Hvordan kan jeg på lovlig vis skape en bedre flerkulturell balanse i bedriften?
Spørsmål: Jeg driver en bedrift med rundt 20 ansatte. Bedriften er i vekst, og planen fremover er å ansette flere.
I den sammenheng ønsker jeg fokus på å skape et bredere mangfold i bedriften. Kan jeg på lovlig vis fokusere på å ansette flerkulturelle i neste ansettelsesprosess?
Svar: Utgangspunktet er at det ikke er lov å forskjellsbehandle på bakgrunn av bl.a. etnisitet i en ansettelsesprosess. Lovverket oppstiller likevel et unntak fra dette utgangspunktet. Unntaket gjelder for tilfeller der forskjellsbehandlingen i realiteten skal fremme likebehandling, og kalles for positiv særbehandling. I utarbeidelsen av dette unntaket var det bl.a. rettet direkte fokus mot etnisk diskriminering.
Adgangen til å benytte seg av unntaket er likevel begrenset. For det første er adgangen til positiv særbehandling kun aktuell for arbeidssøkere som reelt sett er i en svakere posisjon i arbeidslivet. Realiteten er at dette vil være tilfellet for mange flerkulturelle arbeidssøkere, og muligheten til å positivt særbehandle denne søkergruppen kan derfor være tilstede.
Videre må adgangen kun benyttes der fordelene ved å positivt særbehandle enkelte grupper fremstår som større enn fordelene ved at alle behandles likt. Denne vurderingen kan ses på som et utslag av at adgangen til positiv særbehandling er en form for saklig forskjellsbehandling. Den positive særbehandlingen må derfor baseres på saklige hensyn og vurderinger i ansettelsesprosessen.
Avslutningsvis er det viktig å være oppmerksom på at den positive særbehandlingen må opphøre når formålet med tiltaket er oppnådd. Bestemmelsen er likevel ikke til hinder for varige ordninger der det skulle være behov for dette. Det kan tenkes at en ubalanse i mangfold i en bedrift ikke utlignes ved første ansettelsesprosess. Det må likevel gjøres fortløpende vurderinger av om grunnlaget for særbehandlingen fremdeles er til stede.
Svaret på spørsmålet ditt er derfor ja, men med visse forbehold. Forskjellsbehandlingen må fremstå ryddig, gjennomtenkt og ikke minst, saklig. Det er derfor viktig at dere er nøye i gjennomgangen av begrensningene i adgangen til å positivt særbehandle enkelte grupper i ansettelsesprosessen.
Har du spørsmål om arbeidsrett?
Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.
Les alle spørsmål og svar her!