Det er særlig unge menn som er opptatt av lønn, 69 prosent av de unge mennene er mest opptatt av lønn, mot 54 prosent av kvinner.

Foto

Drazen_/iStock

Lønn har blitt viktigere for unge arbeidstakere etter pandemien

Publisert: 29. september 2021 kl 10.51
Oppdatert: 24. november 2021 kl 01.20

Young Professional Attraction Index (YPAI), som i september utgis for sjette gang i Norge av Academic Work, viser at du ikke lenger kan komme unna med lav lønn til unge arbeidstakere.

Indeksen rangerer de ti viktigste egenskapene unge arbeidstakere ser etter i valg av arbeidsgiver.

Lønn er den parameteren som har økt mest, og i 2021 mener hele 60 prosent at lønn er avgjørende, opp fra 51 prosent i 2020.

– Mange har vært mye hjemme under pandemien og boligmarkedet har eksplodert. Komfortabel lønn blir da enda viktigere. Lønn avgjør levestandarden og hva slags liv du får mulighet til å ha.

– Mange unge har også opplevd at hjemmekontor har vært krevende. Vi ser at arbeidsgivere ikke alltid har lyktes med å legge til rette for de yngre arbeidstakerne, som kanskje både bor trangt, og har større behov for oppfølging, sier Mats Furulund, rekrutteringsansvarlig i Academic Work i en pressemelding.

Menn går etter lønn

Det er særlig unge menn som er opptatt av lønn, 69 prosent av de unge mennene er mest opptatt av lønn, mot 54 prosent av kvinner.

Saken fortsetter under annonsen

Unge med IT-bakgrunn og teknologi-bakgrunn er også mer opptatt av lønn enn gjennomsnittet.

– Innen IT er det fortsatt større etterspørsel enn tilgang på kandidater, derfor ser vi at lønn ofte blir en avgjørende faktor.

– Mange arbeidsgivere har mye å gå på her når det gjelder å vise fram arbeidsplassen og hvordan det faktisk er å jobbe hos dem. Selv om lønn er viktig, er unge arbeidstakere enda mer opptatt av arbeidsmiljø, sier Furulund.

 

Gode kollegaer er viktigst

Viktigste faktor i valg av arbeidsgiver er nemlig arbeidsmiljø og gode kolleger. I alle de seks årene har arbeidsmiljø tronet høyest på prioriteringslisten og i år er det 78 prosent av de unge arbeidstakerne som mener dette.

Saken fortsetter under annonsen

– Arbeidsmiljøet og det kollegiale handler ikke bare om det sosiale og hyggelige. Mange av de som er nye i arbeidslivet verdsetter trygghet og faglig støtte blant de man jobber med. Det kan for eksempel handle om å ha noen andre enn sjefen sin å sparre med om de oppgavene man skal utføre.

De arbeidsgiverne som aktivt har jobbet med å skape en arena for interaksjon både digitalt og på kontoret har en fordel når det gjelder å attrahere unge arbeidstakere, sier Furulund.

Gode kolleger og et godt arbeidsmiljø er viktigst på tvers av alle parametere, både menn, kvinner og unge med ulik utdanningsbakgrunn er enige. Aller mest opptatt av arbeidsmiljøet er unge kvinner, der rangerer hele 84 prosent arbeidsmiljø på topp.