Illustrasjonsfoto.

Foto

Miljan Živković/iStock

Hvordan er egentlig perioden for oppsigelsesvern ved sykdom?

Publisert: 23. februar 2021 kl 09.03
Oppdatert: 23. februar 2021 kl 14.53

Spørsmål: Jeg har et spørsmål knyttet til arbeidsmiljøloven § 15-8, som bestemmer at arbeidsgiver ikke kan si opp en ansatt på grunn av vedkommendes sykefravær, i de første 12 mnd. etter vedkommende ble syk.

Men hvordan fungerer det dersom en ansatt som har vært sykemeldt kommer tilbake i jobb rett før denne perioden går ut, f.eks. etter 10 måneder, og så blir syk igjen etter kort tid. Starter det da en ny periode?

Svar: Det er riktig at det i verneperioden på 12 måneder er et absolutt forbud mot oppsigelse på grunn av sykefraværet. Dersom arbeidstakeren kommer tilbake til arbeid etter en lang sykeperiode, for så å bli sykemeldt på nytt, er spørsmålet om, og i så fall når, en ny verneperiode begynner å løpe.

Spørsmålet er ikke løst i loven, og svaret beror på en konkret vurdering av bl.a. hvor lenge arbeidstakeren har vært tilbake i arbeid, og om det nye fraværet har samme eller liknende sykdomsårsak. Som hovedregel gir ikke § 15-8 adgang til å summere korte, men hyppige fravær.

Utgangspunktet er at vernetiden begynner å løpe på nytt dersom arbeidstaker har gjeninntrådt etter sykemelding, med mindre den tiden vedkommende har vært tilbake i jobb er kortvarig. Mye tyder på at det ved samme sykdomsårsak kreves en noe lengre tid tilbake i jobb, enn der det nye sykefraværet skyldes en helt annen diagnose.

Saken fortsetter under annonsen
Spør juristene
søn 20.02.2022 23:47

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!