Illustrasjonsfoto.

Foto

carlosalvarez/iStock

Kan jeg spørre om konflikter i tidligere arbeidsforhold?

Publisert: 13. april 2021 kl 08.46
Oppdatert: 13. april 2021 kl 08.46

Spørsmål: Jeg er daglig leder for en mindre bedrift, som i det siste har begynt å ta seg opp økonomisk, etter lenge og målrettet arbeid fra ledelsen og de ansatte. På grunn av den veksten vi nå har opplevd, har vi behov for å utvide arbeidsstokken vår med en heltidsstilling.

På arbeidsplassen er vi en ganske sammensveiset gjeng, og jeg opplever at ledelsen så vel som de ansatte ønsker bedriftens beste, og vi jobber godt sammen. Av denne grunn er jeg også litt redd for å ansette en ny person.

I et såpass lite miljø som vi er, og med en forholdsvis sårbar økonomi, er det særlig viktig at det nye tilskuddet passer inn – og ikke minst at vedkommende er til å stole på. Jeg lurer derfor på om jeg har anledning til å spørre kandidatene jeg har inne på intervju om de tidligere har vært i konflikt med sin arbeidsgiver eller på arbeidsplassen. Kan jeg gjøre dette, og mener dere i så fall at dette kan ha noe for seg?

Svar: Det er veldig forståelig at du er redd for feilansettelser og søker å gjøre det du kan for å unngå dette. Pålitelighet er videre meget viktig å ha på plass i et arbeidsforhold, og kanskje særlig i et lite arbeidsmiljø som i enda større grad avhenger av tillit.

Vi regner med at du her tenker å ansette en person fast, i full stilling. Her er det i første omgang viktig, i forbindelse med selve ansettelsen, at det avtales en prøvetid på seks måneder, etter arbeidsmiljøloven § 15-6. I denne perioden vil du få anledning til å teste arbeidstakerens tilpasning til arbeidet og vedkommendes faglige dyktighet, i tillegg til pålitelighet.

Selv om man ansetter med prøvetid, kan det likevel være lurt å også spørre arbeidssøkerne du har inne på intervju, om de har vært i noen tidligere arbeidskonflikter. Dette er noe du har full anledning til å spørre om.

I en nylig avgjørelse fra Høyesterett, hadde en ansatt blitt oppsagt i prøvetiden grunnet manglende pålitelighet, fordi vedkommende hadde unnlatt å opplyse arbeidsgiver om at han hadde blitt avskjediget av sin forrige arbeidsgiver, pga. trusler og samarbeidsproblemer. Avskjeden ble senere kjent ugyldig av tingretten, og Høyesterett kom også til at den nye arbeidsgiverens oppsigelse av den ansatte – i prøvetiden – var ugyldig.

Saken fortsetter under annonsen

Høyesterett pekte bl.a. på at arbeidssøkere ikke plikter å opplyse om negative forhold ved seg selv, med mindre det er av helt vesentlig betydning for ansettelsen. Høyesterett oppsummerte sin konklusjon ved å si at «hovedregelen må være at en arbeidssøker i utgangspunktet ikke har plikt til å opplyse om tidligere arbeidskonflikter.

En annen ting er at arbeidsgiver vil ha anledning til å spørre om dette, og at arbeidstaker da ikke kan gi positivt uriktig informasjon» (HR-2021-605-A).  

Det vil si at dersom du spør arbeidssøkeren om vedkommende har vært i konflikt med tidligere arbeidsgiver e.l., så kan ikke vedkommende lyve om dette. Dersom arbeidssøkeren gir slik positiv uriktig informasjon, vil altså dette kunne utgjøre grunnlag for oppsigelse – selvfølgelig avhengig av alvorlighetsgrad og sakens øvrige forhold.

Spør juristene
søn 20.02.2022 23:47

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!