Nærmere halvparten (48 prosent) av de nordiske bedriftslederne tror at distanse- og hybridarbeid har påvirket virksomheten deres positivt, og mindre enn en fjerdedel (23 prosent) tror at distansearbeid har hatt en negativ innvirkning på virksomheten deres.

Foto

Owl Labs.

Undersøkelse

35 prosent av norske bedrifter vil kvitte seg helt med kontoret

Publisert: 23. juni 2021 kl 10.07
Oppdatert: 23. juni 2021 kl 11.04

The State of Hybrid Work Report fra teknologibedriften Owl Labs, en undersøkelse hvor 500 nordiske bedriftsledere har deltatt, viser at kun 6 prosent av bedriftene som er spurt forventer at deres ansatte vender tilbake til kontoret på heltid etter pandemien.

Hele 96 prosent av svenske bedriftsledere planlegger for hybrid arbeidskraft etter pandemien, tett fulgt av Norge (95 prosent), Danmark (92 prosent) og Finland (92 prosent).

– Det er oppmuntrende å se at bedriftsledere i de nordiske landene legger til rette for hybridarbeid etter pandemien. Ettersom organisasjonene allerede har tilpasset seg for å arbeide på distanse, har de også sett fordelene, sier Frank Weishaupt, administrerende direktør ved Owl Labs i en pressemelding. 

To tredjedeler (66 prosent) av de nordiske bedriftslederne mener ifølge undersøkelsen at hybridarbeid gjør bedriftene mer lønnsomme.

Blant de svenske bedriftslederne tror 65 prosent på økt lønnsomhet gjennom hybridarbeid (Finland 69 prosent, Danmark 65 prosent og Norge 55 prosent).

Større bedrifter med mer enn 1000 ansatte tror i større utstrekning at hybridarbeid gjør dem mer lønnsomme (78 prosent) enn små og middelstore bedrifter (61 prosent).

Sparer penger

Saken fortsetter under annonsen

Nærmere halvparten (48 prosent) av de nordiske bedriftslederne tror at distanse- og hybridarbeid har påvirket virksomheten deres positivt, og mindre enn en fjerdedel (23 prosent) tror at distansearbeid har hatt en negativ innvirkning på virksomheten deres.

De tre forretningsområdene som har blitt påvirket mest positivt, innbefatter: bedriftskostnader (50 prosent), produktivitet (48 prosent og de ansattes trivsel (48 prosent).

To tredjedeler (66 prosent) av de nordiske bedriftene planlegger å innføre et visst antall dager hver uke hvor de ansatte skal være på kontoret.

Det er flest danske bedrifter som planlegger dette, med 73 prosent, fulgt av svenske bedrifter med 68 prosent og finske bedrifter med 60 prosent Norske bedrifter er med 55 prosent de som minst sannsynlig vil opprettholde et visst antall dager på kontoret.

Kvitte seg med kontoret

Majoriteten av bedriftslederne (62 prosent) planlegger å beholde samme størrelse på kontorlokalene som før pandemien, selv med økt hybridarbeid.

Kun 14 prosent av de nordiske bedriftene planlegger å kvitte seg med sine kontorer helt, og på den andre siden planlegger 3 prosent å øke kontorarealet for å få plass til et voksende team.

Saken fortsetter under annonsen

Omtrent en tredjedel, 35 prosent av de norske bedriftene planlegger mest sannsynlig å kvitte seg med sine kontorer helt.

Arbeide fra hvor som helst

Hele 94 prosent av de nordiske bedriftslederne er opptatt av å utforske nye rutiner rettet mot det framtidige arbeidet etter pandemien, som for eksempel å innføre muligheten for å arbeide fra hvor som helst (42 prosent) og en 4-dagers arbeidsuke (33 prosent).

Det som går igjen i resultatene fra undersøkelsen, som ble gjennomført i mai 2021, er at svenske bedriftsledere er mye mer åpne for å utforske en progressiv arbeidsplasspolitikk (friere disponering av dager på kontoret eller hjemme, friere valgmuligheter for hvor man skal jobbe fra), mens Norge er minst åpen for å utforske dette.

– Nå fins mulighetene for å ansette kunnskapsrikt personale på distanse, uansett hvor de bor, gjennom å anvende ny teknologi, samtidig som de skjærer ned på kostnadene. Teknologien vil spille en nøkkelrolle i å bidra til et permanent skifte til hybridarbeid.

– Bedriftene som lykkes, vil utvikle retningslinjer for infrastruktur og arbeidsplasser som gjør det mulig for de ansatte å opprettholde et høyt kreativitetsnivå samtidig som de har et fungerende samarbeid, uansett hvor de kobler seg opp fra, sier Weishaupt.

Når bedrifter går over til hybridarbeid, spiller teknologien en avgjørende rolle. Majoriteten (90 prosent) av nordiske organisasjoner planlegger derfor nå sin arbeidsplasspolitikk og infrastruktur for å forberede sine arbeidsplasser på dette.

Saken fortsetter under annonsen

Viktige forberedelser som bedriftene gjennomfører er:

  • Investeringer i digitale kommunikasjonsverktøy og teknologier, som f.eks. Slack, Zoom, konferansekameraer m.m. (28 prosent)

  • Fortsatt tiltak for sosial distansering for de ansatte på kontoret (28 prosent)

  • Sørge for arbeidsverktøy både hjemme og på kontoret, slik at de ansatte enkelt kan arbeide hjemmefra, på kontoret eller andre steder (25 prosent)