Noen ledere gir slipp på kontrollen, mens andre holder igjen
Medie- og teknologiselskapet Zedge har vært med i et SINTEF-ledet forskningsprosjekt for å se på hva bedrifter kan gjøre for å skape mer innovasjon.
Forskerne konkluderte med at ledere ofte kan stå i veien for innovasjon hvis de skal detaljstyre hele prosessen.
– Innovasjon skjer i skjæringspunktet mellom ulike domenekunnskaper og da er man avhengig av at alle stemmer blir hørt. Hvis sjefen bestemmer alt, blir det ikke alltid like bra, sier Vemund Lindås, daglig leder i Zedge Europa.
På den andre siden mener han også det kan gå galt dersom innovatørene får kjøre fritt på uten å ta imot innspill fra sidelinjen. Det viktigste er at de ulike kunnskapsområdene i en bedrift hele veien kommuniserer og finner muligheter sammen.
Dette må sjefen gjøre
Zedge består av 50 medarbeidere verden over. En gang i året gjennomfører de såkalte hackathon hvor programmerere jobber intens med å skape nye, sprø ideer og produkter.
Gjennom SINTEF-prosjektet fikk de bekreftet at dette var et godt grep for å skape nye ideer i selskapet.
– Vi har fått bekreftelse på at noe av det vi gjør er lurt, økt bevissthet rundt en del ting og vi har lært hvordan større organisasjoner gjør ting som vi kan ta med oss videre.
En av de store lærdommene handlet om at ledere må gi slipp på kontrollen for å la gode ideer flyte fritt og få utvikle seg.
Dette mener Lindås er enklere sagt enn gjort, da en bedrift ofte består av flere ledere som vil ha en finger med i spillet.
– Det sitter mange ledere rundt omkring med sine ansvarsområder, og det er klart at det hjelper lite dersom noen ledere gir slipp på kontrollen, mens andre holder igjen.
Setter rammene
Det å bli komfortabel med å ikke ha full kontroll, mener Lindås er noe hele ledergruppen må arbeide med. Men det er ikke slik at ledere skal slippe innovatørene helt løs for å gjøre det de vil.
– Ledere skal ha kontroll på rammebetingelsene, formålet til bedriften, retningen og strategiene. En bedrift begrenser seg selv dersom de tar utgangspunkt i at sjefen kan mest om ideutvikling og gjennomføring.
Rammebetingelser kan handle om hva som er riktig for bedriften å satse på. Det kan være at en god ide ikke er det riktige satsingsområdet for den aktuelle bedriften. Har man store utfordringer på et område, kan det være at man vil sette ressursene der.
– I noen tilfeller blir det helt feil å bruke ressurser på et område som vil ta mange år å utvikle dersom man har et kortsiktig behov om at bedriften skal overleve de neste seks månedene.
Ledere kan også bidra med kunnskap om markedet, kundene og økosystemet bedriften operer i.
Tillate kaos
Zedge har reflektert mye rundt innovasjonsarbeidet i bedriften allerede fra oppstarten. Fordelen deres er at de er en liten virksomhet og kan snu seg raskt med å gjøre endringer og flytte rundt på ressurser.
– Samtidig er det vanskelig å drive innovasjon i stor grad. Nå innoverer vi kanskje innenfor et for snevert område.
– Hva skal til for å kunne innovere enda mer?
– Man må tillate litt kaos. Ledere må la noen ideer få mulighet til å utvikle seg uten at de har et behov for å finne ut om det er en god ide eller ikke. Ofte ser gode og dårlige ideer veldig like ut i starten. Det er først etter en stund man ser om ideen er god.
Innovasjonsmusklene blir trent under hackathon
Lindås mener ledere må sørge for at det blir utviklet nok ideer og tillate at de fleste ideer feiler.
– Bedrifter må lære av de dårlige ideene og gå videre.
Ofte er det slik at ideene endres underveis og blir noe helt annet enn det man først hadde trodd.
– Innovasjon er tilfeldigvis det som skjer mens du holder på med noe annet. Noen ganger er det de innovasjonene som skjer litt tilfeldig, man blir mest positivt overrasket over.
– De ideene man bruker mye tid og ressurser på for å utvikle, blir ofte ikke noe av i det hele tatt. Slik sett er innovasjon veldig uforutsigbart.
Teste på kundene
I innovasjonsprosesser prøver Zedge å være tidlig ute med å teste ut ideer på reelle kunder. I hoved-appen er det relativt enkelt å få teste ut nye ideer på flere brukere, men skal det lages en ny app, tar det tid å få bygge opp brukermassen. Den må da oppdages, lastes ned og brukes.
– Bestemmer dere raskt om en ide er god eller ikke?
– Vi prøver å ikke ta for raske beslutninger og heller la data styre beslutningene. Vi baserer veien videre på det vi ser i forhold til dataene som samles inn og ikke magefølelse. I starten må man stole litt mer på magefølelsen, men etterhvert må data ta over og avkrefte eller bekrefte.
Rolleforståelse
Selv om ledere ikke alltid skal si sin mening, er det likevel viktig at de er involvert i innovasjonsprosessene. Utfordringen er at alle må forstå rollen de har, mener Lindås.
– Det er der noen ledere feiler og tar for mye plass. Faren er at de går innpå et fagområde som de ikke har noen forutsetninger for å ta beslutninger innenfor.
Det er uansett viktig å anerkjenne ideer når de blir lagt fram. Ofte vil innovasjonsideer som ikke får noe oppmerksomhet dø hen. Innovatører som ikke får bekreftelse på at det er en god ide, stopper ofte opp.
– Har det skjedd at en leder har stått i veien for god innovasjon?
– Det skjer nok ofte. Det er bestandig utfordrende å håndtere slike situasjoner. Lederne er ikke alltid oppmerksomme på når det skjer. Ofte går ideene under jorden i slike situasjoner. Jeg ser i andre bedrifter at god innovasjon har skjedd på tross av ledelsen, ikke på grunn av ledelsen.
Sprøe ideer
– Hvordan kan ledere legge opp til et godt innovasjonsmiljø?
– Det er vanskelig og tøft i en travel hverdag hvor man har resultater man skal nå.
Zedge kjører hackathon en gang i året hvor det kun er fokus på sprø ideer. Håpet er at det skal være med på å etablere en oppfatning blant ansatte at det er greit å bruke tid på sprø ideer i hverdagen.
– Innovasjonsmusklene blir trent under hackathon.
Lindås mener også det er viktig å tenke over hvordan man snakker om ideer i det daglige og tillate ansatte å jobbe med noe som ikke er topprioritert og kanskje ikke det alle tenker er det viktigste.
– Ledere burde ikke stoppe de ideene som ikke er så viktige. Kanskje kan ideen utvikle seg til en god innovasjon som kan bli viktig for selskapet om noen år.
I tillegg til hackathon leder ansatte i Zedge studentprosjekter som har ført til applikasjoner som kundene deres har tatt i bruk. Så langt er dataene for disse innovasjonene lovende, forklarer Lindås.