LOs andre nestleder Roger Heimli deltok på møtet: – Tidligere var hjemmekontor et frivillig gode arbeidsgiverne kunne tilby de ansatte en gang iblant. Nå er omfanget mye større, og det er en forventning fra samfunnet om at folk skal jobbe mye hjemme, sier han.

Foto

Trond Isaksen, LO

Hjemmekontor-regler

Partene møttes for å diskutere fornyelse

Publisert: 14. september 2020 kl 14.40
Oppdatert: 14. september 2020 kl 15.28

I dag deltok arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjonene på et digitalt møte med Arbeids- og sosialdepartementet for å gi sitt syn på regelverket rundt hjemmekontor.

Startskudd for nye regler

Møtet markerer startskuddet for et arbeid med å gå igjennom regelverket etter at koronapandemien har ført til en enorm økning av bruken av hjemmekontor.

Dagens Perspektiv har tidligere omtalt at både fagekspertise og opposisjonspolitikere har tatt til orde for en gjennomgang av regelverket.

I slutten av august inviterte Torbjørn Røe Isaksen partene i arbeidslivet til innspillsmøtet som fant sted i dag. Der deltok hovedorganisasjonene for arbeidsgiverne NHO, Spekter, KS og Virke, og fra arbeidsgiversiden LO, YS, Unio og Akademikerne. Statsråd Torbjørn Røe Isaksen deltok ikke selv i møtet, men overlot det til embetsverket i departementet.

Utdatert forskrift

På møtet ga mange av deltakerne uttrykk for at det var behov for mer kunnskap om omfanget og konsekvensene av hjemmearbeid, nå som betydelig flere enn tidligere jobber hjemmefra i forbindelse med koronapandemien.

Saken fortsetter under annonsen

Foto

NHO er positive til at Arbeids- og sosialdepartementet nå setter i gang et arbeid for å se på mulige behov for tilpasninger i regelverket, sier Margrethe Meder, avdelingsdirektør for NHOs advokattjenester. Foto: NHO.

Det var bred enighet om behovet for en oppdatering av regelverket.

– Gjeldende forskrift fra 2002 er ikke tilpasset dagens virkelighet, og det kan reises spørsmål om anvendelsesområdet for denne, sier Margrethe Meder, avdelingsdirektør for NHOs advokattjenester, som deltok på møtet på vegne av NHO.

Hun peker på at det blant annet er en rekke spørsmål knyttet til HMS, arbeidstid og arbeidsmiljø, forsikringsdekning og skattemessige forhold det kan være relevant å se på.

NHO er positive til at Arbeids- og sosialdepartementet setter i gang et arbeid for å se på mulige behov for tilpasninger i regelverket, spesielt i lys av at hjemmekontor er og antakelig fortsatt vil være mer utbredt enn vi har sett tidligere, ifølge Meder.

Gjeldende forskrift fra 2002 er ikke tilpasset dagens virkelighet

– Helt ny situasjon

Saken fortsetter under annonsen

– Det er en helt ny situasjon nå, sier LOs andre nestleder Roger Heimli, som også deltok på møtet, og utdyper:

– Tidligere var hjemmekontor et frivillig gode arbeidsgiverne kunne tilby de ansatte en gang iblant. Nå er omfanget mye større, og det er en forventning fra samfunnet om at folk skal jobbe mye hjemme, sier han.

Han mener det derfor er behov for å få klarhet i hvilke regler som gjelder i dag, blant annet når det gjelder forsikring og skatteregler.

I forkant av møtet fortalte Heimli til Dagens Perspektiv at det spesielt var tre ting LO var opptatt av å ta opp med departementet: hvordan tillitsvalgte og verneombud skal kunne følge opp ansatte på som jobber hjemme, økonomiske forhold rundt hjemmekontoret og hvordan man skal ivareta psykososiale forhold.

Heimli er glad for at partene fikk gi innspill tidlig i prosessen med departementets gjennomgang.

Ni av ti akademikere jobber hjemme

Også Akademikerne bekrefter behovet for både oppklaring og fornying av regelverket. Rådgiver Øystein Holm-Haagensen var en av de som representerte organisasjonen på møtet.

Saken fortsetter under annonsen

Foto

Det er viktig for oss at en oppdatering av regelverket tar høyde for at det er store forskjeller mellom ulike yrkesgrupper og bransjer, sier rådgiver Øystein Holm-Haagensen i Akademikerne.

– Ni av ti av våre medlemmer har jobbet helt eller delvis på hjemmekontor under koronatiden. Det er helt klart et behov for en oppklaring av hvilke regler som gjelder og en oppdatering av regelverket som tar høyde for at man jobber mye mer hjemme enn før, sier han.

Han understreker at dette ikke minst handler om at det ser ut til å bli økt bruk av hjemmekontor også etter at koronapandemien er over.

Akademikerne var i møtet opptatt av at ikke regelverket må bli for rigid.

– Det er viktig for oss at en oppdatering av regelverket tar høyde for at det er store forskjeller mellom ulike yrkesgrupper og bransjer, og at man derfor sikrer nødvendig fleksibilitet, sier Holm-Haagensen.

Foreløpig taust om videre arbeid

Under møtet kom det fram lite informasjon om hva statsråd Torbjørn Røe Isaksen eller departementet planlegger å gjøre videre. Representantene fra departementet ville først og fremst ha innspill fra partene i arbeidslivet.

Saken fortsetter under annonsen

Torbjørn Røe Isaksen var ikke til stede i møtet selv, men skriver i en e-post til Dagens Perspektiv:

– Partenes innspill er verdifulle i departementets videre arbeid med å se på reguleringen rundt arbeid på hjemmekontor. Det videre arbeidet vil skje i god dialog med partene i arbeidslivet og med innspill fra dem. Trepartsdialogen er ekstra viktig i endringer som bokstavelig treffer helt inn på den enkeltes kjøkkenbord.

Foreløpig er det heller ikke gitt informasjon om når man kan forvente at det legges fram endringer i regelverket.