Equinor topper likestillingsindeks
Equinor topper 2021-utgaven av likestillingsindeksen SHE Index, tett etterfulgt av NoA Ignite og Telenor.
Henholdsvis ett og to poeng bak Equinor ligger NoA Ignite og Telenor.
NoA Ignite (tidligere Making Waves) toppet SHE Index i fjor, mens Telenor har deltatt hvert år siden starten i 2018, og har vært blant topp tre de siste to årene.
I pressemeldingen heter det at «Equinor har et høyt fokus på hele mangfold- og inkluderingsagendaen».
Selskapet mener at det å styrke mangfold og inkludering begynner med lederskap og kontinuerlig bevisstgjøring av bias.
Equinor har lenge jobbet for å øke andelen kvinner i selskapet, og har formalisert ambisjonene sine gjennom skriftlige retningslinjer og KPI-er.
I 2021 oppnådde selskapet kjønnsbalanse i ledergruppen.
Firedobling av selskaper
I år deltok 110 selskaper hvorav 92 av dem har over 50 ansatte. Dette tilsvarer nesten en firedobling av antall selskaper sammenlignet med 2018, da indeksen ble lansert.
I 2020 ble indeksen også lansert i Sverige. Ambisjonen er at indeksen skal omfatte stadig flere selskaper og i lanseres i flere land.
Den gjennomsnittlige indeks-skåren har økt med fire poeng sammenlignet med fjoråret.
Forbedringen skyldes spesielt to spørsmål: Selskaper som har skriftlige retningslinjer for likestilling offentlig tilgjengelig har økt med 14 prosentpoeng, og selskaper som har forpliktet seg til spesifikke tiltak for å forbedre kjønnsbalansen i lederstillinger har økt med 12 prosentpoeng.
– SHE Index skal oppmuntre næringslivet til å jobbe aktivt med mangfold og likestilling ved å måle relevante data, inkludert selskapets ambisjoner og handlinger. Ved å sette søkelys på retningslinjer og konkrete tiltak, viser selskaper at de tar grep for å skape langsiktig endring, sier Heidi Aven, initiativtaker bak SHE Community.
Fremdeles få kvinnelige ledere
Det er revisjons- og rådgivningsselskapet EY som bearbeider data til indeksen. CEO for EY i Norge, Christin Bøsterud, mener at SHE Index er et viktig verktøy for å skape varig endring.
– I 2021 er de fleste av oss enige om at mangfold og inkludering er viktig. Men selv i Norge, som er langt fremme innen likestilling, har antallet kvinnelige ledere knapt endret seg de siste ti årene. Vi tror det å motivere næringslivet til å se likestilling, mangfold og inkludering som en vesentlig del av ESG agendaen og forretningsdrivere, bidrar til endring.
– Mangfold og inkludering har positiv effekt på alle deler av en virksomhet, enten det dreier seg om økonomiske parametere, kunde- og ansatte tilfredshet eller innovasjon og nyskaping, sier Christin Bøsterud.