Illustrasjonsfoto.

Foto

dragana991/iStock

Hvor går grensene for illojalitet ved start av egen virksomhet?

Publisert: 28. oktober 2021 kl 10.09
Oppdatert: 28. oktober 2021 kl 14.50

Spørsmål: Jeg har arbeidet som frisør i samme bedrift i mange år, og jeg anser meg nå klar for å starte min egen frisørvirksomhet. Dette krever imidlertid en rekke forberedelser, blant annet må jeg finne et passende lokale og undersøke kundegrunnlaget nærmere.

Jeg har ingenting imot min nåværende arbeidsgiver, og jeg forstår at jeg ikke må være illojal mot arbeidsgiver mens jeg fortsatt jobber her. I hvilken grad kan jeg gjøre forberedelser nå, uten at det vil kunne anses som illojalt?

Svar: Det eksisterer en alminnelig ulovfestet lojalitetsplikt mellom arbeidsgiver og arbeidstaker. Denne lojalitetsplikten innebærer at arbeidstaker skal fremme arbeidsgivers interesser, og en gjensidig plikt for arbeidsgiver til å opptre profesjonelt og lojalt overfor arbeidstaker. Det er derfor, som du selv sier, viktig å forholde seg lojal til sin arbeidsgiver.

I noen tilfeller vil det følge direkte av arbeidsavtalen at arbeidstakeren ikke kan involvere seg i konkurrerende virksomhet. Slike konkurranseklausuler kan avtales i medhold av arbeidsmiljøloven kapittel 14, og begrenser arbeidstakers adgang til å starte eller ta ansettelse hos en konkurrerende virksomhet.

Dette er vanlig i tilfeller hvor arbeidsgiver har et særlig behov for vern mot slik konkurranse. Selv om det ikke er vanlig med slike klausuler innen frisørvirksomheter, bør du forsikre deg om at arbeidsavtalen din ikke inneholder en konkurranseklausul som arbeidsgiver kan gjøre gjeldende (mot kompensasjon) ved fratreden, før du eventuelt foretar deg noe mer.

I det følgende forutsettes således at du ikke har noen slik konkurranseklausul, og at det er eventuelle begrensninger basert på den alminnelig lojalitetsplikten som må vurderes.

Lojalitetsplikten overfor nåværende arbeidsgiver forhindrer deg ikke fra å starte eller ta ansettelse i konkurrerende virksomhet. En eventuell konflikt med lojalitetsplikten oppstår først idet arbeidstakerens planlegging går over i aktiv tilrettelegging, og når dette skjer på bekostning av arbeidsgivers interesser.

Saken fortsetter under annonsen

Hva som skal til for å anse tilretteleggingen som illojal må vurderes konkret. Fra rettspraksis har vi imidlertid fått noen vurderingsmomenter som står sentralt. For eksempel dersom arbeidstaker foretar seg noe som skader arbeidsgiverens relasjon til kunder og leverandører før vedkommende fratrer, eller på annen måte svekker virksomhetens forretningsmessige posisjon, vil dette være klare holdepunkter for at handlingene er illojale.

Dette kan for eksempel være tilfellet dersom arbeidstakeren påvirker kunder eller kollegaer til å bli med over i ny virksomhet. Det vil også kunne være illojalt dersom vedkommende bruker arbeidstiden til planlegging og tilrettelegging for den nye virksomheten. Det er derfor viktig at du begrenser deg til å gjøre forberedelser på din fritid, og at du er særlig varsom med å drive aktiv rekruttering av arbeidsgiverens kunder og andre kollegaer.

Spør juristene
søn 20.02.2022 23:47

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!