Hvis det skulle skje noe jeg ikke har regnet med – hvilke muligheter har jeg som arbeidsgiver, til å endre de ansattes ferie?

Foto

pixdeluxe/iStock

Hvilke muligheter har jeg til å endre ferien til de ansatte?

Publisert: 30. juni 2021 kl 10.03
Oppdatert: 30. juni 2021 kl 10.03

Spørsmål: Jeg er daglig leder i en mindre bedrift, og jeg holder nå på med å planlegge for sommermånedene. Feriekabalen til alle mine ansatte er lagt, og det skal i utgangspunktet gå bra at arbeidstakerne tar ferie når vi har avtalt, men det forutsetter at ting går etter planen og at det ikke dukker opp noe helt uventet.

Dette henger sammen med at vi har noe mindre bemanning nå enn det vi pleier å ha, slik at vi også pleier å ha et litt sterkere sikkerhetsnett i disse periodene, enn akkurat i år. Jeg lurer derfor på – hvis det skulle skje noe jeg ikke har regnet med – hvilke muligheter har jeg som arbeidsgiver, til å endre de ansattes ferie?

Svar: Utgangspunktet i ferieloven er at ferietiden er bindende for partene etter at denne er fastsatt. Den adgang arbeidsgiver har til å likevel endre fastsatt ferietidspunkt, følger av ferieloven § 6 nr. 3. Det er tre vilkår som må være oppfylt for at arbeidsgiver skal kunne endre ferieperioden.

Disse følger av første ledd, hvor det fremgår at arbeidsgiver kan endre ferieperioden hvis det er 1) «nødvendig på grunn av uforutsette hendinger», 2) at avvikling av den forutsatte ferien derfor vil skape «vesentlige driftsproblemer», samt 3) at det ikke vil være mulig å skaffe en stedfortreder.

Det er strenge krav til hva som vil være en «uforutsett hending», det må være noe arbeidsgiver ikke med rimelighet kunne regnet med. Koronautbruddet i mars 2020, er et eksempel på dette. Det er altså en høy terskel før arbeidsgiver har anledning til å endre fastsatt ferie – det er forbeholdt ekstraordinære situasjoner.

Arbeidsgiver har bevisbyrden for at vilkårene i § 6 nr. 3 er oppfylt. Dersom vilkårene er oppfylt, må endringen først drøftes med arbeidstaker, som har rett til å la seg bistå av tillitsvalgt.

Arbeidsgiver vil også ha plikt til å erstatte arbeidstakerens dokumenterte merutgifter som følge av ferieomleggingen, såfremt arbeidstakeren har opplyst om disse under drøftingen, eller der de fremstår som nærliggende følger av omleggingen. Bestemmelsen gir ikke arbeidstaker rett til erstatning for «tort og svie» (oppreisning), men slik erstatning kan kreves dersom lovens vilkår for ferieomlegging ikke er oppfylt, jf. ferieloven § 14.

Saken fortsetter under annonsen

Det er også et spørsmål om arbeidsgiver har anledning til å kalle tilbake en arbeidstaker som allerede har gått ut i ferie. Dette er ikke regulert i ferieloven, og utgangspunktet er at arbeidsgiver ikke har anledning til å gjøre dette.

Likevel finnes det antakelig en mulighet til å beordre ansatte i ferie tilbake på jobb, dersom det foreligger en nødrett-situasjon. Dette handler om situasjoner der det er fare for liv, helse eller skade på eiendom/interesser, og faren ikke kan avverges på annen måte.

Spør juristene
søn 20.02.2022 23:47

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!