Slik tar du deg best ut på videomøter
De fleste av oss må stille opp til videomøter fra hjemmekontoret i disse koronadager.
For noen kan det kanskje oppleves en smule innvaderende at resten av jobben nå skal få et innblikk inn i din private sfære.
De siste dagene har vi sett politikere, ledere og vanlige arbeidsfolk strømme video direkte fra kjøkkenbordet, stuen, gangen eller hjemmekontoret. Noen kommer bedre ut av det enn andre.
Noen har kanskje allerede gått på en smell med vinflasker i bakgrunnen, barn og dyr som springer rundt midt i møtet eller glemt å bytte fra pysj til jobbklær.
Ifølge ekspertene er det ikke bare å skru på videokameraet på den bæremare maskinen og kjøre på. Det er flere viktige elementer man må å huske på.
Fjern familiebildene
Bakgrunnen skal ikke trekke oppmerksomheten vekk fra deg. Mørkt tøy som legges over bokhyller eller spennes opp er bra, og lett å få til, skriver Espen Andersen, førsteamanuensis ved Institutt for strategi og entreprenørskap ved BI.
Selv om du syns det er hyggelig med bilder av venner og familie på veggene, kan det oppleves distraherende for de andre personene i videomøtet.
Det samme gjelder andre gjenstander som kan få deg til å fremstå uprofesjonell, skriver Entrepreneur.com. Fjern rot, klær, bokser, matrester og halvtomme vinflasker fra kvelden før.
Velg deg ut en vegg i leiligheten som fra nå av skal være «firmaveggen din». Hold bakgrunnen nøytral og ryddig til alle tider.
Eliminer støy
Den humoristiske videoen hvor barna avbrøt faren sin, Robert Kelly, under hans liveintervju med BBC News sitter kanskje friskt i minnet til de fleste av oss.
Hvis du har dyr eller barn som løper rundt i huset, lukker du (og kanskje til og med låser) kontordøren og lar familien vite at du er på en konferansesamtale.
Dette vil bidra til å unngå ubehagelige eller pinlige situasjoner.
Når du deltar i en videokonferanse er det lett å se på ansiktene til de andre deltagerne på skjermen din – ikke inn i kameraet.
Dette gjør at du ser lite engasjert ut fordi vi engasjerer hverandre ved å se hverandre i øynene. Finn kameraet og se inn i det.
Det tar tid å venne seg til å se inn i kameraet. Belønningen er at deltagerne i videokonferansen opplever at du fokuserer på dem – hvis du ser vekk, ser du uengasjert ut uansett hvor hardt du prøver.
Unngå å se ut som en sliten vaskebjørn
Du bør lyse opp ansiktet ditt slik at ansiktsuttrykk er tydelige. Lyset skal helst komme fra tre kilder: Litt skrått forfra (slik at du ikke får det i øynene og ikke får gjenskinn i briller eller mørke ringer under øyene), fra siden og gjerne også litt rett ovenfra.
Plasser primærlyskilden din bak kameraet. På denne måten peker kameraet og lyskilden i samme retning.
Bruk varmt lys – hvis du bare har hvitt kontorlys rett ovenfra vil du se ut som en sliten vaskebjørn.
Hva du enn gjør, ikke ha et vindu i bakgrunnen. Lys bakfra får deg til å se ut som en anonym politi-informant i et TV-intervju.
Bruker du en bærbar maskin som ikke naturlig er i samme høyde som ansiktet ditt, er det lurt å plassere noen bøker under maskinen slik at øyene dine er på samme nivå som kameraet.
Unngå striper og mønstre
Klærne dine bør være ensfargede. Ingen mønstre, striper, ulltepper eller andre ting som trekker oppmerksomheten vekk.
Striper kan i verste fall skape en vibrerende effekt som det kan være ubehagelig å se på. Velg ensfargede og sterke farger. Enkle smykker er det beste. Unngå armbånd og øreringer som lager unødvendig støy.
-
LES OGSÅ: Der hjemmekontoret kommer til kort
Møtedeltakerne ser som oftest bare overkroppen din, derfor er det helt innafor å ha pysjbukse på (hvis du ikke tror du må reise deg opp under møtet).
Sjekk at håret ditt ikke ser ut som et fuglereir, at du ikke har noe mellom tennene og bruk pudder for å unngå glinsende hud.
Hodetelefoner eller ikke?
Vær oppmerksom på bakgrunnslyder der du sitter. Vifter og lignende kan være veldig irriterende. Hodetelefoner kan se litt teit ut, men de kan gjøre lyden mye bedre om det er mye bakgrunnsstøy.
Du finner ut av lydkvaliteten ved å gjøre opptak av deg selv. Eksperimenter med mobilen din, datamaskinen og annet utstyr du har tilgjengelig for å finne den beste lyden.
Det er vanskelig å holde oppmerksomheten på en skjerm lenge. Når vi snakker med hverandre ansikt til ansikt reagerer vi på det folk sier, vi ler og slår vitser. Dette er langt mer utfordrende på video, så du må virkelig gå inn for det.
Gestikuler med hendene, ta pauser og bruk ansiktsuttrykk for å dramatisere det du sier.
Ikke sitt for langt unna. Sitt så nær kamera som du er komfortabel med – og beveg deg så litt nærmere. Dette trekker oppmerksomheten til tilhørerne dine og hjelper deg med å formidle budskapet ditt.