48 norske finansselskaper har forpliktet seg til konkrete mål for kjønnsbalanse i ledelse
Initiativet «Kvinner i Finans Charter», som jobber for å fremme økt kjønnsbalanse i ledende stillinger og spesialiststillinger i finansbransjen Norge, kom torsdag denne uken med sin første rapport.
Etter modell fra den britiske finansbransjen, ble aktører i finansbransjen i Norge i fjor invitert til å frivillig signere på et dokument der de forplikter seg til å sette bedriftsinterne mål for kjønnsbalanse.
De forplikter også til å ha ambisjoner om å ansvarliggjøre ledere i selskapet med hensyn til måloppnåelse.
Et av de mest kontroversielle punktene er at de skriver under på at graden av måloppnåelse for kjønnsbalanse skal påvirke de ansvarlige ledernes lønn.
Fra 2015 og fram til nå har kvinneandelen blant ledere i finansbransjen totalt sett stått på stedet hvil på mellom 32,3 og 33 prosent, konstaterer Turid Solvang, daglig leder i Kvinner i Finans Charter.
Tallene for de 42 selskapene fra finansbransjen som rapporterte til Kvinner i Finans Charter per 31.12.2021, viser at 36 prosent av virksomhetene hadde en kvinne som toppleder.
Dette er en høyere kvinneandel enn i finansbransjen totalt, hvor kvinneandelen blant toppledere er 25 prosent. Til sammenligning har 16 prosent av de 200 største selskapene i Norge en kvinne som toppsjef, ifølge Core topplederbarometer 2022.
Store bransjeforskjeller
Forskjellene innad i finansbransjen er imidlertid store. I rapporten vises det til at mens 25 prosent av topplederne i bank og forsikring er kvinner (tall fra Finans Norge, 2021), er bare 11 prosent av toppsjefene og investeringsdirektørene innenfor forvaltning kvinner (tall fra Verdipapirfondenes forening, 2022).
I verdipapirforetakene er det bare 11 prosent kvinner i spesialistfunksjoner, viser tall fra Verdipapirforetakenes forbund (2022).
– Det står dårligst til med kjønnsbalansen innenfor forvaltning og megling. Det er der slaget står, sier Turid Solvang.
De fire prinsippene i «Kvinner i Finans Charter»:
- Ha ett medlem i lederteamet med dedikert ansvar for å følge opp arbeidet med kjønnsbalanse og inkludering
- Sette interne mål for kjønnsbalanse på ledernivåer og i spesialistfunksjoner
- Ha en ambisjon om at fremgang mot målene skal reflekteres i godtgjørelsen til virksomhetens lederteam
- Årlig publisere status og fremgang mot målene på virksomhetens egen hjemmeside
48 har signert
I Storbritannia har bortimot to tredjedeler av de 400 aktørene som deltar i Women in Finance Charter meldt om fremgang i henhold til målene de har satt seg, viser deres rapport fra 2021. Solvang har tro på at de vil se gode resultater også i Norge.
Resultater for måloppnåelse i flertallet av selskapene som deltar i Norge ennå ikke rapportert, men den første rapporten viser at per 1.september i år har 48 norske finansselskaper har signert på «Kvinner i Finans Charter».
– Det er vi veldig fornøyde med. Initiativet har fått god mottagelse i et bredt spekter av selskaper. Flest i Oslo, men også andre steder i landet, sier Solvang.
Anvarliggjør ledelsen
Initiativet for å bedre kjønnbalansen er basert på fire prinsipper. Det første er at selskapene forplikter seg til å ha ett medlem i lederteamet med dedikert ansvar for å følge opp arbeidet med kjønnsbalanse og inklduering.
Ifølge Kvinner i Finans Charter har over en tredjedel av selskapene plassert ansvaret for å fremme kjønnsbalanse i ledelsen hos administrerende direktør eller konsernsjef.
Av de øvrige selskapene har så godt som alle plassert ansvaret hos en person som rapporterer direkte til administrerende direktør eller konsernsjef.
– Det andre prinsippet dreier seg om å sette interne mål for kjønnsbalanse på ledernivåer og i spesialistfunksjoner. Selskapene setter her selv sine mål, og en stor andel – 86 prosent – av de selskapene som til nå oppgir å ha satt interne mål definerer «kjønnsbalanse» som mellom 40 og 60 prosent av hvert kjønn, sier Solvang, som mener dette er et godt mål.
29 av 42 selskaper så langt tidfestet interne mål.
Kobler måloppnåelse til lederlønn
– Det tredje prinsippet, der måloppnålese skal reflekteres i godtgjørelsen til virksomhetens lederteam, er vi veldig spente på.
– Nesten halvparten 19 av 42 virksomheter har så langt oppgitt at de har knyttet godtgjørelsen til lederteamet opp mot å ha fremgang for målene for kjønnsbalanse, forteller Solvang.
– Har det vært mye diskusjon rundt dette punktet?
– Nei, faktisk ikke. Det er litt overraskende. I England var dette noe av det som var vanskeligt for selskapene å skulle forholde seg til.
Det fjerde prinsippet går på rapportering av måloppnåelse. Alle selskapene forplikter seg til å rapportere status på egne hjemmesider, i tillegg til å rapportere til Kvinner i Finans Charter. Her er arbeidet ennå ikke kommet særlig langt.
– Hva er det viktigste som skjer utover høsten og vinteren?
– Det er å skape en plattform for å utveksle erfaringer om hva som virker, samt å få enda flere til å signere initiativet.