Klassisk julefilm med servering og en meter avstand
Julebord har tradisjoner helt siden middelalderen. I dag er det nok stadig færre som først og fremst ser på julebordet som den ene muligheten man har for å spise seg gode og mette på fet mat og drikke seg litt på en snurr på arbeidsgivers bekostning.
Men det andre elementet, det sosiale, står like sterkt. Ikke minst når det blir mørkt ute og sosiale møteplasser flytter innendørs. Med korona og hjemmekontor blir det ikke mindre grunn til å treffes, «bonde» og senke skuldrene sammen med nye og gamle kolleger.
– Det er fortsatt lov til å møtes fysisk. Men i mindre grupper, med god hygiene og den berømmelige meterens avstand. Mange kommer nok til å rigge samlingene i mindre grupper, sier HR Norge direktor, Even Bolstad.
Flyttes fra restauranter til private hjem
For å være lojale mot smittevernreglene og ikke minst inkludere alle, også de som ikke trives med store forsamlinger, taxikø og utrygg transport til og fra, ser Bolstad heller ikke bort fra at mye kommer til å flytte seg fra restauranter og til over til egne kontorlokaler eller private hjem.
– I mer neddempet form og ikke nødvendigvis klint helt opp mot jul. Hvis jeg får rett, er jo det trist for de klassiske julebordsrestaurantene. Men samtidig åpner det seg kanskje et større marked for å levere mat på døren eller «kokk hjem til deg»? Sier Bolstad.
Det aller viktigste mener han er og blir å dekke behovet for å snakke og le sammen, uten formell agenda og uten andre møter vegg-i-vegg.
– Ikke glem de sosiale digitale møteplassene mange var så flinke til i koronaens første fase, sier han.
Julebord i kinosal
Denne julen setter ODEON kino opp klassiske julefilmer hvor virksomheter kan bestille hele kinosalen for sine ansatte. Her kan de få servering fra naborestauranter og tilgang til bar under filmen.
– Ganske mange sitter med samme problemstilling nå. Hva kan vi gjøre som er innenfor smittevernreglene og budsjettet. I dagens marked henger begge deler sammen. Kino kan være et lavterskel-tilbud for de fleste, sier kommersiell direktør Jon Einar Sivertsen i ODEON kino.
Flere av kinoene deres har skjenkebevilling som gjør at man kan ta med seg drikke inn i kinosalen. Selskapet samarbeider med flere restauranter og har laget pakkeløsninger som gjør at firmaer kan få servering før, under og etter filmvisning.
– De som velger å leie hele salen, kan også slå til med en juletale før visning, sier Sivertsen.
Første gang
ODEON kino har aldri før laget pakkeløsninger for julebordsesongen, men de har god erfaring med seminarer eller bedrifter som leier hele kinosalen for storfilmer som har premiere.
I fjor kjøpe noen bedrifter billetter til de klassiske filmene som «Alene hjemme» og «Love actually».
I teorien tar lokalene deres opp til 200 i kinosalene våre, men dette er ikke ideelt midt under en pandemi. Ifølge Sivertsen får man mest for pengene dersom man inviterer med 36 ansatte – eller mellom 20 til 40 mennesker.
– Det er drømmegruppa i Oslo. Da har man en meter avstand mellom hvert sete under filmfremvisningen. Det er kort vei til baren og man kan spise i salen. Jeg ville ikke anbefalt kino og sushi-servering til 200 stykker.
Ikke et typisk julebord
De har allerede mottatt forespørsler og bestillinger fra bedrifter som ønsker et slikk opplegg for deres julebord.
– Slike julebord har vært vanlig for barnehage-ansatte. De er typisk en gjeng på 20-30 stykker og har ikke et veldig stort budsjett for julebordet. Da er dette et godt alternativ, sier han.
– Dere er ikke redde for at smittevernet blir brutt når alkohol er med i feiringen?
– Det blir ikke et slikt julebord. Det er ordnende former og servering på plassen du sitter på. Det er ikke selvbetjeningsbar som på et høyfjellshotell. Dette er en hyggelig markering man kan gjøre sammen. Man kan gå trygt hjem og ikke være bekymret for en telefon om smitte dagen derpå.