Kan arbeidsgiver leie inn arbeidskraft på andre betingelser enn andre ansatte?
Spørsmål: Jeg vurderer å midlertidig leie inn en ekstra selger, da jeg ser for meg at det kan bli mye arbeid i tiden fremover.
Kan jeg fritt bestemme hvilke vilkår selgeren skal få, som for eksempel hvor mye han skal arbeide og hvor mye han skal motta i lønn?
Svar: Det korte svaret på spørsmålet ditt er nei. Arbeidsmiljøloven § 14-12 a første ledd slår fast at innleide arbeidstakere skal likebehandles med bedriftens ansatte som utfører samme type arbeid som den innleide. Mest nærliggende i deres tilfelle er at den innleide skal behandles likt som de øvrige selgerne som er ansatt i bedriften.
Kravet til likebehandling gjelder både arbeidstid og lønn. På disse områdene skal den innleide ha samme vilkår som de ansatte. For arbeidstiden innebærer dette f.eks. at den innleide ikke kan pålegges å jobbe 40 timer for sin lønn dersom 37,5 time hadde utløst samme betaling for de ansatte. Den innleide har også rett til de samme pausene og hvileperiodene som ansatte.
Dersom den innleide blir værende i bedriften lenge nok til at det blir aktuelt, har vedkommende også rett på ferie i samme utstrekning som de ansatte.
Også ved lønnsvilkårene skal han bli likebehandlet. Dette innebærer ikke bare at han skal få tilsvarende grunnlønn, men også samme lønnstillegg som de ansatte. Dette inkluderer f.eks. provisjonsordninger, overtidstillegg og tillegg for ubekvem arbeidstid. At den innleide skal lønnes som fast ansatt innebærer også at han også skal få kostnadsdekning slik de ansatte får ellers. Eksempler på dette kan være dekning av kost, losji og arbeidstøy.
Kravet til likebehandling gir imidlertid ikke den innleide rett til å tre inn individuelle goder som enkeltansatte har forhandlet seg frem til. En enkelt ansatt kan for eksempel ha forhandlet seg til egne, særlig gode lønnsbetingelser eller arbeidstider. Den innleide kan da ikke kreve å få tilsvarende goder.
Heller ikke bedriftens forsikrings- og pensjonsordninger kan den innleide kreve å tre inn i. Dette er avtaler som forutsetter en viss stabilitet, og den innleide må forholde seg til eget bemanningsforetaks avtaler her.
For fellesgoder som arbeidsgiver tilbyr sine ansatte, eksempelvis kantinesubsidiering, trimrom, bedriftshytte, julegaver mv., er utgangspunktet at den innleide også har krav på dette. Det er imidlertid mulig for innleier å unnta disse godene dersom det foreligger særlige grunner. Slike grunner kan være behov for stabilitet i ordningen eller at det er begrenset tilgang til godene.
Husk at det er bemanningsforetaket som dere leier arbeidstakeren inn fra, som skal lønne vedkommende og er ansvarlig for å sørge for likebehandlingen. Det dere som innleier må sørge for, er å gi bemanningsforetaket alle de opplysninger som er nødvendige for at bemanningsforetaket skal kunne ivareta kravet til likebehandling.
Selv om bemanningsforetaket er ansvarlig for likebehandlingen, er det i praksis kun den innleides lønn de har kontroll på. Dette henger sammen med at bemanningsforetaket vanskelig kan ha kontroll på forhold som arbeidstid, pauser, hvileperioder mv. i det daglige arbeidet. Det er derfor særlig viktig at dere som innleiebedrift sørger for at likebehandlingen blir praktisert fullt ut også på disse områdene.