Kan vi som arbeidsgiver for eksempel risikere å få en anonym klage på oss?

Foto

Antonio_Diaz/iStock

Hva innebærer det at Diskrimineringsnemnda kan behandle saker om seksuell trakassering?

Publisert: 27. januar 2021 kl 08.22
Oppdatert: 24. november 2021 kl 03.15

Spørsmål: Det har vært en del snakk på arbeidsplassen og blant de tillitsvalgte om at Diskrimineringsnemnda nå kan behandle saker om seksuell trakassering.

Stemmer dette, og hva innebærer det i så fall for oss som arbeidsgiver, dersom f.eks. en av våre ansatte klager inn bedriften med anklager om dette? Kan vi som arbeidsgiver f.eks. risikere å få en anonym klage på oss?

Svar: Det er riktig at Diskrimineringsnemnda fra 1. januar 2020 fikk myndighet til å behandle og treffe vedtak i saker om seksuell trakassering. Nemnda har i den forbindelse også anledning til å ilegge arbeidsgiver oppreisningsansvar, samt erstatningsansvar for økonomisk tap for både arbeidsgiver og privatpersoner i enkelte tilfeller, dersom klager vinner frem.

Denne klageadgangen er ment å være et lavterskeltilbud med hensikt å fange opp flere tilfeller av seksuell trakassering. Dette bygger på en erkjennelse av at vi i Norge har hatt svært få saker om seksuell trakassering for domstolene, til tross for at undersøkelser viser at det er et utbredt problem.

I praksis fungerer det nå slik, at dersom f.eks. en ansatt i en bedrift opplever seg seksuelt trakassert av arbeidsgiver eller en kollega mv., kan vedkommende klage inn bedriften eller kollegaen, gjennom elektronisk klageskjema på nemnda sine hjemmesider. Man må her logge inn med BankID – det er altså ikke anledning til å inngi klage til nemnda anonymt.

Det er gratis å klage. Det er heller ikke lagt opp til bruk av advokat i disse sakene og det er ikke mulig å kreve sakskostnader av motparten. Videre er det som hovedregel skriftlig behandling, men det er mulig å kreve muntlige høringer.

Nemnda har et sekretariat som sørger for sakens opplysning og det er en kontradiktorisk prosess for å ivareta begge parter. Det er videre slik at nemnda fatter vedtak i første og siste instans, det finnes altså ikke noe overordnet forvaltningsorgan til å overprøve vedtaket. Skal vedtaket angripes, må man anlegge søksmål mot staten ved nemnda for Oslo tingrett.

Saken fortsetter under annonsen

Dette stiller krav til at arbeidsgiver, kanskje i enda større grad enn tidligere, må ta seksuell trakassering på arbeidsplassen på alvor. Dette innebærer bl.a. at arbeidsgiver må sørge for å ha rutiner for varsling og regler for opptreden, herunder en uttalt nulltoleranse mot seksuell trakassering.

Spør juristene
søn 20.02.2022 23:47

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!