Det viktigste du må gjøre når du er blant de aktuelle kandidatene er å lage en CV som samsvarer med behovene som styret er på jakt etter.

Foto

SDI Productions

Slik går du frem om du vurderer å bli styremedlem

Publisert: 23. januar 2020 kl 14.17
Oppdatert: 23. januar 2020 kl 14.20

Realistisk sett, har man tid til å sitte i et styre? Er man klar for å ta på seg enda mer ansvar og arbeid? Har man mulighet til å binde seg over en lengre periode?

Det er flere ting man må tenke på både før og etter man har bestemt seg for at man ønsker å sitte i et styre.

Første steg i å bli styremedlem handler om å havne i kikkerten til nominasjonskomiteer, skriver The Wall Street Journal.

Det viktigste du må gjøre når du er blant de aktuelle kandidatene er å lage en CV som samsvarer med behovene som styret er på jakt etter.

Unngå kronologisk rekkefølge

I stedet for å skrive en kronologisk liste med alle prestasjonene dine, uthev heller de forskjellige ferdighetene og erfaringene som samsvarer med styrets behov.

Saken fortsetter under annonsen

En Deloitte-undersøkelse viser at de temaene som oftest diskuteres på styremøter er strategi (41 prosent), kapitalallokering (20 prosent) og fusjoner og oppkjøp (17 prosent).

I tillegg viser rapporten av 70 prosent av de spurte fortalte at styrene deres har økt fokuset på digital transformasjon og teknologi.

Bare 16 prosent av de spurte mente at erfaring fra finans og bank var en av styrets høyeste prioriteringer i jakten på neste styremedlem de neste to årene. Det betyr at det er viktig å fremheve kvaliteter som for eksempel evne til å løse problemer.

I tillegg til å prioritere relevant informasjon, må en god CV også fortelle en overbevisende historie og definere det unike ved kandidaten.

Samsvar med verdiene dine

Spør deg selv om du har to til tre styrker som vil tilføre det potensielle styret betydelig verdi.

Saken fortsetter under annonsen

Det er viktig å finne et styreverv som setter pris på mer enn kun ferdigheter og erfaring. De beste styrene å sitte i er de som samsvarer med ideene og verdiene dine – og som gir deg mulighet til å være et engasjert medlem med tydelig påvirkningskraft.

Dette er spørsmålene du må stille deg selv:

  • Hvorfor vil du sitte i et styre? Styreerfaring kan gjøre deg til en bedre leder og gi trening i å forklare komplekse utfordringer man har innad i en bedrift.

  • Hvilken kompetanse vil du kunne bidra med i styret? Styrer leter etter medlemmer som kan føre tilsyn samtidig som de kan gi råd. De pleier også å søke seg til en spesifikk kompetanse: finansiell ekspertise, datanalyse eller nye perspektiver.

  • Hvilke ferdigheter har du utviklet som vil gjøre deg til et effektivt styremedlem? Kanskje har du ledet selskaper gjennom omstillinger, fått positiv omtale i media for prestasjonene dine eller har fotfeste i globale markeder. Styrene vil uansett vite at du fremdeles er opptatt av å skaffe deg nye ferdigheter.

Slik burde en CV ser ut om du ønsker å bli styremedlem:

  1. Introduser deg selv. Tenk godt gjennom den første introduksjonslinjen i CV-en. Denne setningen beskriver verdiene dine og beskriver ferdighetene, styrkene og erfaringen din.

  2. Del dine viktigste roller og arbeidsprestasjoner. Her skriver du et par paragrafer om relevant arbeids- og styreerfaring. Sorter disse erfaringene basert på hva du tror styret er ute etter og deres verdier.

  3. Personlige prestasjoner. Her kan du fortelle litt om dine bidrag til lokalmiljøet, om du er frivillig eller driver med filantropi. Dette viser at du engasjerer deg utover arbeidstiden. Dette viser at du er forpliktet til styrearbeidet.

  4. Ha med bilde av deg selv. Et godt bilde styrker kandidatens profesjonelle status og etablerer en mer personlig tilnærming. Sikre deg om at bildet utstråler noen man ønsker å jobbe sammen med.

  5. Skriv om deg selv i tredjeperson. Det skaper tydelighet. Det er mange som skal se gjennom CV-din, så skriv navnet ditt slik du vil at folk skal omtale deg.

  6. Nevn utdanning og andre sertifiseringer. Dette skaper et knutepunkt for nåværende styremedlemmer og illustrerer faglige prestasjoner.

Kilde: The Wall Street Journal