Særaldersgrensen for brannmenn er 60 år.

Ansatte med særaldersgrense på 60 er brannkonstabler og andre arbeidstakere innen brann- og redningstjenesten i kommunene, og ansatte i ambulansetjenesten. Alle er svært mannsdominerte yrker. Illustrasjonsfoto: Berit Roald, NTB

Særaldersgrense:

3 av 10 ansatte i kommunal sektor kan gå av tidligere

Publisert: 1. november 2022 kl 08.26
Oppdatert: 1. november 2022 kl 09.36

­Totalt har rundt 250.000 arbeidstakere i Norge såkalt særaldersgrense i offentlig sektor. 133.000 av dem jobber innenfor tariffområdet til KS, kommunesektorens interesseorganisasjon. Det vil si godt over halvparten. Området omfatter samtlige kommuner i landet, med unntak av hovedstaden.

Per 1. desember 2021 jobbet det totalt 450.200 mennesker i kommunesektoren (eksklusive Oslo). Rundt 133.000 av dem gjorde dette i stillinger med særaldersgrense. Det utgjør rett under 30 prosent av samtlige, altså 3 av 10.

De oppdaterte tallene er hentet fra PAI-registeret, som er en database med lønns- og personalopplysninger om samtlige ansatte i kommunal sektor. PAI står for personaladministrativt informasjonssystem. Det finnes årganger av registeret helt tilbake til 1985.

60 og 65 år

De som har særaldersgrense, kan gå av tidligere med pensjon enn andre yrkesgrupper. Men de må ikke (lenger). Særaldersgrensen i offentlig sektor generelt er på 60, 63 eller 65 år. I kommunal sektor er disse på 60 og 65 år.

Ansatte med særaldersgrense på 60 er brannkonstabler og andre arbeidstakere innen brann- og redningstjenesten i kommunene, og ansatte i ambulansetjeneste. Dette er typiske mannsdominerte yrker. Hele 96 prosent av dem er menn.

De som har særaldersgrense på 65 år, jobber først og fremst innen helse og omsorg, som hjelpe- eller sykepleier for eksempel. Klassisk kvinnedominerte yrker, med andre ord. Hele 88 prosent av de ansatte her er kvinner.

Saken fortsetter under annonsen

Kvinner går litt tidligere

Kvinnedominansen i disse yrkene bidrar til at den gjennomsnittlige avgangsalderen for ansatte i kommunal sektor er lavere for kvinner enn for menn, opplyser KS.

Tall fra PAI-registeret viser at kvinnene som var ansatt per 1. desember 2020, og som gikk av med pensjon året etter, var i snitt 63,1 år gamle da de vinket farvel til arbeidslivet. For menn var snittalderen 63,7 år.

Mer deltid innen helse og omsorg

Det hører med til historien at ansatte i pleie- og omsorgssektoren av ulike årsaker har lavere stillingsprosent enn andre ansatte i andre tjenesteområder i kommunal sektor.

Konsekvensen er at andelen årsverk, som utføres av arbeidstakere med særaldersgrense, er noe lavere enn andel ansatte. Ansatte med særaldersgrense utgjør 29,5 prosent av de ansatte totalt, men utfører «kun» 27,7 prosent av årsverkene, viser KS-statistikken.

 

Saken fortsetter under annonsen
Statistikk over særaldersgrenser i kommunal sektor

Kilde: PAI-register, KS

Flest hjelpepleiere

Hjelpepleiere utgjør den klart største gruppen arbeidstakere med særaldersgrense i kommunal sektor.

Deretter følger sykepleier og miljøterapeut.

Dette er de ti største yrkesgruppene med særaldersgrense i KS-området.

Hjelpepleier                           45.900

Sykepleier                               25.000

Saken fortsetter under annonsen

Miljøterapeut                          9.900

Renholder                                9.700

Vernepleier                              6.900

Brannkonstabel                       6.600

Spesialsykepleier                     5.400

Fagarbeider                              4.800

Fagarbeider med fagskole     3.500

Saken fortsetter under annonsen

Helsesykepleier                       3.200

I fjor vedtok Stortinget at plikten til å fratre fra stillingen ved lavere aldersgrense enn den alminnelige, skal opphøre. Arbeidstakere i stillinger med særaldersgrense fikk dermed mulighet til å fortsette i jobben. Endringen trådte i kraft 1. juli 2021.