Foto

iStock

Møter

Kun 1 av 10 mener digitale løsninger på hjemmekontoret er bedre enn å komme inn på jobben

Publisert: 5. mai 2020 kl 11.01
Oppdatert: 5. mai 2020 kl 11.01

Norstat har i slutten av april gjennomført en undersøkelse for Fafo blant 1000 personer for å avdekke hvordan det står til på hjemmekontoret.

Undersøkelsen viser at 8 av 10 norske arbeidstakere har fått sin arbeidssituasjon vesentlig påvirket av koronasituasjonen, hvor det vanligste er at man er blitt pålagt hjemmekontor.

Høyt utdannende er sterkt overrepresentert blant de som jobber hjemme.

Videre viser undersøkelsen at 2 av 10 har fått økt arbeidstid og omtrent like mange har fått redusert arbeidstid.

I tillegg til å dokumentere at vi bruker digitale verktøy som aldri før, viser undersøkelsen at arbeidstakere fordeler seg i to store grupper: De som mener at digitale løsninger er omtrent like effektivt som det å møtes ansikt til ansikt, og de som mener at det er en dårligere løsning.

På spørsmål om du i løpet av de siste to til tre ukene har undervist, holdt foredrag eller formidlet på en annen måte enn tidligere gjennom Teams, Skype, Zoom eller lignende, svarer halvparten at det har de gjort.

Saken fortsetter under annonsen

Av de som svarte bekreftende var det kun 10 prosent som mente at dette var en bedre løsning enn det å møtes ansikt til ansikt. 40 prosent svarte at videomøter fungerer dårligere.

Produktiviteten har trolig gått ned. Kun et lite mindretall på 16 prosent mener at de får gjort mer på hjemmekontoret. 39 prosent svarer at de er mindre produktive, mens 43 prosent oppgir at produktiviteten er omtrent på samme nivå som før.

Et klart flertall blant de spurte på hjemmekontor tror også at de vil benytte digitale løsninger mer enn før når koronakrisen er over.

Fafo kommenterer til tallene at det ikke er forskjell mellom generasjonene. Eldre arbeidstakere er minst like innstilt på å jobbe på andre – og mer digitale - måter som yngre.