– Jeg skulle så inderlig ønske at det var et tilbud som jeg kunne oppsøkt før jeg nådde det punktet, sier Mervi Lamminen.

Foto

Auntie.

Auntie-grunnlegger

Startet sin egen hjelpetjeneste da hun selv ble utbrent og sluttet i jobben

Publisert: 16. desember 2021 kl 09.04
Oppdatert: 16. desember 2021 kl 09.16

Dagens Perspektiv har testet ut lavterskeltilbudet for psykisk helsehjelp, Auntie.

I løpet av tre sesjoner hjelper en kvalifisert terapeut eller psykolog klienten med konkrete teknikker for å håndtere stress i hverdagen. De fleste av rådene handler om hvordan man prioriterer tiden sin.

Grunnleggeren av tjenesten, finske Mervi Lamminen, oppsøkte ikke hjelp den gangen hun ble utbrent og sluttet i jobben sin. Det angrer hun på i dag.

– Den opplevelsen er en av grunnene til at jeg vet at det er viktig å hjelpe folk tidlig. . Når du er for sliten, for utrent og for utmattet, har du ikke energi til å hjelpe deg selv. Jeg var på det punktet. Jeg var ikke klar til å motta hjelp, sier hun.

Arbeidsløs

Lamminen jobbet i en IT-oppstartsbedrift da hun kjente at entusiasmen for arbeidet og effektiviteten var dalende. Hun bestemte seg derfor for å slutte uten å ha noen annen jobb i bakhånd.

Saken fortsetter under annonsen

–  Selskapet jeg jobbet for hadde bedriftshelsetjeneste, men som mennesker er vi motvillige til å oppsøke hjelp fordi mange blir bare sykemeldte eller blir satt på medisiner. Jeg etterlyste et tilbud som var der i de tidlige fasene – når man kjenner at man begynner å bli sliten, stresset, overarbeidet og utbrent.

Hun var i veldig dårlig form da hun bestemte meg for å slutte og sang på siste verset når det gjaldt arbeidsmotivasjon.

– Jeg skulle så inderlig ønske at det var et tilbud som jeg kunne oppsøkt før jeg nådde det punktet.

Det tok to år etter denne episoden før Lamminen startet selskapet Auntie. Hun innså at hun ville hjelpe så mange mennesker i verden som mulig.

– Dett er et problem alle arbeidsplasser i verden sliter med.

Gründeren var borte fra arbeidslivet i tre måneder før hun startet i en ny jobb. Sett tilbake på situasjonen, innser hun at hun burde tatt en lenger pause for å være 100 prosent velfungerende.

Ble ledd av

Saken fortsetter under annonsen

For seks år siden snakket ikke folk like høyt om mental helse som i dag. På denne tiden var bedriftshelsetjenesten mest opptatt av hvordan kontoransatte satt og at de måtte bevege seg mest mulig i løpet av dagen.

–  De første par årene innså ikke selskaper at de trengte en tjeneste som Auntie. Noen ledere lo til og med av meg. De mente jeg var gal som trodde at de ville tilby en slik tjeneste til sine ansatte. Jeg mente derimot at det var et enormt behov for en slik tjeneste, sier hun.

– I dag har slike tjenester blitt mainstream. Vi ser nyhetsoppslag om mental helse hele tiden. Nå kan ikke ledere og HR-avdelinger lukke øynene lenger.

Hun håper det er enklere å gå til sjefen sin i dag om man sliter med den psykiske helsen og hun tror det har blitt mer akseptert i samfunnet å slite med denne type problemer.

– Det hjelper å innse at man ikke er den eneste der ute som sliter. I dag deles slike historier fra ledere på sosiale medier.

Stor etterspørsel

Etterspørselen etter Auntie-tjenestene vokste allerede før pandemien, men Lamminen legger til at de så at flere slet psykisk under koronapandemien og flere var ensomme og innstengte.

Saken fortsetter under annonsen

– Er tjenestene som Auntie tilbyr tilstrekkelig hvis man sliter med alvorlige psykiske problemer?

– Hvis du har blitt diagnostisert med alvorlige psykiske plager som depresjon, burde du oppsøke en psykolog eller psykiater. Det er mange situasjoner i folks liv hvor de har behov for mer hjelp enn det våre tjenester kan tilby.

– Men hvis stressnivåene dine har økt en periode og livet har blitt veldig hektisk, tror jeg fem sesjoner med en terapeut kan gjøre en stor forskjell. Kravet er at du er innstilt på å hjelpe deg selv. Innse hvilke ting du burde gjøre og hvilke ting du ikke burde gjøre. Ingen av terapeutene kan ene og alene hjelpe folk til å bli bedre. Det jobben må man selv gjøre.

Den mest brukte «pakken» til Auntie er den såkalte stresspakken. Lamminen tror det er flere grunner til det.

– Alle er stresset. Det er fremdeles en holdning om at hvis du ikke er stresset for arbeidet ditt, så gjør du ikke nok. Det er en forventing om at man skal være stresset for å lykkes i arbeidslivet. Det som ligger bak stress, kan være store arbeidsmengde eller problemer med arbeidsmotivasjonen.

– Noen bekymrer seg for mye om jobben – både når de skal sove og i helgene, som igjen påvirker søvnen deres. Målet må være å balansere fritid og jobb. Vi har alle liv som strekker seg lengre enn selve jobben.

Mer produktive ansatte

Saken fortsetter under annonsen

Arbeidsgivere rapporterer tilbake til Auntie-teamet om mer produktive ansatte etter at de har testet ut tjenestene.

–  Ansatte er lykkelige og mer motiverte. En av kundene våre sa en gang at tjenestene var med på å endre bedriftskulturen deres – og dette var et stort selskap og kun et fåtall av de ansatte tok i bruk videotjenestene våre. Folkene som tok det i bruk snakket mer åpent med kollegaene sine og det endret organisasjonskulturen.

For to år siden valgte Lamminen å ta Auntie internasjonalt. Noen av de finske selskapene som brukte tjenestene var globale og de måtte derfor tilby tjenestene sine på 20 ulike språk.

– Det var det neste naturlige steget å ta å gå til andre bedrifter i andre land. Vårt mål er å kunne tilby tjenester på samme språk som mottakeren. Man snakker om sensitive ting, så det er viktig at folk får snakket sitt eget språk i løpet av sesjonene. I de tilfellene dette ikke er mulig, går praten på engelsk.

Den viktigste tilbakemeldingen Lamminen har fått, er at folk sier at tjenestene deres er et lavterskeltilbud. Teamet har jobbet hard for å holde det slik.

– Vi vil at folk skal ta i bruk Auntie så tidlig som mulig slik at tilstanden ikke forverres. Det handler om å vise folk at de kan hjelpe seg selv.