i norsk arbeidsliv. Det fører til nærmere 10 millioner tapte dagsverk i året, viser tall fr Nav.
– Norske foretak må få øynene opp for kva som kan forårsake og forverre disse plagene, og hvordan de kan forebygge dem, understreker Vollheim.
Mangelfull kartlegging
– På tilsyn ser vi at potensialet for forebygging er stort hos arbeidsgiverne. Vi har så langt i år vært på 1.265 tilsyn med tema arbeidsrelaterte muskel- og skjelettplager, og har avdekket ett eller flere brudd hos 7 av 10 virksomheter, understreker Vollheim.
«På tilsyn ser vi at potensialet for forebygging er stort hos arbeidsgiverne.»
I over 60 prosent av tilsynet fant Arbeidstilsynet brudd på kravene om å kartlegge og risikovurdere forhold i arbeidet som kan gi muskel- og skjelettplager hos arbeidstakerne.
Arbeidsgivere vet ikke
Arbeidstilsynet fant en tilsvarende andel brudd på kravet om å utarbeide en plan og sette i verk tiltak for å redusere risikoen for muskel- og skjelettplager.
– Vi ser at mange arbeidsgivere mangler kunnskap om årsakene til muskel- og skjelettplager. Dermed er det også lett å overse hvordan disse plagene kan forebygges, legger direktøren til.
Mer enn fysiske belastninger
Forebygging av muskel- og skjelettplager er et område Arbeidstilsynet har prioritert – og følger opp med tilsyn i både 2022 og 2023.
Ved siden av tilsynsserien har Arbeidstilsynet startet en informasjonskampanje – med fokus på at muskel- og skjelettplager ikke bare kommer av fysiske belastninger, men også høye jobbkrav, uklare forventninger og liten mulighet til medbestemmelse.